用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-8-8 10:58
咁要先瞭解下本區B1位情況嗎,例,本區若有500個B1位,連他區B1位,若你認為本區只有450位B1生去抽統一, ...
講得啱,要先瞭解區內B1學位既供應情況,然後先至有可能估計到競爭對手既可能行動同埋各可能行動既 probabilities。

當區當屆有幾多B1學生根本無從得知, 所有嘢都係靠估 (or best guess from 舊年), 去搏誇區嗰兩三粒位 (over 應該有既幾百個學生) 純睇%其實都係膽搏膽.

Bubu0526 發表於 17-8-8 10:53
今年我地學校都中左一個搞珠曾𦘦添(我地九龍城區得幾個位),所以學馬會講運氣既野話黎就黎 ...
咁你知唔知個同學係band 1定2, 佢放乙幾?

王家爸爸 發表於 17-8-8 11:39
講得啱,要先瞭解區內B1學位既供應情況,然後先至有可能估計到競爭對手既可能行動同埋各可能行動既 probabi ...
咁如果我係深水埗女生呢? 呢區女生應該好夠位, 但男生又可能唔夠位喎.  又假設我係邊緣人, 咁如果乙二或三放一間他區band1男女校, 會唔會等同自殺一個排位?
如果乙一唔中, 乙二放他區唔中, 可能連乙三都中唔到, 如果乙一二都唔中, 乙三放他區都唔中, 可能已經去到乙五打後先會中喎.

chanwendy 發表於 17-8-8 12:11
咁如果我係深水埗女生呢? 呢區女生應該好夠位, 但男生又可能唔夠位喎.  又假設我係邊緣人, 咁如果乙二或三 ...
你不如諗下情况會係點...舉例...只係舉例

1. 假設...SSP 係有足夠位俾B1女生....當晒女校簡單D
B1女生位100個....B1女生統一抽獎80人
若你係B1女生...又全選B1中學...你一定入到當中一間B1中學
無必要刻意去分入本區或他區中學

2. 又假設:
你係B1女生...只選3間B1中學...隨機號碼好後
頭3間撞晒框唔入....咪派乙4 B2中學囉

3. 又又假設:
你係B2女生...隨機號碼 係B2排40
如 (1)...先前80位B1女生全入B1中學
當中B2生只有20位敢揀B1中學....你又全選B1中學...咁你咪排100派B1中學囉

仲有好多唔同變數...唔一一去講啦
偷雞他區中學位...無必要深究...要睇膽量和運氣
無人揀下...B3生都可以派他區B1中學 ~~~

chanwendy 發表於 17-8-8 12:05
咁你知唔知個同學係band 1定2, 佢放乙幾?
B1放乙一

pooh仔 發表於 17-8-7 23:53
你是指大抽獎? 甲部-冇分校網人人都可以選抽;乙部是自己學校校網/跟住址校網(表內有指定學校才可抽)
...

即是如果區內心儀的中學最大機會是自1甲1乙1?
甲2又點揀?

bb鼠 發表於 17-8-8 13:22
即是如果區內心儀的中學最大機會是自1甲1乙1?
甲2又點揀?

即是如果區內心儀的中學最大機會是自1甲1乙1?< yes
甲2又點i < 這個好取決於你對心儀中學渴求程度? 及甲2學校程度是否與甲1相若/低?如好彩被抽入就冇得去乙部喇,甲2要諗清楚先好填不是當玩票性質心態!

chanwendy 發表於 17-8-8 10:00
我指的跨區唔係自行而係大抽獎喎, 應該唔關唔中學對小學有幾認同吧!而且即使睇過去派位結果, 除非間學校不 ...
咁你要準確啲, 大抽獎果D稱為「他區位」, 不是跨區。

mcl203 發表於 17-8-8 10:27
係咪大家都誤會了樓主問題,似乎,係問統一階段既乙部本區既他區中學果3幾個位~~

搏既策略,我估估下咁 ...
天愛笨小孩, 往往果D盲選既家長, 又俾佢哋得咗喎。

os_ecu 發表於 17-8-8 11:43
當區當屆有幾多B1學生根本無從得知, 所有嘢都係靠估 (or best guess from 舊年), 去搏誇區嗰兩三粒位 (over ...
當區當屆年年都係1/3 band 1學生啦, 查下當屆幾多學生除3咪得囉, 只係唔知本校當屆有幾多B1學生啫。就算乜都俾你知道晒, 果2-3粒位, 都係膽搏膽。

回覆樓主:

(emoji)

咁如果我係深水埗女生呢? 呢區女生應該好夠位, 但男生又可能唔夠位喎.  又假設我係邊緣人, 咁如果乙二或三 ...
講真,即使係灣仔啲比較多 B1 位既區,我都係建議邊緣人最多放一間 B1C 喺乙一,乙二開始要保守。如果係深水埗,我建議搵間自己真係鍾意(最少無咁唔鍾意)既 B1C、B2A 邊緣學校,自行二、甲一、乙一都揀佢,希望一擊即中。自行一試係博高一啲啲。

王家爸爸 發表於 17-8-8 16:17
講真,即使係灣仔啲比較多 B1 位既區,我都係建議邊緣人最多放一間 B1C 喺乙一,乙二開始要保守。如果係深 ...
我都知咁玩係最穩陣, 但係如果他區學校又唔填得, 咁真係有可能填到30間?

chanwendy 發表於 17-8-8 16:24
我都知咁玩係最穩陣, 但係如果他區學校又唔填得, 咁真係有可能填到30間?
其他區學校可以填,個個唔敢填,你填咗,機會可能更大。

咁都要睇一些有中文班中學是否你杯茶,例如 德雅....

pooh仔 發表於 17-8-8 13:32
即是如果區內心儀的中學最大機會是自1甲1乙1?< yes
甲2又點i < 這個好取決於你對心儀中學渴求程度? 及甲 ...

咁講.....
如果想入A中學,自1甲1乙1揀
B中學自2,但是入到就好,不入到也沒辦法
C中學是聯系,由於區內b1位不夠,心想若A,B不入也至少入返聯系
3間也是b1中學
咁要點揀?

bb鼠 發表於 17-8-8 21:04
咁講.....
如果想入A中學,自1甲1乙1揀
B中學自2,但是入到就好,不入到也沒辦法

唔願放手聯繫C,但傾向A和B優先
自1 A,自2 B,甲1 A,甲2 B, 乙1 C

唔選聯繫C,但A係本區
自1 A,自2 B,甲1A,甲2 B,乙1 A

非A不入,但A係本區
自1 A,甲1 A,乙1 A

SingMom    發表於 17-8-8 22:30

mcl203 發表於 17-8-8 22:15
唔願放手聯繫C,但傾向A和B優先
自1 A,自2 B,甲1 A,甲2 B, 乙1 C

3間也是本區
聯系看今年好像比較少人㨂
所以是否
自1A自2B
甲1A甲2B
乙1A乙2C
因為大家都同是b1學生選同一中學的話,聯繫小學學生是優先的,我的理解是否正確?

bb鼠 發表於 17-8-8 22:37
3間也是本區
聯系看今年好像比較少人㨂
所以是否

聯繫只可以填係乙1,一旦放係乙2表示你已放棄聯繫位,就算最終你係乙2派入,乙2只係街位入~~~
‹ 上一主題|下一主題