用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge vs TOEFL
樓主: tiertwo
go

Cambridge vs TOEFL [複製鏈接]

回覆 CHLHT 的帖子

P4 考的。  

想問問咁 pearson test of english (PTE) 呢? 如果第時想去澳洲讀中學, 知中學最終要考IELTS. 但考 IELTS 前邊個英文試 Cambridge/Pearson 啱啲?謝謝.

BabyQQ~ 發表於 17-9-2 13:59
想問問咁 pearson test of english (PTE) 呢? 如果第時想去澳洲讀中學, 知中學最終要考IELTS. 但考 IELTS  ...

deleted ...

judy 發表於 17-8-16 10:34
我就幾鍾意TOEFL Junior考試,TOEFL Junior考試會就不同的分數頒金銀銅証書,証書中除列出TOEFL分數外,還 ...
我的孩子考了900分滿分,如果再報Cambridge, 是否報FCE還是其他?

我的孩子考了900分滿分,如果再報Cambridge, 是否報FCE還是其他?

我只報了Tofel (跟學校報,最主要求方便),對甚麽試無咩研究。900分满分,大約相等於IELTS 6.5, CEFR B2程度。那麼,下一個試就試CEFR B2-C1程度吧。如果FCE是此程度,就報FCE。

judy 發表於 17-9-12 14:45
我只報了Tofel (跟學校報,最主要求方便),對甚麽試無咩研究。900分满分,大約相等於IELTS 6.5, CEFR B2 ...
已經叫等於IELTS6.5?  咁好唔好直接報IELTS?

已經叫等於IELTS6.5?  咁好唔好直接報IELTS?

跟据Tofl說明,金獎等同IELTS6.5,我選擇信佢。

IELTS都唔難考(特别係閱讀部份),阿女話,如果唔被悶死都應該高分。

香港學生英文水準極為参差,小五、六年級,有的己睇魔鏡。IELTS應有設限,不然冇可能未聽小學生應考。

judy 發表於 17-9-12 15:13
跟据Tofl說明,金獎等同IELTS6.5,我選擇信佢。

IELTS都唔難考(特别係閱讀部份),阿女話,如果唔被悶死 ...
IELTS在香港好似唔可以細過16歳考

BabyQQ~ 發表於 17-9-2 13:59
想問問咁 pearson test of english (PTE) 呢? 如果第時想去澳洲讀中學, 知中學最終要考IELTS. 但考 IELTS  ...
同一個 CEFR 程度,Pearson 既 PTE 比其他既深,如果純粹係要證書,都係考其他容易啲。

judy 發表於 17-9-12 14:45
我只報了Tofel (跟學校報,最主要求方便),對甚麽試無咩研究。900分满分,大約相等於IELTS 6.5, CEFR B2 ...

请问跟学校报送果本練习,做左的对考试帮助大吾大?

chanwendy 發表於 17-8-14 10:29
我都幫女報了TOEFL JUNIOR. 亦買了練習做, 本練習聲稱難度同真正考試相約, 但係我聽了佢的LISTENING 其實係 ...

请问你囡是几年级考,阿囡现在中文小学刚升六年级,请问要考到几分叫做ok?

请问跟学校报送果本練习,做左的对考试帮助大吾大?

做練習目的主要是習慣一下考試方式。至於高唔高分真係睇平時有冇讀書。

我仲意呢個係覺得幾抵考。

judy 發表於 17-9-14 14:19
做練習目的主要是習慣一下考試方式。至於高唔高分真係睇平時有冇讀書。

我仲意呢個係覺得幾抵考。 ...

3年级時,她考左toefl priamy.当時无練习做的,她考到证书好像是A2level.现在已刚升六年级报考,有本练习送,所以吾知要考几分才叫ok?

瑩希媽媽 發表於 17-9-14 14:50
3年级時,她考左toefl priamy.当時无練习做的,她考到证书好像是A2level.现在已刚升六年级报考,有本练习 ...
其實我都有同樣的疑問. 金獎等於IELTS 6.5, 如果係小學生來說係好勁喇, IELTS 6.5 係讀MASTER 的英文要求喎.
我睇返網頁, 佢話TOEFL JUNIOR LEVEL 2 = GRADE 6
LEVEL 3 = GRADE 7, LEVEL 4 = GRADE 8, LEVEL 5 = GRADE 9
如果小學生考到LEVEL 3都已經係高佢本應有的水平啦.

chanwendy 發表於 17-9-15 09:57
其實我都有同樣的疑問. 金獎等於IELTS 6.5, 如果係小學生來說係好勁喇, IELTS 6.5 係讀MASTER 的英文要求喎 ...

咁请问你女女考成点,我都惊个女考吾到leve3

瑩希媽媽 發表於 17-9-15 10:14

咁请问你女女考成点,我都惊个女考吾到leve3
比我想像中差呀, 所以報多次 9 月考.  如果今次都唔 OK 就算喇, 專心呈二就算喇.我見我女做練習遇到兩大問題:
第一係好多生字未教過, 講真我覺得都幾深, 好多生字真係要有中學程度先識
第二問題更大, 我女本身學校考試都經常做唔切卷的.  PART C 要50 分鐘做42題, 我覺得好趕, 有啲文章都幾長架, 一篇 6-8 題, 要在 8-9 分鐘內睇完文章再答題, 對我女來說好有難度.  結果做唔切咪唯有亂撞囉. PART B 仲趕, 42 題得25 分鐘, 要 1 分鐘做2 題.

chanwendy 發表於 17-9-15 11:25
比我想像中差呀, 所以報多次 9 月考.  如果今次都唔 OK 就算喇, 專心呈二就算喇.我見我女做練習遇到兩大問 ...

我報,好像是11月25號,咁應該好難,要吾要額外出去上下堂考會好D?

IloveJJ 發表於 17-9-16 14:48
想請教,TOEFL junior係等於Cambridge邊個level架?

Toefl junior 評核水平範圍較濶,由 CEFR level A2 至 B2,即對應於 Cambridge KET 至 FCE 的目標評核範圍。

‹ 上一主題|下一主題