用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?  

siden 發表於 17-8-12 10:37
分幾日寫咋卦

有冇咁誇張叫你一日寫哂呀

500字是一日寫晒,可以寫少D、可以唔交,更加可以唔上。但當其他學生都可以一日交到500字,又點懶得。

AgapePa 發表於 17-8-12 11:57
500字是一日寫晒,可以寫少D、可以唔交,更加可以唔上。但當其他學生都可以一日交到500字,又點懶得。
...
你又啱喎!與其唔做功課,咁報黎做乜?

回覆樓主:

msyoyolam 發表於 17-8-11 23:14
Waiting 中,雖然未call , 但都幾有信心會call 到,因為身邊好多人都放了,怕辛苦!其實係咪真係咁恐佈?但 ...

有很多朋友孩子在SFA, 讀上去的確会見到有小朋友跳船,但跳船好多不是讀唔到,而是更上一層樓,他们的家長大多是跳去有直屬中学的小學,如喇沙、英華、高主教等都有。因为他们觉得辛苦得来起馬都有直屬中學back up.

AgapePa 發表於 17-8-12 11:57
...

我唔相信SFA会叫小朋友一日寫500字,unreasonable. 不要亂講,天主教学校差極都有個普。

nicholasnip 發表於 17-8-12 12:12
我唔相信SFA会叫小朋友一日寫500字,unreasonable. 不要亂講,天主教学校差極都有個普。
...

True, 不是硬性規定,而且是外判,好似 KTS 同一間,所以不能作為 sfa 的常規吧!小朋友也返得好開心!

...

其實我完全唔信

...
之前有講,不是sfa叫,是外判教硬筆書法那間公司的那位老師叫啫!

Waiting 中,雖然未call , 但都幾有信心會call 到,因為身邊好多人都放了,怕辛苦!其實係咪真係咁恐佈?但 ...

天主教香港教區有三間私立小學SFA, RCPS, SJACPS. 教區講到明三間小學都很受歡迎。一定會繼續辦。而教區也好少辦私小,而辦得都不會差的,所以家長可放心把小朋友安排入讀不要亂聽人講

好多操練

cherrieshum 發表於 17-8-12 12:50
好多操練

未到學校,要操都家長操先!

nicholasnip 發表於 17-8-12 12:27
天主教香港教區有三間私立小學SFA, RCPS, SJACPS. 教區講到明三間小學都很受歡迎。一定會繼續辦。而教區也 ...
冇話Sfa辦得差,只係衡量過後,覺得自己小朋友冇本事讀咁啫!

ar_mak 發表於 17-8-12 12:30
其實老師係咪講笑咁講,要寫500字,作為一個長遠目標去鼓勵小朋友,但就誤傳左係一日要寫500字.

如果比我,立 ...

正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課,所以如想要禮物就要平均一天寫500 字。

msyoyolam 發表於 17-8-12 11:25
學術底子強,我覺得呢樣終身受用,趁小學佢仲聽我支笛,幫佢打好個底!到中學可能心散d(青春期+多野玩+可 ...

樓主想法幾正面,打好基礎升邊間中學都無所謂!
當日我都係呢個原因,放咗間有龍的直資,無話對錯,只為選間適合的。

Dtw 發表於 17-8-12 13:28
正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課, ...

正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課, ...

大女九月升中一啦!六年前都係咁,鄰居個仔一放學就狂寫,我個女就完全冇興趣,我亦冇逼佢。