用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K1 VS 民生K1 (BOTH PM)
樓主: 忌廉烏冬
go

學之園K1 VS 民生K1 (BOTH PM)   [複製鏈接]

忌廉烏冬 發表於 17-8-8 01:03
原本疊埋心水讀學之園,
今日剛收到民生CALL WAITING, 大家會點揀?
可否問下樓主仔仔是什麼性格?小兒兩間都讀過,活潑的選LH
坐得定又文靜就民生

JC_mami 發表於 17-8-9 12:47
坐得定又文靜就民生
...

中肯!

Forgetmenot999 發表於 17-8-8 22:58

入直資好代表學生真係勁喎、津校反而係抽或者世襲。不過兩者我會揀民生、一鳥在手好重要。

luckybaby2011 發表於 17-8-9 18:22
入直資好代表學生真係勁喎、津校反而係抽或者世襲。不過兩者我會揀民生、一鳥在手好重要。
...

名氣響的直資當然有大批人爭,那真的要看是甚麼直資了,有些直資是為避殺校而轉,有些直資說出來也未以有人聽過。識有數位朋友上年大抽獎去了寶校,名津又叩不到門,最後去了名氣一般的直資

忌廉烏冬 發表於 17-8-8 01:03
原本疊埋心水讀學之園,
今日剛收到民生CALL WAITING, 大家會點揀?

名幼龍幼一樣外補。lh考到比民小更好的小學,比例上應該唔太多,唔值得放民幼去公海搏小一。民小都好值搏,本身已有中學backup, 又係九龍城網

回覆 忌廉烏冬 的帖子

有得選擇當然選擇民生, 高主教有小學, 中學back up 的幼稚園啦. LH有人話好好, 我睇過佢入小一的成績, 其實和SN, SC分別不大, 小一考出來的成績不是唔好, 但不要將LH神化咗. 坦白講, 有人話LH好多人入DBS, 其實四間分校加起來才有6個, 有些分校一個都無, 入RCPS, 四間分校只有兩個, 今年SN(本身只此一間學校)其實都有兩個啦. 而 LH四間加起來入SPCPS有五個, 而SN(本身只有一間學校)今年入SPCPS都有三個. 所以把LH四間拆開睇, 其實成績和一間九龍塘名校一樣, 不要把LH神化咗. 有得選擇龍幼就入啦.

坐得定又文靜就民生
...

應該睇小朋友性格決定取哪間學校,兩間學生也會外出外補,德育兩間差不多,學術上LH比較進取,其實兩間升小壓力也不細,民幼生可否升民小取決於K2整年成績、表現和小學老師觀課。
民幼今年也有很多同學考到不錯直私小offer,甚至叩到不錯津校。
至於民幼升民小,民小預留其學位min 85%給民幼生,升民中預留其學位max 85%,通常考級99可直上民中。

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-8-10 18:12
應該睇小朋友性格決定取哪間學校,兩間學生也會外出外補,德育兩間差不多,學術上LH比較進取,其實兩間升 ...

另外,民幼亦需要承受一些壓力,尤其K2,如果小朋友在校內有不足地方(例如學術、課堂表現出現問題),老師會打電話給家長要求配合改善小朋友問題

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-8-10 18:16
另外,民幼亦需要承受一些壓力,尤其K2,如果小朋友在校內有不足地方(例如學術、課堂表現出現問題),老 ...
明白也同意你的說法,在民幼升民小有一定的要求和壓力。但是壓力的大小是相對的,在民幼,升學的壓力對於我們來說並不大。至於老師打電話比家長,我們也有收到,並且相當讚賞,因為給機會小朋友改善,如果老師不盡責,放棄小朋友,k3後民小唔收,家長會更慘。

坐得定又文靜就民生
...

超級坐唔定,唔定到我懷疑有過度活躍症

回覆 忌廉烏冬 的帖子

其實民幼也有很多活潑的小朋友,不是個個都能時時刻刻坐定定,但必須聽從指令,叫極都唔聽就麻煩啲。

RunningPig 發表於 17-8-8 23:27
我不是説民生唔好,但每個人的心頭不一樣,只是説樓主要想想要甚麼。如果他 aim higher,學之園的 trainin ...

同意樓主方向。這都是很多學之園家長對校贊賞不絕的地方

唔知大家數據何來,但以小兒去年面試直私所見,2nd in 的小朋友手冊以LH同SC比例特別多,民幼真係少見。

回覆樓主:

咁又好正常, 民幼嘅學生好多只報兩三間, 全校只得三百幾個學生, LH 咁多間分校, 大部份報十幾二十間喎!

ahmatt 發表於 17-8-12 20:37
唔知大家數據何來,但以小兒去年面試直私所見,2nd in 的小朋友手冊以LH同SC比例特別多,民幼真係少見。 ...

當然小見啦!民生都巳經係band 1 a,大部份都上哂民小,望都望神校啦!仲望其他直私把鬼

有朋友的女兒讀某間名幼,2、3、4 線全部報,足足2x間………

忌廉烏冬 發表於 17-8-12 02:52
超級坐唔定,唔定到我懷疑有過度活躍症
如果小朋友唔係好坐得定,讀民幼可能辛苦少少,老師會特別常常留意他,提他。
雖然兩間學校的課程都很緊迫,
但學之園會遍向活動教學多的,
另外,提議你考慮埋升小的路向,
因為民小是一間非常傳統的小學,
如果唔適合讀民小就不用選民幼。
其實兩間學校各有好處,LH透明度高,
如果是FTM有時間跟會同學校可以緊密聯繫,
課程來講LH會深啲,功課量兩間也差不多,
但對於訓練面試LH有很多support,家長唔雖要做好多資料搜集。
民幼校舍大,所以有很多有趣的活動,
例如,在學校種菜,玩水戰,畢業會去宿營
每班有外籍老師做班主任,阿仔三年的班主任都是英國人,
雖然LH都有外籍老師,不過有部份是ABC。
總結是如果你target傳統學校或民小,選民幼。
若心儀新派直資就LH

小孩的可塑性好強,我覺得無需要因爲讀甚麼類型的幼稚園而限制了小學的選擇! 當然如果讀IS, 父母要在中文方面做多啲凖備才可選local school!

nicholasnip 發表於 17-8-10 16:14
回覆 忌廉烏冬 的帖子

有得選擇當然選擇民生, 高主教有小學, 中學back up 的幼稚園啦. LH有人話好好, 我睇 ...

想提醒LH個placement result只會計學生最後入讀的,實際考到的offers比網頁公佈的數字更多。我小朋友讀LH,考到不少offers (英華,港同,TSL, SSCPS, SFA 等),  最後一個都唔會計,因為叩到名津。

JMbaby    發表於 17-8-21 17:44

tiffany168168 發表於 17-8-16 22:00
想提醒LH個placement result只會計學生最後入讀的,實際考到的offers比網頁公佈的數字更多。我小朋友讀LH, ...

可否分享多少少LH如何?想了解多些
‹ 上一主題|下一主題