用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要補習社好還是私教好?
樓主: kelly6688
go

要補習社好還是私教好?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-8-16 19:32
回覆 kelly6688 的帖子

未必。

Thanks  明白 , 因為啊女間學校都深,所以我想老師跟學校課程 .

Cocohei 發表於 17-8-16 20:40

補充;我試過小二上學期交俾補習社,但成績重差咗,除左數 ...

Thanks.  啊女之前去補習社我都係覺得她唔明又唔敢問老師 , 老師又講的快,所以她都係一頭霧水

kelly6688 發表於 17-8-17 17:48
Thanks.  啊女之前去補習社我都係覺得她唔明又唔敢問老師 , 老師又講的快,所以她都係一頭霧水
...

我個仔舊年小一時,我初初都俾佢補中文!諗住外判,自己冇咁辛苦!但愈補就愈差!後來,下學期測驗仲唔合格添!咁我先自己睇下發生乜嘢問題啦!

嗰時好慌張,見佢閱讀理解一塌糊塗!填啲答案非常咁九唔搭八!咁就慢慢睇下佢地嘅考卷,啲練習,然後發現,其實啲嘢並唔難!喺下學期測驗到考試短短兩個月,我自己親自教佢答題技巧,教佢搵答案!唔再俾佢補習!因為我個仔本身都有睇開書,認字都唔太差!咁慢慢一星期同佢做一篇閱讀理解!最後考試由唔合格變成8x分!

我想帶出,其實初小啲嘢,問得好簡單好直接,如果家長肯俾小小心機睇住個課程黎教小朋友,唔好乜嘢搞唔掂就出去補!小朋友一定可以進步得好快!外面補習,佢唔會就住你小朋友黎教的!

同埋我個仔佢點解愈補愈差,其實我最後發現,佢根本唔識搵答案!補習老師當初有教的,不過教嘅時候,可能我囝佢未掌握到!咁人地補習嘅野,唔係就你一個架嘛,唔會再番轉頭教你,指點你!所以結論係,真心想小朋友好,不如自己教啦!真的唔同架!

py84ko 發表於 17-8-16 02:31
我小朋友小ㄧ上學期讀卷四大主科中,英,數及常識,都只係炒中及英(只有3x分),下學期二月份揾咗專補中文 ...

你好請問你的專科私補 是日日補 還是一星期一次 謝謝

jadenhayden 發表於 17-8-17 20:43

我果個又係咁!

小一無事喎, 因為有讀題, 佢唔認得字, 但佢聽得明, 所以成績OK。但到二年級就死喇, 要自己睇篇閱讀理解, 佢3X分錯咗大半, 其他又有D錯, 扣扣埋埋得返6X分!咁我一睇, 無問題, 係閱讀理解錯得多啫, 好易KO, 咁我教佢做閱讀理解同埋睇多D書啦。點知到考試都仲係6X分!點解? 因為今次閱讀理解錯好少, 論到其他嘢錯返多。真係激到血都嘔埋。

回覆 little_yolky 的帖子

我囡都係中文識字好少, 因為我一向都同佢睇英文書多, 現在知驚因為升小二無讀題, 唯有選一d佢有興趣的漫畫開始, 咁樣佢又肯去睇效果不錯 (要伴讀), 我選了他鐘意的叮噹, 以前我抗拒漫畫書, 怕佢慣了看圖 以後不看全文字書, 現在又不同想法, 同佢一齊看叮噹漫畫佢都學識好多字,有d 我地認為好簡單的詞語原來佢係不明白, 現在看得多加上有圖佢自然會估到是什麼意思. 有興趣好緊要, 因為看書無得迫

miujoey 發表於 17-8-30 13:53

我囡都係中文識字好少, 因為我一向都同佢睇英文書多, 現在知驚因為升小二無讀題 ...
實在不是嚇你的, 我個係好喜歡睇書, 不過, 係漫畫書而已....................。佢很早已經唔駛我陪讀漫畫了, 但識字量同看純文字既家姐比較, 實在是差天共地。佢有個習慣係睇書先睇圖, 估個內容再睇多次字, 而且睇書飛得好快, 所以認字唔掂。所以今個暑假俾我迫佢睇君偉個二年生, 睇咗幾個禮拜, 又故態復萌, 又睇漫畫尋寶記去了。

miujoey 發表於 17-8-30 13:53

我囡都係中文識字好少, 因為我一向都同佢睇英文書多, 現在知驚因為升小二無讀題 ...

漫畫最大問題係無組織, 圖與圖之間既對白無連貫性。 作為小吃無問題, 當主菜未必收到好效果。

kelly6688 發表於 17-8-11 17:39
1)補習社 :功課班+ 一星期一堂專科 .有教開啊女學校的學生 , 對這間學校有相對了解 . 但老師嚴,小朋友 ...

