用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學住宿
go

澳洲留學住宿 [複製鏈接]

仔仔將要去雪梨讀書,因學校沒有宿舍,要自己出外找地方住,但現在1516,不知道homestay或是搵宿舍比較好,請問各位有什麼意見提供呢?謝謝
   3    0    0    0

tzmum 發表於 17-8-12 17:49
仔仔將要去雪梨讀書,因學校沒有宿舍,要自己出外找地方住,但現在1516,不知道homestay或是搵宿舍比較好, ...

中學or大學?

tzmum 發表於 17-8-12 17:49
仔仔將要去雪梨讀書,因學校沒有宿舍,要自己出外找地方住,但現在1516,不知道homestay或是搵宿舍比較好, ...

如果仔仔是有點倚賴, 煮食方面又不善長, 本人屬意Homestay 先, 主要是不用添置咁多家電之類用品, 如外國家庭會學到英文溝通及進步, 多數餐用同洗衫也包埋, 萬一homestay 唔好先再考慮同同學夾份住, 應是進可攻, 退可守的辨法。

洋子 發表於 17-8-12 19:48
中學or大學?

大學

回覆樓主:

168148,他是不懂煮食的,你的建議很有幫助,謝謝你

tzmum 發表於 17-8-12 20:18
大學
如果大學第一年可以考慮homestay 或者 宿舍, 一般homestay會比宿舍便宜
俾以下資料你可以參考

homestay:  https://homestaynetwork.com.au
                  http://www.globalexperience.com.au/standard-homestay/
                  http://www.ozhomestay.com.au/

宿舍:  https://unilodge.com.au/
          http://urbanest.com.au/  

一年後等佢熟悉左學習和大學生活後完全可以同同學一起合租學校附近的房, 這樣一定是最平同最方便的方法

回覆樓主

Thx, 洋子,Homestay資料很有用宿舍我們也在這兩個links搵過,你說得對,宿舍比較貴,如果1人房要成4xx澳紙;若果homestay,學校話大約300澳紙。看完你們的意見,我決定讓仔仔住homestay先

洋子 發表於 17-8-12 20:48
如果大學第一年可以考慮homestay 或者 宿舍, 一般homestay會比宿舍便宜
俾以下資料你可以參考
留意你囝囝讀緊trinity, 想請教一年费用多少錢,website 寫au28xxx 係包boarding + tution 嗎?吾該哂洋孑 !

marcuseunis 發表於 17-8-23 16:52
留意你囝囝讀緊trinity, 想請教一年费用多少錢,website 寫au28xxx 係包boarding + tution 嗎?吾該哂洋孑  ...

http://community.trinity.nsw.edu.au/navbar/enrolments/docs/fee_schedule.pdf

呢條link好詳細, 你可以參考.

洋子 發表於 17-8-23 17:18
http://community.trinity.nsw.edu.au/navbar/enrolments/docs/fee_schedule.pdf

呢條link好詳細, 你可以 ...

請問有無JM知道U of Sydney 宿舍既情況,我女會係Cumberland 個campus, 個邊只有Yannadah宿舍,但網上資料唔多,所以想請教一下。唔知係Cumberland campus 讀但住番main campus會唔會太遠?

沙律 發表於 17-8-24 17:32
請問有無JM知道U of Sydney 宿舍既情況,我女會係Cumberland 個campus, 個邊只有Yannadah宿舍,但網上資料 ...

Cumberland campus 同 Camperdown 其他Sydney U residential halls 相距 15 km, 搭巴士轉火車大概要75分鐘左右,揸車30分鐘, 建議住番喺Lidcombe 或附近。

2019年等成個Faculty of Health Sciences 搬番Camperdown 正住番果邊。

利申,我係Sydney U Faculty of Health Sciences Alumni.

Activehealth 發表於 17-8-24 22:49
Cumberland campus 同 Camperdown 其他Sydney U residential halls 相距 15 km, 搭巴士轉火車大概要75分鐘 ...

既然你是畢業了的學生, 想知道悉尼平均食丶住和行(指交通費), 保守估計一個月開支約要多少澳元呢? 多謝你的回答先!

Activehealth 發表於 17-8-24 22:49
Cumberland campus 同 Camperdown 其他Sydney U residential halls 相距 15 km, 搭巴士轉火車大概要75分鐘 ...

Thanks Activehealth!

我地利用google map睇就大概40分鐘車程。無論如何住camperdown係比較遠,但Yannadah 只得39個位驚唔夠人爭。有無其它好提議?

168148 發表於 17-8-25 15:24
既然你是畢業了的學生, 想知道悉尼平均食丶住和行(指交通費), 保守估計一個月開支約要多少澳元呢? 多謝你 ...

對唔住答唔到你,我已經畢咗業好多年同返咗嚟香港,上次返去已經係三年前。

沙律 發表於 17-8-25 17:30
Thanks Activehealth!

我地利用google map睇就大概40分鐘車程。無論如何住camperdown係比較遠,但Yannada ...

除非

Activehealth 發表於 17-8-25 21:38
除非自己揸車就可以四十分鐘,Cumberland campus 唔近Lidcombe 火車站,搭巴士要十至十五分鐘,行路半個鐘 ...

Thanks for your information!  近學校可以踩單車番學真係好吸引

回覆 168148 的帖子

食, 住及交通, 在Sydney (非市中心), 你正常預大約 HK$10,000 - HK$14,000, 住得遠就租平, 但交通費唔平, 又多咗交通時間, 本地學生好多都要搭兩個幾鐘車來回, 所以佢哋會盡量縮剩每周三天上課(一般科目而言), 慳番D時間做part time 或温書做功課。

回覆 沙律 的帖子

好似要經過墳塲。

ricetaster 發表於 17-8-26 01:51
回覆 沙律 的帖子

好似要經過墳塲。

係經過墳場側邊,不是穿過。

其實讀得health sciences,要讀anatomy解剖接觸屍體,如果連呢啲都驚,咁將來點讀點做?

回覆樓主

今朝已報了Yannadah, 抽唔到先再向Lidcombe 方向搵資料。
‹ 上一主題|下一主題