用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人無學普通話就上小一?
樓主: bananaGi
go

有無人無學普通話就上小一?

twlo 發表於 17-8-9 21:00
回覆 poodlema 的帖子

K2 開始學,小一無再學。

Thanks for reply

無知人 發表於 17-8-10 09:00
根本除左新移民,幾多人會小一前學普通話 ?
就算係作文,小學雞階段都要講少少布局,結構啦,剩係識書面語 ...

係啦,真唔明,作文無口語就是"好文章"!?廣教中就學唔好書面語!?
普教中並不會幫到學中文。當然上堂聽多了普通話,普通話會學得快一點。

妹妹頭 發表於 17-8-10 08:25
我以過來人講, 我個女升小學(全普教中, 冇得揀), 冇在外學過普通話, 小一頭一個月真係上堂遊雲(老師一早已 ...

明白。謝

retriever 發表於 17-8-9 18:01
下? 呢度係香港喎。

話說回頭,而家小學普通話支援唔錯架。

Btw, 呢到香港喎....? hk今時今日都無say

無知人 發表於 17-8-10 09:00
根本除左新移民,幾多人會小一前學普通話 ?
就算係作文,小學雞階段都要講少少布局,結構啦,剩係識書面語 ...

你小朋友好大喇? 你脫節啦!大把K自己出去學,就係因為驚普教中小學,你唔好問點解讀普教中,政府派咪讀

bananaGi 發表於 17-8-11 19:59
你小朋友好大喇? 你脫節啦!大把K自己出去學,就係因為驚普教中小學,你唔好問點解讀普教中,政府派咪讀  ...

佢中學啦,我脫左節都唔奇。小學果陣佢都係讀冬瓜班,可以選的,幼稚園無特別咩訓練。所以唔覺幼稚園學左先有優勢。或者神小要咁先入得掛。

有時見澳門特首講嘢,唔知乜嘢火星話,其實佢好應該講普通話。
胡錦濤監佢誓唔知會唔會想死,咁既讀法應該DQ啦。
仲有老懵懂,佢咁愛黨,又係領導,點解唔學好普通話,又係講火星話。

有普教中校長在簡介會講過話無問題,小朋友好醒,我地會先教拼音,幾個月後便會學識。我心諗有冇咁快呀,半年就差唔多。

貢獻勳章

我你幼稚園時教d 簡單既普,小一吾係普教,但普通話考試2次都係75分左右,佢oral ok,但係要寫拼音就錯曬,所以想比佢學拼音,打返好個底,遲下入普班都會好d

普通話多數係吾計平均分,係計grade