用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手一問,請問直資小學係咪一定好谷? ...
樓主: hakbb
go

新手一問,請問直資小學係咪一定好谷?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-8-8 21:04
九龍塘學校(小学部)
*同九龍塘中學無关係~-间係私小,-间係band3津中~
唔好講band 3啦,已經好咗變band 2啦

Yanamami 發表於 17-8-8 15:22
好了……
KTS全年只有三考無測驗~中英默書全学段各四次~功課每日六样~每日有功課堂~唔会教淺考深。不过,教 ...

我女津校的確考試範圍大得有啲恐怖,中文、常識下下都考八、九課書,默書次數比你多一倍都唔止,最慘默書考試考六、七課。

我對谷的定義是以功課測考量"多"去操"熟練精準".

反而內容要求高. 教深超前我"唔定義" 為谷. 因為好睇收生原本的起點, 如果收回來的原本大多數都己俱備超前能力, 教深一些可能是好事, 但如果收回來的能力相差太多, 又硬要全體超前, 就是教學目標離地, 而不是谷的問題了

我覺得谷的直私反而少, 因為可能同家長的要求不符, 而且出來的成績未必是可以靠"谷"此類以量行先的措施 做到. 所以因應市場所需, "谷" 的直私唔覺得, 反而超前的較多, 至於超前的成效, 就要視乎教法同收生的質數.

谷的名津反而仍有很多, 功課量高小可以是每科幾份. 每天快手的都預3小時以上..

個人認為係唔係調番轉, 直資先冇咁谷呢?????

karen55407 發表於 17-8-9 07:57
我女津校的確考試範圍大得有啲恐怖,中文、常識下下都考八、九課書,默書次數比你多一倍都唔止,最慘默書 ...
我仔間私小平時功課少,考試範圍算細,除左數係範圍較大之外,其他都算溫得舒服,大人又陪讀得輕鬆,同津校的確有明顯對比

私小量唔多,係深啫,常識每次考試只考3-4課,無時事題,不需額外準備,比起其他朋友津小考10課8課,已經好好了

hakbb 發表於 17-8-8 01:28
如題,thx

直資, 一般比津小較鬆, 部份私小就比較谷, 直资一條龍, 冇升中壓力, 學習較愉快。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-9 17:29
私小量唔多,係深啫,常識每次考試只考3-4課,無時事題,不需額外準備,比起其他朋友津小考10課8課,已經好 ...
同意,平時放學功課基本已在導修堂內完成,回家後時間很多可以做下其他野或去下玩課外活動

回覆樓主:

明白,多謝各位

hakbb 發表於 17-8-8 01:28
如題,thx

直私谷唔谷要睇你讀邊間,不過你唔"谷"就一定唔使諗直私

archie1728 發表於 17-8-9 20:39
直私谷唔谷要睇你讀邊間,不過你唔"谷"就一定唔使諗直私
似乎你無參考到上文……

Yanamami 發表於 17-8-9 20:40
似乎你無參考到上文……

haha...我當然有!

我"谷"既定義係為小朋友作全方位準備

archie1728 發表於 17-8-9 20:50
haha...我當然有!

我"谷"既定義係為小朋友作全方位準備

我谷既定義係,校方測考默功課量重量不重質~而小朋友能力上应付唔到,但家長对佢有不切实際既期望,从而对佢作出無成效既所謂準備。
所以唔谷就唔洗諗直私係無必然关係~

Yanamami 發表於 17-8-9 21:18
我谷既定義係,校方測考默功課量重量不重質~而小朋友能力上应付唔到,但家長对佢有不切实際既期望,从而对 ...

"谷"唔同人有唔同理解,"全方位"亦並非單指學術。我係近年競爭最激烈既兔年家長,純粹想分享少少體會畀打算考直私既龍年後輩,不喜勿插

archie1728 發表於 17-8-9 22:32
"谷"唔同人有唔同理解,"全方位"亦並非單指學術。我係近年競爭最激烈既兔年家長,純粹想分享少少體會畀打 ...
唔……我地小学称之為“机会只係留俾有準備既人”。相信比个谷字更為正面~
‹ 上一主題|下一主題