用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

Wmacy89 發表於 17-8-12 10:20
硬筆書法班應該只是外判的老師,並不是Sfa 自己老師

對,非強迫性,當年沒參加過書法班暑期班只教會辦,也是自由參加。

msyoyolam 發表於 17-8-12 10:58
似乎sfa 既傳聞真係太多!500字係硬筆書法班,第一唔一定要參加,第二就算參加左,嗰500字都只係optional, ...

所以SFA家長再唔出黎澄清,你地間學校好快就被非用家講到生人勿近

似乎sfa 既傳聞真係太多!500字係硬筆書法班,第一唔一定要參加,第二就算參加左,嗰500字都只係optional, ...
其實好多間學校對我黎講都係洪水猛獸,可能自己冇本事,所以如果有得揀就盡量唔㨂咁猛的!

Wmacy89 發表於 17-8-12 08:00
加上課程不是一般的深,入到去當然唔想做浮浮沉沉果種學生,但要keep住家長和小朋友都咁aggressive,自問 ...

我朋友的小朋友就是初小浮浮沈沈,之後可能壓力太大,keep住沈落谷底,升中也只是派band 2到尾的中學。

回覆樓主:

我個一有SFA offer, 好友即介紹SFA 家長及其專校私補,我覺得k3打定p1.2較能應付.  SFA亮麗成績很吸引,但深明家長需積極配合    (已放SFA)

siden 發表於 17-8-12 11:04
所以SFA家長再唔出黎澄清,你地間學校好快就被非用家講到生人勿近
...
你可以放心,樓主唔會因此而唔讀..不過佢都未有OFFER...

有人
辭官歸故里,有人漏夜趕科場...

yuenkw 發表於 17-8-12 10:40
我反而想知,樓主點解想讀呢間學校?

學術底子強,我覺得呢樣終身受用,趁小學佢仲聽我支笛,幫佢打好個底!到中學可能心散d(青春期+多野玩+可能拍拖),到時就要睇佢自己喇!另外sfa對課外活動冇大要求(係有得玩但冇迫),話明課外,最憎人迫仲要計分!其實我雖然未讀,但唔多相信sfa係傳說中咁恐怖,我專登去學校放學時間睇,個個小朋友都好開心行出黎,亦都活活潑潑冇讀到變書呆子吖至於個個都好怕既三測三考,如果唔在意排名,當溫習唔係幾好咩?我不嬲都唔會同孩子考試先黎溫書,咁樣根本為考試而讀唔會記得實(尤其語文)

siden 發表於 17-8-12 11:04
...
不過好老實,好少見有學校的家長會公開出來講自己學校的唔好野,通常只報喜不報憂多

Wmacy89 發表於 17-8-12 11:27
不過好老實,好少見有學校的家長會公開出來講自己學校的唔好野,通常只報喜不報憂多 ...

唔得吖,聽好多聖家(尤其九龍塘)既家長出黎數學校

Wmacy89 發表於 17-8-12 11:27
不過好老實,好少見有學校的家長會公開出來講自己學校的唔好野,通常只報喜不報憂多 ...

SFA家長已經比較另外同級既私校客觀了

你可以search下舊post

正如樓主所講,好多人都認定呢間學校係洪水猛獸,作為用家,理解課程有難度,但唔同意SFA唔係一般人讀的講法。

呀仔開學升P6,開心幼稚園出身、資質一般,過去5年個人認為最難過係P1初期,原因對非名幼出身的小朋友來講,讀SFA P1等同跳班; 其次呢間學校P1收埋好多超強的頂班馬,呢班頂班馬未跳船之前,家長如果想爭名次,對一般資質的學生來講,有點不設實制,所以當年 SFA 有安排專家同新生家長在考試後做輔導,學生考試排名唔理想,唔係小朋友的問題,請家長放下名次,讓小朋友開心上學。

ar_mak 發表於 17-8-12 11:26
樓主係咪當去左茶樓飲茶,訂左位等下就有?
佢自己先知喎,可能有人同知客個靚女熟打佢尖.....

落重味精,受得就好正,唔受得就可能敏感發作..

樓主現在的offer不理想嗎?咁痴心等Sfa?其實小二去插sfa可能易入D

yuenkw 發表於 17-8-12 11:32
正如樓主所講,好多人都認定呢間學校係洪水猛獸,作為用家,理解課程有難度,但唔同意SFA唔係一般人讀的講 ...

老實說,唔適合讀SFA只有3類人:

1. 小朋友懶

2. 父母懶

3. 小朋友資質中下

只要不屬於以上3類,願意嚴謹認真有規律渡過小學學習生活,應該係可以在SFA正常生存

ar_mak 發表於 17-8-12 11:45
根據"識人定律".......係就一早收左啦~!
突然間想去飲茶...

回覆樓主

如果想買埋書等offer, 我可以pm 書單比你
‹ 上一主題|下一主題