用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

M1/M2 [複製鏈接]

是否中一至三課程一樣的?到中四才分?其實兩者有乜分別?女校有冇M2的?
   2    0    0    0

munce 發表於 17-8-12 16:10
是否中一至三課程一樣的?到中四才分?其實兩者有乜分別?女校有冇M2的?
...
for example

M2 - True Light Middle School & True Light Girls College

小白菜、MSS等都有。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

九真個網只係寫佢有M1,無M2喎.......

...

M1/M2 升中四选讀 學校多數比最強數學學生這take
M1 搭商科
M2搭理科
但我囡女校只有M2

回覆 leafun 的帖子

唔係九真,係油真(真光女書院)
九真 - Kowloon True Light Middle School
油真 - True Light Girls' College

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

那你指的True Light Middle School是坑真嗎?

因為無寫明係Hong Kong定Kowloon,所以誤會了。

回覆 leafun 的帖子

對。全中。True Light Middle Sch 是指港真

SMCC 有 M1、M2 (見到好多 Band 1 學校、不論男女,都有開呢兩科)

以前就規定 F4 分文理班果陣,理科班一定要讀 M2,有 2 班(商科 BAFS 同 Econ-based 嘅班)可以讀 M1。其他班冇,除非老師覺得你係數學天才,孺子可教。我有個同學佢冇選讀 M1,但係數學好好,次次分數都 95% 以上,所以老師用課後時間教佢。
依家就好似彈性高 d,讀理科都可以讀 M1。

兩科唔同,聽朋友講 M1 容易 d,stat 考得唔深,算係讀 Engine、Phy、Maths 等科目嘅奠基石。

1998Ruby1998 發表於 17-8-14 22:56
SMCC 有 M1、M2 (見到好多 Band 1 學校、不論男女,都有開呢兩科)

以前就規定 F4 分文理班果陣,理科班 ...

人哋問女校,就集中女校並應舉實例

...

通常M1 搭Econ商科, M2搭 Phy 理科, 上得M1/M2, 本身數學底要好, 我大仔當年學校(男女校)數學頭50%先比選讀.  M1/M2 係放學後先上堂, 因唔想打亂其他科.  一開始各有20幾人選讀, 半學期後各剩唔夠10人.  但DSE成績最靚係M2+Phy班人, 最TOP係女仔.

tintinlam 發表於 17-8-19 22:30
但DSE成績最靚係M2+Phy班人, 最TOP係女仔....
我仔都話佢地級數學第一係女仔,中六M2 考第一係女仔,今年超級狀元都係女仔,依家d女仔好勤力好叻。

October. 發表於 17-8-20 13:50
我仔都話佢地級數學第一係女仔,中六M2 考第一係女仔,今年超級狀元都係女仔,依家d女仔好勤力好叻。
...
我女兒學校選讀M2女生人數比男生多
‹ 上一主題|下一主題