用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

HM168 發表於 17-8-12 20:08
回覆 王家爸爸 的帖子

SSP 強私校 邊緣人10X, 英文強,但近2年都有OVER 100 派入長天 另女仔OVER 100 派入 ...
如果近兩年都有 OVER 100 派入長天,英文強既,應該只有一間,你打聽下每年派入瑪利諾神父嗰4個係唔係都係自行入(佢哋應該都係10X邊緣人),如果係,你又接受到瑪利諾神父,咁咪全心全意揀佢。
如果你覺得都係想入長天,又覺得過去兩年 OVER 100 派入長天,今年都得,咁就大膽啲揀長天,但係需要知道升中人數多咗,之前 OVER 100 派入長天,唔代表今年 OVER 100 都可以派入長天。

easonkinki 發表於 17-8-12 20:14
前1,2年都少人可能搏得過 我哋深水埗校網B2男仔唔敢搏,所以跟葵青住址,乙一B1他區,乙二B1本區 ...
講得啱!升中人數始終多咗。

王家爸爸 發表於 17-8-12 20:27
講得啱!升中人數始終多咗。

我仔讀ssp津校,(大抽獎)老師話70名內先可以揀長天,over100可以揀黄棣珊,瑪神,德雅。 唔知係咪老師咁講所以我哋學校派長天嘅人比例少, 早知唔聽老師講跟校網博長天好過。
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

回覆 王家爸爸 的帖子

另女校有那幾間邊緣人可以選擇?

王家爸爸 發表於 17-8-12 20:26
如果近兩年都有 OVER 100 派入長天,英文強既,應該只有一間,你打聽下每年派入瑪利諾神父嗰4個係唔係都係 ...
你打聽下每年派入瑪利諾神父嗰4個係唔係都係自行入(佢哋應該都係10X邊緣人)>>>>多數不是自行, 入得的有由90-12X名

HM168 發表於 17-8-13 20:53
回覆 王家爸爸 的帖子

另女校有那幾間邊緣人可以選擇?
如果女仔100後,真係要諗德雅中學、九真。

HM168 發表於 17-8-13 20:55
你打聽下每年派入瑪利諾神父嗰4個係唔係都係自行入(佢哋應該都係10X邊緣人)>>>>多數不是自行, 入得的有由 ...
見大部分年份都有4個,如果都唔係自行入,又好難話年年有。

我估你哋小學90-120名呢30人,應該係邊緣人,好大機會係B2。如果我係你,我會同班主任打聽,除咗4個去瑪利諾神父,有幾多個去長天,又有幾多個去咗聖芳濟書院。將啲數字加埋除返30,應該大約估到過去B2入呢幾間比較好既機會率。我建議今年唔好太進取,再將個數打個八折,當係今年既機會率(應該唔會太高)。

easonkinki 發表於 17-8-12 20:33

我仔讀ssp津校,(大抽獎)老師話70名內先可以揀長天,over100可以揀黄棣珊,瑪神,德雅。 唔知係咪老師咁講所以我哋學校派長天嘅人比例少, 早知唔聽老師講跟校網博長天好過。
又係俾老師跣咗一鑊

os_ecu 發表於 17-8-14 09:38
又係俾老師跣咗一鑊

又唔可以咁講嘅,玩左一次開始明個遊戲點玩,以我仔為例,荔天生考8x~9x名,我以為叫邊緣人,老師話係b2,叫我自行揀大雄。我最後轉區,乙三放返同校網ssp唐乃勤,入乙三我都滿意,同我仔差唔多成績,有人扣入唐乃勤同黄棣珊。

easonkinki 發表於 17-8-12 20:33
我仔讀ssp津校,(大抽獎)老師話70名內先可以揀長天,over100可以揀黄棣珊,瑪神,德雅。 唔知係咪老師咁 ...
其實你老師未必錯,因為唔知道實際情況,好難評論。
如果係讀一般SSP津校,大抽獎時70名外,揀長天機會應該好微,Over100可以有機會入長天,SSP應該得一間。

王家爸爸 發表於 17-8-14 10:14
其實你老師未必錯,因為唔知道實際情況,好難評論。
如果係讀一般SSP津校,大抽獎時70名外,揀長天機會應該 ...

係呀! 80-100名學校都評b2,佢推介大雄,話可以試黄棣珊,但2間我都唔鐘意,長天入唔到,ssp得返唐初啱我。好彩最後都入到唔洗周圍叩門,今年比較意外無乜同學揀黄棣珊,以往入1x個,今年轉哂入唐初。

easonkinki 發表於 17-8-14 10:25
係呀! 80-100名學校都評b2,佢推介大雄,話可以試黄棣珊,但2間我都唔鐘意,長天入唔到,ssp得返唐初啱我。 ...
其實最重要係小朋友同自己都鍾意。

王家爸爸 發表於 17-8-14 10:30
其實最重要係小朋友同自己都鍾意。

小朋友最緊要有朋友陪,佢知道佢有fd入同一間,已經話要讀唔去叩李國寶

elbar 發表於 17-8-11 11:45
心水清,近年都沒有非瑪小 band 2A 生成功案例
當真?
如果有睇過瑪神書院近年Pre-S1成績, 我相信如果上次停咗英中調整既安排, 瑪神中學應該至少要開多一班中文班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實點解講嚟講去, 點解大家寧考慮黃棣珊, 大雄..... 都無人會考慮香島呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:26
當真?
如果有睇過瑪神書院近年Pre-S1成績, 我相信如果上次停咗英中調整既安排, 瑪神中學應該至少要開多一班 ...
你可欣賞佢暫時都不肯脫鈎  

elbar 發表於 17-8-14 13:43
你可欣賞佢暫時都不肯脫鈎
又sidetrack去其它嘢?
問緊你有乜資料顯示瑪小B2A學生上唔到瑪神中學喎?

hkpapa852 發表於 17-8-14 13:46
又sidetrack去其它嘢?
問緊你有乜資料顯示瑪小B2A學生上唔到瑪神中學喎?

我講非瑪小 band 2A 生難上瑪中啫,  瑪中如想淢少收 BAND 2生, 就要諗吓循道,陳瑞祺轉變;當然港華做得更積極

elbar 發表於 17-8-14 13:50
我講非瑪小 band 2A 生難上瑪中啫,  瑪中如想淢少收 BAND 2生, 就要諗吓循道,陳瑞祺轉變
...

非瑪小B2A生難入瑪中? 你睇過瑪中Pre-S1成績未?
如果瑪中真係自行只收B1生, 無乜可能Pre-S1成績係咁差

不過, SSP本身B1位都唔夠, B2學生想大抽獎偷雞入就真係難D

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:26
當真?
如果有睇過瑪神書院近年Pre-S1成績, 我相信如果上次停咗英中調整既安排, 瑪神中學應該至少要開多一班 ...

乜ps1成績有得睇?
講真同區得10個位,先唔好講搏唔搏,全级小學升上去,成班已建立6年感情,入到去好似外人咁,所以唔會考慮呢間。
我學校有b2生入,但自行定抽入就唔知。
有朋友話係英中,無開中文班
‹ 上一主題|下一主題