用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔
樓主: guyinghua
go

放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔  

幾年有個po 叩入st marys 但車程遠導至成績唔好。我小朋友小一還有nap,唔nap就8時上床bedtime story,但都好似唔夠訓咁,當然身邊亦有朋友訓7個中亦生生猛猛,因人而異吧。

點都好,訓得是福,夜訓先係壞習慣,阿尼tall佛

guyinghua 發表於 17-8-10 19:07
必須改

馮晴對KTS,錢有差,昇中一定有差,普遍既評價,馮晴一定唔算快樂學校。當然新區又係官津,好難搵邊間快樂,不過馮晴在你果區係所謂出名谷既其中幾間。你果區話相對輕鬆應該係將循。

其實將軍澳去九龍塘唔算遠,只係你而家去呢間學校,近得誇張太吸引。

懶床唔止係浪費左時間,仲有習慣左拖拉,講左既目標唔駛HONOR,呢D 先係長遠影響。

好的學習態度,由自理開始。

guyinghua 發表於 17-8-10 09:59
因為小女是個愛睡懶覺的孩子,考取了KTS,但是上一的話起床要六點,她一定做不到,那日必定渾渾噩噩,上學 ...

對呀!什麼快樂官津未必是事實。可能與樓主預期有出入。

遠近也覺得唔係太重要,要早起就早點睡,而且校巴上也可以睡。很多小朋友也是這樣,小學六七點起床也不算什麼。

另外升中時成績必定也會有明顯分別。後悔也會是難免。

可能我說得比較難聽。但希望樓主也要有心理準備,繼續加油努力。

mytambb 發表於 17-8-11 07:40

遠近也覺得唔係太重要,要早起就早點睡,而且校 ...

謝謝你

mytambb 發表於 17-8-11 07:40

遠近也覺得唔係太重要,要早起就早點睡,而且校 ...

說得很透徹,不過已經決定了,就會走下去

retriever 發表於 17-8-11 07:19
馮晴對KTS,錢有差,昇中一定有差,普遍既評價,馮晴一定唔算快樂學校。當然新區又係官津,好難搵邊間快樂 ...

是,升中差異已經預計到了,但是已經選擇就會努力做好

MrBeast 發表於 17-8-11 06:51
幾年有個po 叩入st marys 但車程遠導至成績唔好。我小朋友小一還有nap,唔nap就8時上床bedtime story,但 ...

謝謝你

回覆樓主

十分認同,小學其實冇乜邊間可以晏起身。如果怕唔夠精神,就係應該教小朋友如何善用時間,讓佢訓練到早睡早起,而唔係幫佢退而求其次,難得有一間好學校,很應該俾佢去試吓,不要放棄好機會

guyinghua 發表於 17-8-10 19:18
已經決定不後悔了。只是家人有埋怨我,我不知是否自己做得對。我也為考小一努力了!我所做的是為了讓小朋 ...
8啩一問, 家人有何埋怨?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AJH 發表於 17-8-11 08:28
十分認同,小學其實冇乜邊間可以晏起身。如果怕唔夠精神,就係應該教小朋友如何善用時間,讓佢訓練到早睡早 ...

已經寫信放棄了謝謝

hkpapa852 發表於 17-8-11 08:34
8啩一問, 家人有何埋怨?

升中差異是主要因素,家人認為KTS升中好過馮晴,同埋接觸到的人或眼界高過馮晴,但我認為眼界是靠自己來拓寬,升中也可努力做好,宣基也出過狀元,其實哪裡讀書都靠自己,當然學習氛圍也很重要,馮晴學校風氣很好,所以我堅持了我的決定!

guyinghua 發表於 17-8-11 08:42
升中差異是主要因素,家人認為KTS升中好過馮晴,同埋接觸到的人或眼界高過馮晴,但我認為眼界是靠自己來拓 ...

升中好與壞, 靠學校前人努力亦要靠自己. 就算讀KTS, 一樣年年有人派B3.
所謂升中派位差異, 只要自己小朋友成績夠好, 大不了日後小六搬屋轉去個好既升中網, 又減低一大截差異.

至於所謂眼界, 其實現今科技發達, 拓展視野其實唔係好難.

社會係由不同階層既人組成, 官津小學因無法選擇大部份既學生, 學生背景, 家庭對子女學習既期望, 真係包羅萬有. 反之, 去到不少有名私立/直資小學, 學校最後收番嚟既家長, 都係對子女會有相近既"期望", 甚至背景都係相近. 係呢個情況之下, 小朋友可以接觸到既, 其實來來去去都係類似既人, 視野又真係可以好闊? (每年大家講暑假去過邊度旅行既範圍, 可能會闊D既)

Lingfung813    發表於 17-8-11 10:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

父母會最清楚小朋友最適合邊間學校
好多時身邊人會俾好多意見, 造成壓力
我以前抽到同插到班既學校都唔會同其他家人講, 3個自己傾掂佢
既然決定了就不必再多想了.

hkpapa852 發表於 17-8-11 08:53
升中好與壞, 靠學校前人努力亦要靠自己. 就算讀KTS, 一樣年年有人派B3.
所謂升中派位差異, 只要自己小朋友 ...

好似冇band 3校了, 叩返入band 2

guyinghua 發表於 17-8-11 08:42
升中差異是主要因素,家人認為KTS升中好過馮晴,同埋接觸到的人或眼界高過馮晴,但我認為眼界是靠自己來拓 ...

good, 考到top 30%, 做band 1生, 其實不用驚升中, 加油

回覆樓主:

樓主呢個決定一定經過深思熟慮,魚與熊掌,各有各好,即使升中眼界不及他人,都只係18歲前發生的事。人生很長,將來眼界有幾闊係佢自己一手創造。你既然㨂得,就勇往直前好了。

lovebb2 發表於 17-8-11 09:01
好似冇band 3校了, 叩返入band 2
最後叩返入B2啫, 但當初都係派B3

Lingfung813    發表於 17-8-11 11:00

支持樓主, 其實呢六年變化可以好大, 呢兩年升中人數少, 或多或少令私校升中成績較好, 六年後人多咗, 各區都多一兩個叻仔叻女出來爭, 可能已經好唔同, 所以繼續努力, 條條大路 通羅馬.

Lingfung813    發表於 17-8-11 11:01

hkpapa852 發表於 17-8-11 08:53
所謂升中派位差異, 只要自己小朋友 ...

多謝你比意見我

mimi222shi 發表於 17-8-11 08:54
父母會最清楚小朋友最適合邊間學校
好多時身邊人會俾好多意見, 造成壓力
我以前抽到同插到班既學校都唔會同 ...

是的,千里之行始於足下,第一步選好了就繼續