其實你自己有時間, 學歷又應付到既, 自己教係最好啦。 教小朋友要好細心睇出佢有咩問題。 學上面jm講, 媽媽先有果種耐性。

佢細個happy school, 可能心態上未明白點解要咁「辛苦」 記咁多野, 寫咁多野。 你可以日日生活慢慢引導佢。

另外媽媽教既好處係你清楚佢程度, 平時都可以練習。 行街食飯, 坐車都可以當遊戲來玩。 數理問題, 英文串字, 中文配詞, 全天候24小時浸, 成績好快上

如果自己有時間, 有心力, 唔驚俾呀女激死的, 當然自己教最好
但有時真係激到嘔血, 真係教到佢唔癲, 我都癲
講左一次, 佢識左, 第二日又再係咁錯返, 鬧到自己就快要睇心理醫生, 我老公講到出聲, 話唔想家嘈屋閉, 同我講寧願俾專業人仕教

如果父母有時間、有心有力,自己教係最好,會快同埋貼身定做咁有針對性。但每個小朋友和家庭情況唔同,我亦唔會話補習一定點點點。

朋友個仔係出去補中文和數學,望落效果唔大,一定無自己跟咁好。但個男仔和媽媽的關係就超級好,無乜投訴和反感。他的媽媽有每日伴讀、傾計,但heavy lifting佢就話寧願留給外人做。

茄茄媽媽 發表於 17-8-30 11:44
你好請問你的專科私補 是日日補 還是一星期一次 謝謝

ㄧ星期ㄧ堂,每堂一小時,如果考試期間會加堂。

小女有同樣問題. 吾想做功課吾想溫習,成日話淨係想玩.佢話中文好難吾知老師講乜(普教中). 學習動機低. 小一期中測驗吾知點好! 成日話好掛住幼稚園......

Bunnygirl 發表於 17-9-13 09:11
小女有同樣問題. 吾想做功課吾想溫習,成日話淨係想玩.佢話中文好難吾知老師講乜(普教中). 學習動機低. 小一 ...
其實中文好易又開心, 不過阿媽你要有無比既耐性同毅力。
1. 同佢玩拆字, 因為中文字係方塊字, 好多字有聲符、字符, 同佢一齊研究分析一下, 好好玩。我知坊間有類似玩具。
2. 一齊睇課文。同佢深入了解一下課文, 雖然係普教中, 但只要佢了解得好, 你同佢用廣東話講, 考筆試都會有幫助。
3. 夜讀故事。呢個先係重點, 尤其D成日掛住幼稚園既BB小一生, 晚晚瞓前陪佢讀故事書15分鐘, 又sweet, 又培養到閱讀既興趣, 呢個先係學好中文既重點。開始時可以揀D圖多字少D既書, 或西遊記等有章回既故事, 可以一晚講一D, 好似一千零一夜個故事咁, 晚晚講D吊住佢條癮。

Thanks! 另外仲有英文問題想請教.小女聽、講英文ok. Reading 都可以自己讀出簡單書. 但一到串字就怕怕. 死都吾肯寸or 用phonics串(不過係錯! Eg love 會串luv).... 10月開始英文要默書了.....吾知點好!  請教有乜野方法可以同佢串字....thanks!

Bunnygirl 發表於 17-9-16 11:44

Thanks! 另外仲有英文問題想請教.小女聽、講英文ok. Reading 都可以自己讀出簡 ...
我阿女都係咁, 唯有盡力而為, 因為佔成績表好少分, 佢衰衰哋就算6X都叫次次合格, 所以放過佢。不過, 放過佢唔代表唔駛溫, 只係目標唔係100分, 我發覺二年級比一年級有改善, 三年級又比二年級好了。唯有放過自己, 放過佢。

Thanks for your advise, much appreciated!
so have to "keep one eye open and one eye shut"......

little_yolky    發表於 17-9-18 10:29

Really thanks for your tips!  she really like reading with us.  but just she spent too much time during the day and left only 10 mins before sleep for the reading.  I read "greenfield" series with her and she likes the story too.  guess I have to do it step by step ... to induce her interest in reading first before the improvement in Chinese comes.  I hope her school will give her times to adapt to primary life....

Bunnygirl 發表於 17-9-18 09:31

Really thanks for your tips!  she really like reading with us.  but just s ...
That's why我當年揀間鬆D既小學俾佢哋, 雖然升中派位係差D, 但起碼可以俾多D時間小朋友。

‹ 上一主題|下一主題