用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔
樓主: guyinghua
go

放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔  

回覆 hkpapa852 的帖子

咁一定無絕對架

我識好多唔會考DBSPD, DGJS, 佢地想津校, 寧願抽德信,油天, 都唔會考DBSPD, 可能家有幾件, d 錢去旅行, 好過比車費, 學費.....大有人在

亦可能讀陳瑞祺, 博lasalle (都有5個), 唔得入華英, 迦密....之類....

只想講, 6年私校, 唔會唔考只抽

6年津校, 其實真係無諗過考, 當然都一定有人想考

回覆樓主:

其實老師、朋輩、家長的影響力都唔少,古有孟母三遷就是這樣原因。我囡囡亦是,如果同勁人一班,她會努力,認真些。當然,每個人都唔同。另外名校的pre S1 考得好些,上band one 的比例會高很多。

Yanamami 發表於 17-8-10 13:58
通常揀小学,有能力既話会考慮埋升中校網……本身小学升中網唔好既話,即係要跨区,誇区需要有好既全港排名 ...

請問有D乜體藝?游水?學琴?如果取的是豬肉奬請問有用嗎?

manlee22 發表於 17-8-18 00:25
請問有D乜體藝?游水?學琴?如果取的是豬肉奬請問有用嗎?
最低限度学界金銀或甚至乎全港性比賽吧~国際的更好~乜体艺視乎个別中学“需要”。

Yanamami 發表於 17-8-18 00:29
最低限度学界金銀或甚至乎全港性比賽吧~国際的更好~乜体艺視乎个別中学“需要”。 ...

滴汗中,太難了

manlee22 發表於 17-8-18 00:52
滴汗中,太難了
-般黎講,津中重視教署既全港排名,考好呈分試就好了~体艺(+成績)用黎考傳統直资~

Yanamami 發表於 17-8-18 07:30
-般黎講,津中重視教署既全港排名,考好呈分試就好了~体艺(+成績)用黎考傳統直资~ ...

金銀得一兩個,真是好難,請問朗誦比賽算嗎?

manlee22 發表於 17-8-18 14:25
金銀得一兩個,真是好難,請問朗誦比賽算嗎?
体育音樂需長時间練习,朗誦-两个月就ok, 相对無乜“价值”。不过学野又唔好用黎升中禁市儈,有兴趣同能力,亦应鼓勵既。

Sophie0804 發表於 17-8-17 21:23
其實老師、朋輩、家長的影響力都唔少,古有孟母三遷就是這樣原因。我囡囡亦是,如果同勁人一班,她會努力, ...
好同意朋輩很緊要,身邊的同學無論學業,體藝,甚至乎閲讀習慣都很受同學影響。

我都好喜歡SPCC,校長,老師,學生,學校環境都讓人感覺非常好,甚至連門口保安員也份外有禮。喜歡這學校並不是因為它是神校,是因為感受到這學校培育小孩的心思,並不是催谷他們只是為了拿高分考好成績。我女女都有報考SPCC小一,可惜未能有二面。明白你為了SPCC可放棄"就近入學"的說法。
樓主囡囡有能力/特質考到KTS及有SPCC 2nd in,去馮晴好似有啲嘥。
你有無在放學時去馮晴睇吓?

siumicmic 發表於 17-8-20 05:30
我都好喜歡SPCC,校長,老師,學生,學校環境都讓人感覺非常好,甚至連門口保安員也份外有禮。喜歡這學校並 ...

有啊,馮晴老師也很有禮貌,小朋友都好乖。

-般黎講,津中重視教署既全港排名,考好呈分試就好了~体艺(+成績)用黎考傳統直资~ ...

deleted

evacalbee 發表於 17-8-20 11:31
考好呈分試,都要師兄師姐的排名夠靚先有用...
私校/傳統名校既話成績較穩定,好少会唔夠靚~唔係控制範圍內既因素就唔好愁禁多,做好自己果part就夠。

Yanamami 發表於 17-8-20 11:47
私校/傳統名校既話成績較穩定,好少会唔夠靚~唔係控制範圍內既因素就唔好愁禁多,做好自己果part就夠。 ...

deleted

請問這個教育局排名名單,是否每年也不同?以及是否只有中學校長才可查閱到?

frozen124 發表於 17-8-21 21:40
請問這個教育局排名名單,是否每年也不同?以及是否只有中學校長才可查閱到?
...
根據学生呈分試成績排名。中学只会有申請学生的排名~

Yanamami 發表於 17-8-21 22:28
根據学生呈分試成績排名。中学只会有申請学生的排名~

請問是否全港排名?

frozen124 發表於 17-8-21 22:32
請問是否全港排名?

係吖~
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1