用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備 ...
go

網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備   [複製鏈接]

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20170807/536749
   11    0    0    0

學校就係想你唔需要準備都識得佢啲問題嘅聰明有學識嘅小學生, 如果要準備先識答問題 ,即係唔係叻仔。 好多名校都係咁樣諗 ,人哋話唔需要準備,即係代表唔準備都要識。

即代表在不需準備下都要識

回覆樓主

訪問過一堆用家,根本就冇考甘深,考既係反應態度,唔係要全卷啱晒。
不過用家講冇人信,坊間傳聞就人人信,唔傳深d,嗰d面試專科班邊有生意?

積奇百事    發表於 17-8-7 17:05
eeyorepigpig    發表於 17-8-7 14:03

ozduckie 發表於 17-8-7 13:57
訪問過一堆用家,根本就冇考甘深,考既係反應態度,唔係要全卷啱晒。
不過用家講冇人信,坊間傳聞就人人信 ...

其實大家都考過三round,真實嘅同報導嘅事根本係天淵之別,絕對要考學術但程度又並非如報導所述。唔明學校點解可以任得媒體胡亂報導又不回應。

monodad 發表於 17-8-7 14:34
其實大家都考過三round,真實嘅同報導嘅事根本係天淵之別,絕對要考學術但程度又並非如報導所述。唔明學校 ...

校方有回應話坊間傳聞唔啱呀,但冇人信之嘛,好多人仲鬧校長講一套做一套,話唔洗準備又考得深。其實玩過三round 就知根本冇傳聞甘誇張

就算學校話唔會, D家長會點諗?
個個都驚蝕底, 到最後一係就谷餐死, 一係又益左D面試班.

ar_mak 發表於 17-8-7 14:55
"誠哥誠哥,而家出面傳你會收購亞視喎,有冇野要回應一下?"
"你而家係咪覺得我好得閒?哈哈~"
...

'呀教育局長,局長!而家有個好專業嘅家長假設有個小朋友同時可以考入男拔同女拔喎?你對於呢個假設有咩回應呀?'

教育局長回應:'呢個假設假到咁樣,我冇咩能力回應噃,不如你搵返佢作回應啦,哈哈!'

哦!佢肯回應就唔駛向你求證啦,佢潛咗水啦⋯⋯

Bye bye !

ozduckie 發表於 17-8-7 14:56
校方有回應話坊間傳聞唔啱呀,但冇人信之嘛,好多人仲鬧校長講一套做一套,話唔洗準備又考得深。其實玩過 ...

係囉,我都睇過相關回應嘅報導!

monodad 發表於 17-8-7 14:34
其實大家都考過三round,真實嘅同報導嘅事根本係天淵之別,絕對要考學術但程度又並非如報導所述。唔明學校 ...

蘋果日報既質素.......

lamyuwang    發表於 17-8-8 15:37

我都係唔明! 「傳聞」大家就信到足! 校長講左最重要係小朋友既反應,家長同小朋友既關係,互動。咁仲有咩要回應呢?
我小朋友都剛考左入小一,我仔都唔識串「傳聞」中既英文。 係唔係一定無問呢? 我唔知,因為無可能咁多條問題,都問足幾千個小朋友。 就算真係有問,唔識又唔代表一定無機會!

空穴來風唔會冇原因嘅,係咪真的問傳聞中嘅問題呢?就算係假都好,總之同人講唔需要準備喎,信嘅就真係太天真太儍!

係唔使特别準備,都有咁上下水準先適合。

幾千人去考,個個唔使識晒,咁點挑選學生呢?

Wmacy89 發表於 17-8-7 15:37
空穴來風唔會冇原因嘅,係咪真的問傳聞中嘅問題呢?就算係假都好,總之同人講唔需要準備喎,信嘅就真係太天 ...

如自幼每天伴讀中英圖書,從而令小朋友亦習成大量閱讀的習慣,小朋友應能應付相當部分的中英文詞彙的。這樣說來,是要準備,還是不用特別準備?

bluigugub 發表於 17-8-7 16:21
如自幼每天伴讀中英圖書,從而令小朋友亦習成大量閱讀的習慣,小朋友應能應付相當部分的中英文詞彙的。這 ...

我相信不是每個家庭都有咁嘅心機時間和心血去陪小朋友每天大量伴讀中英文圖書的,如果咁樣都唔叫特別準備,咁點樣先叫係呢?咁係咪即係話要咁做過先係林校長心目中最低的收生要求?

Wmacy89 發表於 17-8-7 16:42
我相信不是每個家庭都有咁嘅心機時間和心血去陪小朋友每天大量伴讀中英文圖書的,如果咁樣都唔叫特別準備 ...

就我家而言,自少伴讀和培養小朋友的閱讀興趣和習慣並非為報考學校而作的 "特別準備".

我相信讓小孩愛上書本絕非個別學校或某一兩校長的 "特別" 或 "最低" 要求。很多家庭皆重視閱讀,很多學校及教育家亦提議自少與小孩一起閱讀。毋須視閱讀為應付面試而作的 "準備".

我相信不是每個家庭都有咁嘅心機時間和心血去陪小朋友每天大量伴讀中英文圖書的,如果咁樣都唔叫特別準備 ...

老實,每天只要花15-30分鐘,已經可以陪讀一本甚至更多圖書,就算不是天天做,每星期總讀到一本卦?甘已經一年52本啦,對嗎?如果連少少心機都冇時間去"準備",甘可能其他學校更適合,因為英華就係要愛閲讀的小朋友

回覆 bluigugub 的帖子

非常認同! 我記得, 曾經見到林校長既訪問 ( VIDEO, 唔係報紙輯錄), 佢唔係話完全唔駛準備! 佢係話: 你唔駛特登為面試準備。 但你又要準備, 係由做父母既一刻,已經要開始準備,點樣培育你既小朋友,待人處事,互動, 閱讀習慣,好奇發問... ... 都係從小培養。 呢D , 都唔係面試前既一年半年可以「預備」得到!

對。如果冇咁既心血、心機去陪伴子女閱讀就唔係學校杯茶。

閱讀是一生的事,不是為考學校。
‹ 上一主題|下一主題