用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私小:津幼+外補 vs 私幼
go

考直私小:津幼+外補 vs 私幼  

請教各位經歷過考小一的家長:

眾所周知,私幼考直資私小勝算比津小高好多

但倘若"津幼+外補"能否做到私幼效果呢?

謝謝!

回覆樓主:

我覺得唔關私or津校,最緊要個小朋友表現同報考個間學校係咪覺得你小朋友符合學校收生準則。(直升學校另話)

Sailor-Moon 發表於 17-8-8 23:42

每人答案不同,到考小學時太多變數。
我揀私幼,津幼+外補好辛苦,條數分分鐘貴過私幼。

我又唔覺得關津幼/私幼事。咁多變數,同埋個個細路資質唔同,唔可以一概而論。如果做到咁嘅效果,咁個個家長都已經做。

感覺如果套用於小學生身上,條方程式就變做:普通小學+補習=DGS/DBS,相信大部份家長都唔會覺得係 100% 真。

當然,按道理外補會提升小朋友能力,面試時候會較容易表現自己。不過難保私幼嘅家長唔會外補,咁樣咪又會壓低津幼小朋友表現?

唔能夠。一般來說,學校一睇就知有冇靠進補提升表現。你都唔會食味精當正餐啦?找一間好嘅幼稚園先係好方法。

回覆樓主:

很難一概而論。如果你講緊最好的津幼加外補同最好的私幼比,後者的效果通常更好。你的小朋友每日有三個鐘係學校,很難靠外補去搭夠。

回覆樓主

好多私幼再外補㗎

回覆 Sailor-Moon 的帖子

絕對不可能, 外補, 阿仔能力強左, 番學會好悶, 不想上堂,
私幼給的詞境, 絕不是津幼比到,

根本是2個不同的世界, 在津幼可能好TOP, 但私幼可能根本聽不明英文

醒目開學勳章 貢獻勳章

讀咩KG,都要愛閱讀,都要主動有禮,坐得定
當有一定嘅閱讀能力,其他學術能力唔會太差
只要家長有時間陪孩子,教孩子,根本就唔需要外補 (除得別情況/個別項目,同埋外補嘅意思係乜)

我兩個仔KG時分別出去學運動同興趣班,唯一最學術嘅係細仔有需要外面學phonics,因為我地覺得唔學好phonics的話,上到小學默書好大鑊,呢個已經唔係考學校嘅問題...

恐龍家

小曳人 發表於 17-8-9 09:53
只要家長有時間陪孩 ...

伴讀,禮儀從小已開始,平時亦有跟進小兒學習。外補如英文、面試班,是想能否縮小與私幼的差距

純粹個人及身邊朋友經驗, 名幼有著數(係名幼唔係一般私幼), 除非外補到小朋友超班加本身性格外向健談, 不然一次面試或筆試可能成績上分別不大, 學校始終會先選名幼.

例外當然一定有, 但父母需要花好多心力囉.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sailor-Moon 發表於 17-8-9 10:13
伴讀,禮儀從小已開始,平時亦有跟進小兒學習。外補如英文、面試班,是想能否縮小與私幼的差距
...

我個人反對去面試班,如英文係phonics的話,私幼都可能要"補"
個人認為,如果已有phonics 班,就唔需要再加會話班
所以,唔見得外補能"縮小" 差距,學校面試先睇孩子係咪學校要搵嘅學生,而唔係佢地讀緊邊間KG,當然,個別小學的確有偏好啦

恐龍家

如果是為了考直私小..最好就係上下午分別返2間不同類型既私幼,晚上伴讀3小時,星期六日就去進補...咁應該機會大啲.

Fabi_c    發表於 17-8-11 14:41
Binlojai    發表於 17-8-10 12:51

小曳人 發表於 17-8-9 09:53
只要家長有時間陪孩 ...

同意,我個仔讀屋企附近讀學卷幼稚園,從小培養閱讀興趣,有禮貌,自己訓練佢show and tell, 逢星期六日出去郊外玩。。。
外補嘅有游水,普通話,數學,打鼓。而自己用past paper教佢考咗cambridge starters, 自己教佢朗誦。
考私小不過不失,叩門亦好成功,唔打算讀咩名校,讀屋企附近唔錯嘅津小就可以。。。

就算津幼+外補=私幼效果, 但大部份私幼生係私幼+外補喎. 如讀津幼又想考直私有理想成績, 應該要"津幼+外補+特強家教"

最強組合梗係:
私幼+外補+FTM+家敎

Sailor-Moon 發表於 17-8-9 10:13
...

我身邊的朋友大部份私幼+外補,例如有KV的話中數強所以外補英,York 的英文強所以外補數,得出結論普遍宜家讀咩類型的幼稚園生都會外補

anpanman_baby 發表於 17-8-9 12:22
我身邊的朋友大部份私幼+外補,例如有KV的話中數強所以外補英,York 的英文強所以外補數,得出結論普遍宜 ...
這是正常的,否則會被人視為懶惰,不為孩子前途著想...