用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍B的抉擇........
go

龍B的抉擇........ [複製鏈接]

我囝18年升小一.........
所以入來看看17年的派位結果大概怎樣.......
預計下年派位情況應該更混亂, 因龍B人數一定俾兔B多.......

其實已經做定心理準備, 大抽獎派得差,
(沒報亦不會報直,自私小)
如派得差只會叩門津校.......

只想係度呷下自行分配既標準, 為何咁多年都不作改變,
亦好像改變不了?!

(本人&老公既小學已殺校, 亦沒宗教分)
只得基本15分,

所以自行已經係"無得玩"......

我係18網的, 想問問各位既意見........
乙一, 二,三您們會點排?! 謝謝大家的寶貴意見及賜教

0    0    0    1

vinvin901 發表於 17-8-14 11:41
預計下年派位情況應該更混亂, 因龍B ...
你至少都要講吓邊個校網吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 13:22
你至少都要講吓邊個校網吧!

18網

mytambb 發表於 17-8-14 13:29
18網

18網, 要用"大時代股票必勝法"既4字真言:
及早離去

vinvin901    發表於 17-8-14 14:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果男仔在14網應該怎麼排?15分大仔無宗教。心儀衛理和丹循。不知叩門沒有111有機會interview嗎?

回覆 vinvin901 的帖子

兔B系最多人最慘烈,龍B後期已cut雙非,加上有部份細B寧願去蛇年抽,d EK 有些人已考慮讀多年K3, 所以參考今年都會估計到下年狀況,放心,不會差過今年的

wat123 發表於 17-8-14 14:22

兔B系最多人最慘烈,龍B後期已cut雙非,加上有部份細B寧願去蛇年抽,d EK 有些人已 ...
非也。雖然總出生率係兔年多少少, 龍年後段係cut左雙非, 但若只計港人子女, 龍年比兔年多六千幾, 呢D小朋友肯定在香港, 有部份龍B寧願去蛇年, 但一樣有好多兔年落來做超大B, 所以情況一定比剛入小一既兔年小朋友更激烈更嚴峻

vinvin901    發表於 17-8-15 08:17

wat123 發表於 17-8-14 14:22

兔B系最多人最慘烈,龍B後期已cut雙非,加上有部份細B寧願去蛇年抽,d EK 有些人已 ...

龍年係比剛剛兔年更多適齡學童,戰況更激烈!

rafaelbaba    發表於 17-8-14 16:01

vinvin901 發表於 17-8-14 11:41
預計下年派位情況應該更混亂, 因龍B ...

你都好有 15分,我仲慘呀仔得最基本 10分 ,有等於無。
兩公婆小學已剎校,唔係首名子女,家姐讀直資學校 & 學校講明唔細老妹唔會加分,要靠佢自己考入,

JCHANG 發表於 17-8-14 17:39
兩公婆小學已剎校,唔係首名子女,家姐讀直資學校  ...
上年我細同你一樣10分, 大的直資, 弟妹冇分,  基本上抽無望,  所以都是主力直私. 只好唔同熱門程度的報多些以免撞期. 幸好最後得以入番大的直資.  
同學仔同一情況, 有一線私back up , 放晒直, 去抽, 真係抽中寶, 之後努力扣到一線名英男津, 係有實力的另一選擇.  

所以加油部署!  

hkpapa852 發表於 17-8-14 13:31
及早離去

唔好嚇人啦,冇能力又點離場喎....

hkpapa852 發表於 17-8-14 13:31
及早離去

Hkpapa,不如點都貼3間比樓主好過冇。不過樓主理應要比多d資料想邊d學校,人地先可比意見。

HK-MAN 發表於 17-8-14 21:52
唔好嚇人啦,冇能力又點離場喎....
其實你知唔知點解要及早離開?

回覆 HK-MAN 的帖子

係呀,
報佐直私, 如果真係收
都仲有排跟手尾 (學費, 什費)........

我囝又吳係咩資優生, 只係平凡小朋友一個,
離場?! 搬去11網分分鐘都係派番去18網..........

回覆 Felix223 的帖子

其實18網都係無咩選擇......
我吳想入超谷既田始,
應該都係置始, 海寶, 南官......

另外各位知吳知其實兩間聖伯多錄係咪真係差咁遠?!..........
兩間排名差好遠下.........

另外香島道官小, 除佐校舍細同舊之外......
其實各方面既表現又如何呢?!

但我估呢度應該好少用家俾到意見了

JCHANG 發表於 17-8-14 17:39
兩公婆小學已剎校,唔係首名子女,家姐讀直資學校  ...
其實學校講係咁講........
你都好, 有家姐做頭,
我認為點都會有些少分加.......
到時寫求位信, 都有POINT話家姐想帶住細妹一齊.........

我呢D又沒本事讀到直資,
唯有聽天由命

hkpapa852 發表於 17-8-15 07:53
其實你知唔知點解要及早離開?
我都想知點解,

願聞其詳............

vinvin901 發表於 17-8-15 08:27
我都想知點解,
如果未來6/7年中學成績沒有大變化,整個南區依然只有以下一間B1官津中學:
嘉諾撒聖心書院

hkpapa852 發表於 17-8-15 08:41
如果未來6/7年中學成績沒有大變化,整個南區依然只有以下一間B1官津中學:
嘉諾撒聖心書院
...
原來如此...........

vinvin901 發表於 17-8-15 08:51
原來如此...........
所以就算俾你小朋友入到區內最強既小學又如何?咪又係6年後要痛苦多一次。
‹ 上一主題|下一主題