用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備 ...
樓主: akachanman
go

網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備   [複製鏈接]

eeyorepigpig 發表於 17-8-8 10:44
回覆 monsterparentss 的帖子

校長就係睇到呢D細節

咁神?

我諗英華咁惹火,主因:

校長高調。
部份家長感覺落差大。

呢個現象都持續數年啦,與其話返D 家長,林校長是否要諗下簡介會做D 野,做好家長期望既控制。

retriever 發表於 17-8-8 10:56
咁神?

我諗英華咁惹火,主因:

又唔係咁神嘅,一組5個小朋友,一日見咁多小朋友,點都睇到啲分別嘅。

期望同實際往往係2回事,未入讀之前無限想像,入讀後先知係咪你所諗嘅嘢。

我成日覺得一級155幾個家長,乘6級再乘父母,共1860個家長,一定無可能滿足晒所有嘅要求,自己滿意同呀仔鐘意就夠喇!

monsterparentss 發表於 17-8-8 11:26
又唔係咁神嘅,一組5個小朋友,一日見咁多小朋友,點都睇到啲分別嘅。

期望同實際往往係2回事,未入讀之 ...

我諗校長講既較多主題活動玩既新奇野。D 呀媽有點WISHFUL THINKING。可能第時簡介會要平衡下講多D 其他野。

retriever 發表於 17-8-8 10:56
咁神?

我諗英華咁惹火,主因:
Totally agree

retriever 發表於 17-8-8 11:32
我諗校長講既較多主題活動玩既新奇野。D 呀媽有點WISHFUL THINKING。可能第時簡介會要平衡下講多D 其他野 ...

其實學校好叻,每年嘅主題活動都fit到落課程度,校長老師真係好用心。

簡介會好似都有講課程,但我聽果陣個心都飛咗落啲活動度!(emoji)

做咗咁多年家長,好老實,有啲真係為鬧而鬧。

回覆樓主

奇就奇在簡介會所講的新奇好玩活動又的確全部有實現,所以一直都話讀英華係好忙,忙活動忙玩忙比賽,當然仲要忙功課和溫習。
其實又有邊間簡介會係強調課程功課考試?

回覆 BERNICEJUNE 的帖子

我鍾意你個答案

ozduckie 發表於 17-8-8 14:28
奇就奇在簡介會所講的新奇好玩活動又的確全部有實現,所以一直都話讀英華係好忙,忙活動忙玩忙比賽,當然仲 ...

要平衡下。如果長期有人誤會,都要檢討下原因。
‹ 上一主題|下一主題