用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問Net 32 路德會沙崙學校轉了任校長後各方面係咪都好 ...
go

請問Net 32 路德會沙崙學校轉了任校長後各方面係咪都好咗?? [複製鏈接]

我細個都係讀沙崙,細個係陳校長,呢幾年轉左港同前校長任竹嬌校長到沙崙學校(之前已經覺得港同辦得好好),感覺好似改變左好多,多左好多比賽,又有外國老師,活動教學左,見到母校越黎越好,我都好開心,我本身唔係諗住要俾囡囡讀D咩名校ge家長,只要開心愉快學習就夠架喇,但係EK度又唔見有呢間學校D comment,所以想問一問依家讀緊ge小朋友,讀得開心嗎,功課適量嗎?? 係咪轉左活動D ge教學方式... ... thanks all~ 係度多謝左大家無私ge分享先
   4    0    0    0

beibeimui 發表於 17-8-10 12:37
我細個都係讀沙崙,細個係陳校長,呢幾年轉左港同前校長任竹嬌校長到沙崙學校(之前已經覺得港同辦得好好), ...

我都想知道,聽講轉左校長好左好多,32校網好難排位

但係呢度好似比較少32校網ge家長

任竹嬌校長好似自己本身都係沙崙畢業。

係呀,09年高校長退休時,佢就返去接手沙崙

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-8-14 11:49
任竹嬌校長好似自己本身都係沙崙畢業。

係呀,任校長離開港同時話返母校服務。咁多年黎睇得出任校長擺左成擔心機落去沙崙。

前排問過,9月會有開放日,留意下

回覆 Charlotte_mom 的帖子

9月有open day ah, 好wor, 唔該晒Charlotte_mom
到時去了解下先~

Charlotte_mom 發表於 17-8-14 14:51
係呀,任校長離開港同時話返母校服務。咁多年黎睇得出任校長擺左成擔心機落去沙崙。

前排問過,9月會有開 ...
請問你小朋友係唔係都係沙崙度讀書呀?

醒目開學勳章 王國長老

beibeimui 發表於 17-8-14 14:57
請問你小朋友係唔係都係沙崙度讀書呀?

唔係呀,我兩個係港同用家,都升中了。我女小一時任校長由副校升校長。當年在港同做家長義工時都經常接觸任校長。

任校長係一個好溫柔好錫學生嘅校長,亦好落力同有實力。
沙崙學校學生背景好多樣,有本地生,亦有外國人黎香港做野安排仔女就讀。有好富有英文好好,亦有草根階層。有地道中文人,又有學生唔識中文。
而學校都有同某d國際學校有長期合作關係,會有交流、活動同英文輔導。
我相信家長係見到學校進步,今年統一派位乙一都有機會入唔到。當然比起一級名校係有距離,但係進步中。以我對任校長認識亦相信佢會俾心機照顧所有學生。早前有家長問語言治療,我上沙崙網就見佢有,可見學校係會安排資源俾有需要學生的。

咁多年都無去沙崙睇過,真係唔好意思。今年特登打去問左,9月會去參觀一下

Charlotte_mom 發表於 17-8-14 15:14
唔係呀,我兩個係港同用家,都升中了。我女小一時任校長由副校升校長。當年在港同做家長義工時都經常接觸 ...
thanks thanks Charlotte_mom~~~
我知道任校長好有心提升呢間小學ge質素(因為係升中果度都見到有D同學仔都去左D好好ge中學),見到各方面都有好大改變(比起我細個讀書時真係變左好多,學校ge設施同課室都改變晒),感覺係越黎越好,越黎越進步,多謝你無私ge分享

回覆樓主

路過 搭下嘴

小女黎緊升小一既學校校長 未做校長前以前係沙崙做副校長

女女學校宜家呢個校長比我感覺 佢好重視學生發展 重視多方面學習 勇於課程改革 推行戲劇教育

所以相信校長以前係沙崙學左唔少創新既教學理念過黎

tommyxsarah 發表於 17-8-14 18:21
路過 搭下嘴

小女黎緊升小一既學校校長 未做校長前以前係沙崙做副校長
咁就好喇,因為我對任校長嘅教學方式,唔係太清楚,有你哋分享下就知道多咗😊🙏🏻

回覆樓主

我2個小朋友都讀緊沙崙,任校長確實有心改革,雖然校舍唔及其他新學校大及靚,但學校感覺好關愛學生,呢樣我覺得比較重要
學校唯一我未滿意係冇導修堂,如果可以喺學校做埋功課至放學就perfect喇

回覆 jcatcat 的帖子

學校功課係咪唔算多?

jcatcat 發表於 17-9-5 16:53
我2個小朋友都讀緊沙崙,任校長確實有心改革,雖然校舍唔及其他新學校大及靚,但學校感覺好關愛學生,呢樣 ...

平日4-6樣,星期五6-8樣,比起其他學校唔算多

回覆 tommyxsarah 的帖子

也是路過搭嘴!
你女兒讀的相信是港島一所很好的基督教學校,恭喜你!那女校長更有愛心,更包容,更容許下屬創新/犯錯!

沙崙嘛,聽說老師要帶錢打工,要自備批改用之紅筆!廁紙以前也要自備,後來廁格外有大卷廁紙,但別的學校廁格內已有好幾卷備用呢!

我較欣賞對老師好的學校!

PKKP 發表於 17-9-6 16:59
回覆 tommyxsarah 的帖子

也是路過搭嘴!
哈! 自從沙崙換咗校長, 你多年嚟都好關心沙崙喎?

定係關係校長呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

哈! 你反應咁快! 咁著緊!
似乎你關心佢多D! 

PKKP 發表於 17-9-8 20:28
回覆 hkpapa852 的帖子

哈! 你反應咁快! 咁著緊!
鐵粉/護法見得多,狙擊手少見嘛!
其實我關心你多D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題