用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請問 first in 大概形式係點?
go

請問 first in 大概形式係點?

想講定比小朋友知, 等佢無咁驚

cherimama 發表於 17-8-11 18:11
想講定比小朋友知, 等佢無咁驚

小朋友自己入去,無人知

mv_lee 發表於 17-8-11 18:43
小朋友自己入去,無人知

謝謝

想請問等得耐唔耐?
有中文指示嗎?
因面試當日婆婆帶小朋友去

cherimama 發表於 17-8-11 18:57
謝謝

想請問等得耐唔耐?

等半小時以上,婆婆帶無問題,老師會中/英指示,小朋友in全英

mv_lee 發表於 17-8-11 18:59
等半小時以上,婆婆帶無問題,老師會中/英指示,小朋友in全英

thanks

mv_lee 發表於 17-8-11 18:59

我囝話要去唔同課室,粵英中都有問

建議不要係度討論interview內容,呢間學校會不定時in人,每個小朋友第1次interview都驚同擔心,無須太緊張。係度分享對已interview 的小朋友不公平。相信大家都希望自己小朋友都在公平的環境中作賽,不想其他人有advantage, 請將心比己。謝謝!

ylflp 發表於 17-8-22 08:36
建議不要係度討論interview內容,呢間學校會不定時in人,每個小朋友第1次interview都驚同擔心,無須太緊張 ...

其實我覺得SMC 1st in 時會觀察小朋夠不夠定、會考慮小朋友是否乖考聽教的。1st in 在學術上考核並不主要!
小朋友1st in 出現走來走去、坐不定、爭玩具、無禮貌、小朋友本身或同其他interviewer嘅互動老師都有觀察在內的。
所以1st in 都容易「死」很多小朋友!