用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備 ...
樓主: akachanman
go

網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備   [複製鏈接]

老老實實, 面試果時會問乜. 不如用家分享下.  我唔係想準備,只係想 make sure 要識果啲佢識答。

One day, my son told me that the best gift I gave him is let him be a book lover. He can enjoy so much during reading.

sawly 發表於 17-8-7 17:01
回覆 bluigugub 的帖子

非常認同! 我記得, 曾經見到林校長既訪問 ( VIDEO, 唔係報紙輯錄), 佢唔係話完全唔 ...
電台訪問佢係有咁樣答過.

ozduckie 發表於 17-8-7 16:58
老實,每天只要花15-30分鐘,已經可以陪讀一本甚至更多圖書,就算不是天天做,每星期總讀到一本卦?甘已經 ...
咁當然不是零閲讀啦,我也欣賞愛閲讀的小朋友,但只是想問是否只是喜愛閲讀就夠?你地入得英華的小朋友個個愛閲讀,醒目又叻仔,真的唔使有額外學術訓練?兼冇上過任何面試班就入到的人又會有幾多個呢?'不需特別準備'呢句說話比唔係英華嘅人聽到真的很易誤會架播!

利申:我個小朋友係女,呢世也唔會係英華杯茶!

回覆 Wmacy89 的帖子

Except KG, no extra course.

回覆樓主

其實,校長無話過唔考學術,佢只係話你唔需要特別去谷啲小朋友,佢寧願你俾多d親子時間個小朋友。考過的都知,考嘅都係幼稚園學過的,並非如傳聞那様。只是用家怎様講d人都聽唔入耳。

我由仔仔一歲半起,每晚睡前都會和他睇一中一英圖書(唔係為咗考小學,而係我自己好鍾意睇書,知道睇書的益處,想仔仔喜歡睇書),時間大概5至10分鐘,什麼也看,細個時主要圖畫書,大下大下,會睇有字的書,fiction, non-fiction都會睇,慢慢,他很喜歡看書,亦慢慢學懂很多字和知識。

我覺得校長第二round interview, 其中叫小朋友帶一中一英書,不是要考他認字和朗讀,其實係想睇下小朋友鍾唔鍾意睇書。我記得我仔當年帶了Mr Funny本書, 佢真係好鍾意,仔話校長問佢點解鍾意呢本書,佢話佢答校長,因爲Mr Funny 好funny囉,仔話佢答時諗起mr funny仲忍唔住笑到騎騎聲...

所以點解有d用家話校長話唔駛谷係真嘅,係因佢唔係要㨂d谷出來的小朋友,佢係鍾意d小朋友自小已培養閲讀興趣。喜歡閲讀,坦白講,小朋友自然中英文能力隨之也不太差了

對於要返shift或太長工作時間的家長,如何抽時間伴讀,我也沒有什麼頭緒,大家盡力而為吧,加油啊。

mummyWai 發表於 17-8-7 17:47

Except KG, no extra course.
以我kg所認識有英華offer的幾個男仔也是狂操奧數,中英有額外上課,運動音樂有學,有人甚至上2個面試班添,如果咁講,你好堅勁了!

I already replied a post related YW. Those schools that focus on academic, all fail when my son applied for P1.

Wmacy89 發表於 17-8-7 16:42
我相信不是每個家庭都有咁嘅心機時間和心血去陪小朋友每天大量伴讀中英文圖書的,如果咁樣都唔叫特別準備 ...

伴讀唔係為考學校,係建立親子關係的橋樑,係打造自學進修的基礎。

jason1978 發表於 17-8-7 18:00
伴讀唔係為考學校,係建立親子關係的橋樑,係打造自學進修的基礎。
Okok, 我也認同你地咁講,不過既然你地個個也說自己小朋友沒有額外訓練就有yw offer, 我作為外人的也冇咩可以再講了,之不過以我所認識有YW offer的小朋友都同你地唔同,所以我先會疑惑林校長所講啫!

sawly 發表於 17-8-7 17:01
回覆 bluigugub 的帖子

非常認同! 我記得, 曾經見到林校長既訪問 ( VIDEO, 唔係報紙輯錄), 佢唔係話完全唔 ...
「有心人」是看不明、聽不懂的!

唔準備既定義就係好廣泛。。伴讀有D人覺得係有D人覺得唔係,如果真心好有興趣同小朋友閲讀就唔係,但有D家長連陪小朋友玩都唔想,就唯有外判比人搞。我以前識有個家長,真心覺得小朋友煩,放長假叫99帶番大陸住,小朋友學樂器又唔準佢在家時練習,星期日去同學仔生日會次次叫工人帶,佢同我講最緊要咪煩到佢。但佢好捨得駛錢,讀私校學野唔介意比錢。咁我諗,如果好似呢個媽媽咁唔like親子,但同時唔比錢外判任何野既呢種“完全唔準備”,多唔多機會面試英華ok呢?

回覆樓主:

就我仔果年來說,校長說的對,職員講嘅部分正確。

可惜大部分家長唔會選擇相信,總認為考直私學術程度和攞奬是最重要,只怪佢地太相信出面的傳聞,放錯重點

利申,我並非此校家長,毋須亦無資格為此校護航

Wmacy89 發表於 17-8-7 18:13
Okok, 我也認同你地咁講,不過既然你地個個也說自己小朋友沒有額外訓練就有yw offer, 我作為外人的也冇咩可 ...

我諗有d家長都會俾小朋友外補,但我估佢地都係鐘意閲讀的小朋友是嗎?

我也有俾仔在考小學前開始讀enopi數,因為佢鍾意(佢到依家都仲學緊,佢唔想quit )。都有報過面試班,因為完全唔知面試係咩,佢間幼稚園唔理呢d⋯⋯所以都有d野會做,我諗我唔算谷掛

I cannot reply on behalf of school. I just share what my case is and what I saw.For sure, some kids are smart.

Wmacy89 發表於 17-8-7 18:13
Okok, 我也認同你地咁講,不過既然你地個個也說自己小朋友沒有額外訓練就有yw offer, 我作為外人的也冇咩可 ...

澄清。
我家孩子並不是英華生。
我只是說伴讀是一生受用。
短視啲講,愛閱讀認字範圍廣,第時測考做卷都得心應手。
一直以來在ek 的留言,也是鼓吹閱讀,並不是為考學校。

ppmmbb 發表於 17-8-7 18:16
「有心人」是看不明、聽不懂的!
請問是否在你眼中認同你學校的就是自己人,稍有不讚同的就叫「有心人」?
見之前個post話YW談不得,我想唔信邪都唔得,都係唔做厚多士了!Bye!

回覆 fdsafdsa 的帖子

Actually, my son can't share the questions were asked. I believe he can't answer very "technical" questions except those he learnt from KG and the knowledge that he experienced.

meowloo 發表於 17-8-7 18:20
就我仔果年來說,校長說的對,職員講嘅部分正確。

可惜大部分家長唔會選擇相信,總認為考直私學術程度和攞 ...
Otherwise, no business for interview and ENG/MATH/CHI classes.

Wmacy89 發表於 17-8-7 17:54
以我kg所認識有英華offer的幾個男仔也是狂操奧數,中英有額外上課,運動音樂有學,有人甚至上2個面試班添, ...

反而我認識的英華仔都冇乜刻意上好多學術班和面試班,但家長的確花好多心機去陪讀陪玩。其實响英華讀書好忙,班仔太多活動和比賽,根本冇乜時間再上補習班,所以好靠小朋友從小培養專注和閱讀習慣。

利申: 我今年考小一嗰個係女(emoji)
‹ 上一主題|下一主題