用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge vs TOEFL
樓主: tiertwo
go

Cambridge vs TOEFL [複製鏈接]

我都幫女報了TOEFL JUNIOR. 亦買了練習做, 本練習聲稱難度同真正考試相約, 但係我聽了佢的LISTENING 其實係講得好快架喎, 相比起平時坊間的LISTENING 練習快2-3倍, 對11歲來講我覺得有點難的.  亞女平時學校的LISTENING 係經常拎滿分, 但做呢本練習就一半都啱唔到.  但近日見好幾位JM都話冇做過練習都800+分. 其實佢啲分係點計出嚟架? 上網睇只話200-300分, 冇講每題幾多分.

回覆 王家爸爸 的帖子

Cambridge 報名費好貴, 當然唔好級級也考。

chanwendy 發表於 17-8-14 10:29
我都幫女報了TOEFL JUNIOR. 亦買了練習做, 本練習聲稱難度同真正考試相約, 但係我聽了佢的LISTENING 其實係 ...

整份卷共分三部份,每部份滿分300 所以總滿分是900,仔細的42題計分方式比重就冇解釋。

http://www.toefljunior.com.hk/English/index_tj.html?v=20170714

huba 發表於 17-8-14 14:51

整份卷共分三部份,每部份滿分300 所以總滿分是900,仔細的42 ...
我都係搵到咁多資料, 所以做完練習其實都唔知即係等如幾多分.

chanwendy 發表於 17-8-14 15:44
我都係搵到咁多資料, 所以做完練習其實都唔知即係等如幾多分.

你買嗰本練習沒有 marking scheme 嗎?

huba 發表於 17-8-14 15:49
你買嗰本練習沒有 marking scheme 嗎?
冇呀, 只係得答案咋, 佢都係話200-300分咁囉.

回覆 chanwendy 的帖子

係咪sample paper?  

scyauchris 發表於 17-8-14 20:49

係咪sample paper?
係呀

我估每條分數比重不同, 你當五或六分一條, 因為我女listening 是扣了五分。

scyauchris 發表於 17-8-15 13:16

我估每條分數比重不同, 你當五或六分一條, 因為我女listening 是扣了五分。 ...
之前睇過話只計啱的, 錯的唔扣分, 咁底分又200分, 如果5分一題, 咪只要啱20 題就已經拎足300分? 如果真係咁計, 咁要拎800分以上又唔係我想像中咁難喎.  咁我都有返啲信心去考, 唔該晒你先.

我其實估估吓, 我見我女listening是295分, 300 滿分, 咁即扣了5分。   佢做sample 是全對的, 所以我覺得sample 同真正考得出來結果差不多。

我就幾鍾意TOEFL Junior考試,TOEFL Junior考試會就不同的分數頒金銀銅証書,証書中除列出TOEFL分數外,還有Lexile分數及相等CEFR程度。

以金獎為例,Lexile分大約1100,相等於IELTS 6.5, CEFR B2程度 (Cambridge PET, FCE 相等於CEFR B1-B2水平, Flyer只等同CEFR A2水平)。

總之,一個TOEFL試己可試出你的英文水平是Flyer至FCE程度,又有多項指標,係一個幾抵嘅考試。

scyauchris 發表於 17-8-15 19:40

我其實估估吓, 我見我女listening是295分, 300 滿分, 咁即扣了5分。   佢做sample  ...
你做的 SAMPLE 係報名時買/送的那本綠色的書嗎? 因為我除了這一本, 仲叻外淘了另一本大陸出的, 都係針對呢個考試而出的, 但係唔知點解兩本程度唔一致.

本sample 係報名間中心買, 考前一星期比佢做。我無買其它練習佢預備個考試, 不過sample 又同考的程度差不多, 因為我見阿囡考出來的成績同做sample 差不多。

300 分肯定是42條全對, 因為sample 我女是全對。

Score 可以少過200, 我找到出成績的Toefl junior standard score description.  不過我唔識post上網。考題的程度同sample差不多的。

scyauchris 發表於 17-8-16 22:59

Score 可以少過200, 我找到出成績的Toefl junior standard score description.  不 ...

估你想 po 的是這連結:

https://www.ets.org/toefl_junior/scores_research/standard/overall/

scyauchris 發表於 17-8-15 19:40

我其實估估吓, 我見我女listening是295分, 300 滿分, 咁即扣了5分。   佢做sample  ...

這只是沒取得最後5分,與答錯扣5分不同。如果是扣分制及最後一題5分的話,答錯了會只剩290分。

TOEFL junior 官網寫明 'There is no penalty for wrong answers.'

回覆 海逸爸爸 的帖子

抱歉!我表達得不好。我係睇返阿囡做的sample 及考出來的結果去估計。  始終cambridge 有speaking 和writing 比較全面些。

我想知你囡囡幾多年級去考呢?   因我見囝話PART 2 有的難?  
‹ 上一主題|下一主題