用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

學校唔強迫體藝已是一大優點,事實係多數人都有學體藝或參加課外活動。
如兼顧唔到就專注讀書。

mimi222shi 發表於 17-8-12 20:31
學校唔強迫體藝已是一大優點,事實係多數人都有學體藝或參加課外活動。
如兼顧唔到就專注讀書。 ...

學校唔強迫體藝已是一大優點

Can't agree more

mimi222shi 發表於 17-8-12 20:31
如兼顧唔到就專注讀書。 ...
點解要扯到去體藝那邊呢?真的強迫性學體藝的小學相信唔多啫,咁最多咪唔去報嗰D小學,其實學體藝的人也是願打願捱,學左也是終身受用,也唔可以話間學校強迫嘅,好似以音樂為重那間私小亦有好多優秀學生,讀書音樂兩者並重到相信比起Sfa學生付出得更加多呢,應該欣賞先係!
不過之前見Sfa vs APS , 2邊家長也是鬧到火紅火綠!

唔少學校都要求學體藝,我沒意比較,不要太敏感!
我小朋友都學緊2種樂器,不過,如果他日兼顧唔到學業,我可以隨時停,不會勉強小朋友要考幾多級。

Wmacy89 發表於 17-8-12 20:59
點解要扯到去體藝那邊呢?真的強迫性學體藝的小學相信唔多啫,咁最多咪唔去報嗰D小學,其實學體藝的人也是 ...

點解唔講得體藝?非compulsory 嘅書法班都扯得到了,體藝強迫與否不是學校生活一部分嗎?講體藝有乜問題???

冇人唔欣賞果間「小朋友付出更多」嘅學校wor

不過唔少家長,包括我,就係唔鐘意俾人逼

終身受用?睇你用乜觀點角度囉

Sorry, 我唔係話音樂冇用,但以一個人嘅development 黎計,我寧願我小朋友去做義工服務老人都好過彈琴拉string吹woodwind!

鐘意音樂嘅家長/小朋友入著重音樂嘅學校咪如魚得水囉,呢啲係個人選擇,我尊重架

我同樓上更欣賞一間學校俾自由度家長/學生,咁係咪都應該被尊重?

所以,你講得啱,最緊要認清自己想點先選校

我唔識欣賞音樂,暫時有時間有興趣就繼續,也是最怕被逼。
如果讀書兼顧唔到,仲要顧樂器,認真高難度!

Jane1983 發表於 17-8-11 23:37
聽朋友講,小朋友資質好,有學習心,家長跟得足,初小其實ok,尤其家長放得低名次。但有得咁樣的配套,通常 ...

Sfa 真係好難頂的呀

mimi222shi 發表於 17-8-12 21:30
我唔識欣賞音樂,暫時有時間有興趣就繼續,也是最怕被逼。
如果讀書兼顧唔到,仲要顧樂器,認真高難度! ...

咪就係囉

所以我好佩服「付出更多」嘅私校學生家長

但係有得揀我寧願揀間體藝控制權在我手嘅學校

siden 發表於 17-8-12 21:21
點解唔講得體藝?非compulsory 嘅書法班都扯得到了,體藝強迫與否不是學校生活一部分嗎?有乜問題???

...
都係架,我本身就對音樂冇乜反感,反而覺得學左對小朋友都係好嘅(不為什麼考級考學校啦),每個家長對自己小朋友特質最了解,如只為入到可以有機會升神中的學校而貿貿然入讀,而沒有太理會自己小朋友是否真正負擔到(只抱住唔試過唔知身體好唔好的心態),咁到時強迫佢學體藝也好,強迫讀書又好,相信絕對會影響親子關係,我覺得認清自己到底係為咩而去慎選學校是必要的,否則隨時瀨野!

Wmacy89 發表於 17-8-12 21:41
都係架,我本身就對音樂冇乜反感,反而覺得學左對小朋友都係好嘅(不為什麼考級考學校啦),每個家長對自己 ...

本人囝仔當年係有 SFA, APS 及 TSL offers。最後揀 SFA 就係因為驚冇能力培養佢音樂方面才能,及參考男仔派位方面結果考慮。唯有用自己有限既理解能力各取所需。

學校學習方面故然亦聽過不愉快事件,但都沒有發生在囝仔身上所以唔知真假故不便評論,但我相信這一點每間學校都會有。如果有人問在 SFA 學習有什麼肯定的負面因素我只能夠講深水涉區派位不利男仔,與及家長和學生都的確要花點時間去應付測驗及考試。但本人沒有一丁點後悔因囝仔真的讀得很愉快識到好多朋友,而我們亦認識一班理念相同的家長。

gskw    發表於 17-8-13 09:55

flyda 發表於 17-8-12 21:51
本人囝仔當年係有 SFA, APS 及 TSL offers。最後揀 SFA 就係因為驚冇能力培養佢音樂方面才能,及參考男仔派 ...
咁你咪就係認得清自己能力範圍而去做出最好選擇囉,替你高興!

flyda    發表於 17-8-12 22:33

我只是想提供我有限的意見給其他家長。因五年前我們亦為此㥬惶。

回覆 HappiMom 的帖子

有小朋友讀緊?
我小朋友都升高小了,回頭看,過去比較多人關心的 1)係咪龍校好的? 2)係咪唔係龍校就要6年搏盡?3)驚太谷等等。其實對小朋友資質好、夠用功,家長大有為的家庭來講,根本無分別的,你在6年小學都係唔會求其hea讀,一樣咁比心機。

msyoyolam 發表於 17-8-11 23:14
Waiting 中,雖然未call , 但都幾有信心會call 到,因為身邊好多人都放了,怕辛苦!其實係咪真係咁恐佈?但 ...

我同事對子女讀此校,家姐攪唔掂,早年自己轉走; 細佬就讀得不錯,來年升六年班了。
所以真系有人讀得吃力,有人如魚得水,適合舆否因人而異,可能真系要讀過先知!

回覆樓主

也想請教用家,學校教得深,但功課多要著重抄寫嗎?

英文係教快一年,但其實我見好多學校也如是,此並非 SFA 獨有。中文及數學也並非教得特別深。

抄寫功課並不多見。比起我常聽到朋友們仔女常有十樣八樣功課,SFA 並沒有那麼多。但我覺得係頗深要思考。

flyda 發表於 17-8-13 18:31
英文係教快一年,但其實我見好多學校也如是,此並非 SFA 獨有。中文及數學也並非教得特別深。

抄寫功課並 ...

看來教深不算害怕,我自己個人覺得重覆抄寫才是,對住沉重的功課量,令人有點吃力。好彩SFA不是!謝謝用家解答!

抄寫功課並 ...

英文教深,現在很多小朋友K3最少已有starter打底,所以不算深。

抄寫功課並 ...

那麼應該這不算叫填鴨式啦呱⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題