用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018/19中學簡介會資料
樓主: Sam1018
go

2018/19中學簡介會資料   [複製鏈接]

pocoyo123 發表於 17-9-6 21:19
中學開放日係咪不須預約, walk in就得?

應該多數都要

開放日就應該唔預早登記, 但如果你想聽個升中簡介, 就要預約了.有好多學校只係簡介會, 只有小部份學校係同時做埋開放日的.

HM168 發表於 17-9-6 11:41
中學升中開放日/資訊日2017-18

1. 拔萃女書院            23/9/2017  申請日期 25/9-20/10/2017

有啲要有啲唔使, check 返個別學校既 website 為準.

舊年試過, QES 無報名, 即場 walk-in 都有飛派. 不過就要坐視像房睇.

QC 一向無簡介會, Open Day 通常係3月第一個星期五同星期六
BPS Open Day 唔係年年有, 上年攪咗, 下一次唔知要下年定後年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HM168 發表於 17-9-6 11:41
中學升中開放日/資訊日2017-18

1. 拔萃女書院            23/9/2017  申請日期 25/9-20/10/2017
謝謝你呀!

唉!
"庇理羅士" 撞到正 "伊利沙伯中學" 呀! 點分身呢?!

回覆 YmOra 的帖子

怎麽知道BPS 12/9? 我入校網看不見有?

200904 發表於 17-9-8 10:11

樓上jm分享呢!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3507238&page=2&authorid=0#pid45069508

另外,"庇理羅士"年年都係12月第二個星期六舉行升中簡介會呢!

參考資料:上年度簡介會資料
https://www.belilios.edu.hk/admission1718/S1Admission_Schedule.pdf

之前記錯咗,BPS應該有簡介會,每年大約係12月第一或第二個星期六舉行:

2015-2016年中一簡介會,係2014年12月6日舉行:
http://www.belilios.edu.hk/popup/2015-16_S1%20Discretionary/1516_P6BS.pdf

2017-2018年中一簡介會,係2016年12月10日舉行:
https://www.belilios.edu.hk/admission1718/FAQ-20161029.pdf

應該10月會有資料公佈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 17-9-7 21:41
謝謝你呀!

唉!
爸媽分头行事,再唔係女仔揀BPS去,免同男仔爭。

我諗係 check 校曆表見到 :

200904    發表於 17-9-8 13:45
YmOra    發表於 17-9-8 10:48

Yanamami 發表於 17-9-8 10:38

Yes.,我都覺得去"庇理羅士"為首選好DD呢! thx.thx.

找到了,學校"校曆表"有寫呢!

https://www.belilios.edu.hk/schcal1718.pdf

200904    發表於 17-9-8 13:44

YmOra 發表於 17-9-7 21:41
謝謝你呀!

唉! 庇理羅士" 撞到正 "伊利沙伯中學" 呀! 點分身呢?!
分頭進行 or 一邊係去簡介會 (同校長傾偈), 一邊係去開放日 (同啲學生傾偈), 都可以睇到啲嘢.

os_ecu 發表於 17-9-8 11:33
分頭進行 or 一邊係去簡介會 (同校長傾偈), 一邊係去開放日 (同啲學生傾偈), 都可以睇到啲嘢.
...

先聲明一下,我係幫好jm留意,並非本人呢!見多人為我著想而獻上計策十分感動,不得不講得清楚一點呢!不過,友人已經收到你們的好建議了,她WhatsApp過嚟多謝大家了,謝謝呢!

你的建議十分好,我都有去過這兩間簡介會的經驗,但始終還是要"準用家"自行走一趟才是最好的呢!聽聞jm她今早已叮囑佢個C6調更了,再次代她多謝大家的熱情幫助呢! thx.thx.

Yanamami 發表於 17-9-8 10:38
QES學生比例 女7男3, 男仔弱勢喎.

os_ecu 發表於 17-9-8 11:50
QES學生比例 女7男3, 男仔弱勢喎.
点都要同果3成男仔爭位?点夠女校多位?

Yanamami 發表於 17-9-8 11:55
点都要同果3成男仔爭位?点夠女校多位?
就係女仔嚮 QES有優勢先會收7個女先收得3個男. 如果同一女生去BPS就無咗呢個分別.

os_ecu 發表於 17-9-8 14:24
就係女仔嚮 QES有優勢先會收7個女先收得3個男. 如果同一女生去BPS就無咗呢個分別.
...

個D唔係優勢。只係油尖旺男仔㨂哂九華,聖芳濟啫

nicolemummy 發表於 17-9-8 14:32
個D唔係優勢。只係油尖旺男仔㨂哂九華,聖芳濟啫
呢個我係估下架咋 : 我見到級十內好多時係女多過男, 計正 B1/rank order 都應該係女排得前過男, 同樣都係揀B1男女校計, 女仔中標既機會應該大啲.
‹ 上一主題|下一主題