用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私小:津幼+外補 vs 私幼
樓主: Sailor-Moon
go

考直私小:津幼+外補 vs 私幼   [複製鏈接]

Binlojai 發表於 17-8-10 16:09
唔知你地同阿女相處係點?對佢嘅態度如何?會唔會成日好似閉路電視咁監察佢嘅一言一行?成日糾正佢嘅行為 ...

其實我個女本身係好乖(巧虎教得好XDD),所以基本上行為冇咩需要被糾正。而且一般如果冇傷害性既事,我係由得佢做唔會責備佢既。另外,佢喺外人面前對住家人講野/行為都好正常,只係唔同外人講野=.="佢k1下學期開始會在我面前同同學仔傾計/玩(上學期係完全唔啋人),但唔會直接同其他家長講野(會笑/點頭搖頭作答,就係唔開口)。

最離奇既係我一直同佢返開親子音樂班,上堂都好正常有回應導師問題,但幼稚園學校觀課就完全唔出聲(班主任話我一離開課室,佢就馬上回復正常)。暑假上跳舞班頭2堂家長陪上,佢喺我同一大班唔識既家長面前又好正常咁跳跳跳…我真係估唔到佢咩事…=.="

whitepurin 發表於 17-8-10 17:18
其實好正常,只是考小學呢個遊戲就被人標籤成唔出眾啫。大把成年人都唔鍾意social 啦!
...

佢怕羞既程度真係唔正常,我曾經擔心佢係自閉或選擇性緘默症=.="例如佢10m開始到2歲返親子playgroup,可以每堂都完全唔出聲,但導師叫做既野就做齊晒。後來自已上堂,導師話佢warm up既時間比一般小朋友耐,一般小朋友三幾分鐘就warm up完,我個女係到落堂才warm up好=.="返k1最初又係完全唔講野,係返返下才變正常…連啲同學仔媽咪都話佢咁怕羞,點解老師會揀佢出來參加講故事比賽=.="

whitepurin 發表於 17-8-10 17:14
性格問題好大程度天生的,我大女細女完全唔同性格咪又係同一對父母同一個家庭。性格後天可tune但唔係咁易 ...
性格天生我好同意呀! 我仔係痴媽B, 但我女就完全相反...
只係嘗試用唔同方法鼓勵下小朋友, 佢性格如此亦不能刻意強求...
其實內歛有內歛好, 只係依家呢個社會似乎要求小朋友一定要健談活潑主動...

scgift 發表於 17-8-10 17:19
其實我個女本身係好乖(巧虎教得好XDD),所以基本上行為冇咩需要被糾正。而且一般如果冇傷害性既事,我係由 ...
咁唯有接受佢+俾D時間佢...
我都識朋友個女好乖讀書又叻, 但就係怕羞, 對住陌生人或權威人士如老師校長等, 個女完全唔敢出聲, 因為緊張同怕自己講錯嘢... 佢都係唯有鼓勵多D...
我仔其實都會咁, 一開始唔敢嘗唔敢玩, 到人地玩完走嘞, 佢先開始投入...
只係.. 出奇地近呢幾個月佢唔同左, 可能真係大個左啦...

scgift 發表於 17-8-10 17:26
佢怕羞既程度真係唔正常,我曾經擔心佢係自閉或選擇性緘默症=.="例如佢10m開始到2歲返親子playgroup,可以 ...

我都曾經擔心過係自閉或selective mutism, 但隨著年紀大咗同埋多咗同細妹互動而家好咗,不過點都係文靜型唔會主動撩人傾計嗰d囉。

Binlojai 發表於 17-8-10 16:16
你話你女超級痴你... 可能呢樣都有關係...

我仔又係好痴我, 所以佢係我面前特別依賴唔夠獨立, 以前我帶佢 ...

雖然我個女好痴我,但佢又唔會要我跟實佢既。喺屋企好多時我有我做家務,佢有佢玩/有時做下小幫手。去公園會想我喺附近陪住,但基本上都可以自己玩,我在遠處望到佢就ok。喺公園被人蝦時佢會望住我(應該想我開口幫佢),除非有危險,否則我會忍住唔出聲,但佢真係可以被人蝦就算,唔出聲唔反抗(我同佢講過好多次被人蝦時要適當保護自己,但講左等於冇講)=.="

Binlojai 發表於 17-8-10 17:35
咁唯有接受佢+俾D時間佢...
我都識朋友個女好乖讀書又叻, 但就係怕羞, 對住陌生人或權威人士如老師校長等,  ...

多謝鼓勵,佢好明顯3.5歲後呢半年進步左好多,我唯有等佢再大啲希望會再好啲。

scgift 發表於 17-8-10 17:43
多謝鼓勵,佢好明顯3.5歲後呢半年進步左好多,我唯有等佢再大啲希望會再好啲。
...
咁佢都係仲細, 4歲未夠...
我仔5歲先開始改變咋~~

1998Ruby1998 發表於 17-8-10 17:11
回覆 scgift 的帖子

我細個對陌生人都係咁,怕醜到爆炸,連早晨、再見都唔想講(我都唔知點解,阿媽又鬧又 ...

多謝鼓勵。我女又係早晨再見例牌唔會同唔熟既人講,好似屋企樓下既管理員,見足4年都唔敢叫人。以前直頭出入管理處會低頭用手遮住自己對眼,而家可以望住啲管理員笑了(但唔肯開口)。

Binlojai 發表於 17-8-10 17:47
咁佢都係仲細, 4歲未夠...
我仔5歲先開始改變咋~~

希望我女5歲時都好似你囝囝咁有所改變啦,趕得及考學校XDDD

Binlojai    發表於 17-8-10 17:54

回覆樓主

自己以前都教過細路。 講真, 好多都亂來, 混水摸魚。 唔會俾左錢=個仔叻。  所以外補都要睇你搵唔搵得岩。

名幼出名一定係佢交到貨,教得好。 即係話唔洗亂試亂撞。

我阿仔之前讀C 幼, 現在轉了一年讀名私幼, 老師質素真是有分別...
‹ 上一主題|下一主題