用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人試過2A成功自行考到1C學校?
go

有冇人試過2A成功自行考到1C學校? [複製鏈接]

如題.  係咪幾乎冇希望?
   0    0    0    0

chanwendy 發表於 17-8-7 11:13

一定有!但區區不同!

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:09
2A入到1C既直私我响EK見過。但你問自行。自行好多因素喎。有2A既人揀1C既人本身唔多,一係誇區,如果自己 ...
唔同小學既2A....可以有唔同既結果 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

這點一定是

chanwendy 發表於 17-8-7 11:13
我諗除非有啲比較特別既技能嗰間學校想要啦, 如果唔係自行幾乎間間都係揀成績好的.

mcl203 發表於 17-8-7 13:16
唔同小學既2A....可以有唔同既結果 ~~~
再者, 中學自行時都唔知你係2A定1C, 學校間間都想收晒1A啦, 佢哋得個順序之嘛 得幾十個位, 如果你好彩, 面試好, 又唔多1A, 1B同你爭, 咪OK囉。而且同上面咁講, 有D區學位多D嘛, 老師話你2A啫, 如果學校夠強勁, 全港可能係1C呢。

little_yolky 發表於 17-8-7 16:01
再者, 中學自行時都唔知你係2A定1C, 學校間間都想收晒1A啦, 佢哋得個順序之嘛 得幾十個位, 如果你 ...

我就係當年問過一位同學仔...見佢套長衫咁靚
佢話自行考入...靠成績...佢自報成績唔差...但應升唔番中學部
一般情况...升唔番中學部係校評3A或更後
原本以為我小朋友識佢...口多多問料...問完先講佢地係唔識既 ~~~

BTW...呢間就係科幻網友講果間 自行不可能收B2生...統一最大機會收B2生果間  ~~~

mcl203 發表於 17-8-7 16:19
佢話自行考入...靠成績...佢自報成績唔差...但應升唔番中學部 ...
見佢套長衫咁靚<====== 無論學校有幾好, 長衫校服真係好討厭。

mcl203 發表於 17-8-7 16:19
佢話自行考入...靠成績...佢自報成績唔差...但應升唔番中學部
一般情况...升唔番中學部係校評3A或更後
原本以為我小朋友識佢...口多多問料...問完先講佢地係唔識既 ~~~
BTW...呢間就係科幻網友講果間 自行不可能收B2生...統一最大機會收B2生果間  ~~~
自行唔可能收 B2, 統一最大機會會收 B2 ; 咁矛盾既設定 ?

little_yolky 發表於 17-8-7 16:21
見佢套長衫咁靚

我以為中區果間嗎...PS...我唔識分校服...問左先知 ~~~

os_ecu 發表於 17-8-7 16:24
自行唔可能收 B2, 統一最大機會會收 B2 ; 咁矛盾既設定 ?
一D都唔矛盾的, 俾個例子你:

好似九龍城網, 九真係B1C, 佢因為高中係英中, 初中都幾乎係英中, 所以自行時都會盡收B1生, 否則, 佢好難保住英文班。到大抽奬, 因為九龍城B1位都叫充裕, 所以B1生有好多選擇, 自然會揀純英中, 咁九真就會成為止血線而非首選。如此, 佢會收到部份填表失策既B1生, 慎重既B1邊緣人。但大部份既B1生, 唔一定放佢好前。至於B2生, 佢就係其中一間至愛, 基本上唔放乙一機會都唔大了, 所以, 除咗邊緣人及填表失策既B1同學仔, 佢就會主要收B2生了。

好似九真呢D咁好既學校, 交通又方便, 如果去咗另一校網, 就會變成B1至愛了, 佢皆因响九龍城先會有咁既情況, 不過, 我估計如果佢DSE成績繼續唱好, 教育局又批準正式上車, 咁B2生就無咁好運了, 到時就只剩返培道一間做B2至愛了。

直資我見較多呢D情況。。仔有師兄級1xx,媽媽怕入不回中學所以考直資,入左tko MIT。
女有同學級中下D偏尾D,入左東九基督直資。。
有band1直屬中學的小學生,如果band 2,通常自行填番自己校show loyalty(儘管自行不收自友),大抽獎乙ㄧ更加會填自己中學,不容有失。

我的諗法係 1c 校, 正常1a, 1b 的學生自行未必會選, ,所以1c校, 通常自行的都會係1c或2a的學生.  咁學校有得選當然選晒1c的先啦, 除非面試好差啫.  我又想賻吓, 但係唔知成功率會有幾高. 我係跨區, 只得自行, 甲部同叩門的機會.

cmchang0927 發表於 17-8-7 16:43

直資我見較多呢D情況。。仔有師兄級1xx,媽媽怕入不回中學所以考直資,入左tko MIT。

係,基本上都係差不多。佢果間都有同學去考直資,但以港島為主亦唔算多,收咗都唔多會去讀,只要仲有得搏,都係乙1填自己中學,亦係咁,我先估錯咗位同學間中學,連校章都唔識分,間間都好似差唔多咁~~~

little_yolky 發表於 17-8-7 16:38
一D都唔矛盾的, 俾個例子你:

好似九龍城網, 九真係B1C, 佢因為高中係英中, 初中都幾乎係英中, 所以自行時都會盡收B1生, 否則, 佢好難保住英文班。到大抽奬, 因為九龍城B1位都叫充裕, 所以B1生有好多選擇, 自然會揀純英中, 咁九真就會成為止血線而非首選。如此, 佢會收到部份填表失策既B1生, 慎重既B1邊緣人。但大部份既B1生, 唔一定放佢好前。至於B2生, 佢就係其中一間至愛, 基本上唔放乙一機會都唔大了, 所以, 除咗邊緣人及填表失策既B1同學仔, 佢就會主要收B2生了。

好似九真呢D咁好既學校, 交通又方便, 如果去咗另一校網, 就會變成B1至愛了, 佢皆因响九龍城先會有咁既情況, 不過, 我估計如果佢DSE成績繼續唱好, 教育局又批準正式上車, 咁B2生就無咁好運了, 到時就只剩返培道一間做B2至愛了。
都有你既道理.

我諗係九真同埋B1位過剩既地區先會咁樣, 理論上B1生喜歡既學校, 佢哋食全餐(自一甲一乙一)既機會都幾大, 統一俾B2偷雞入到應該唔會好大比例.

os_ecu 發表於 17-8-8 10:15
都有你既道理.

我諗係九真同埋B1位過剩既地區先會咁樣, 理論上B1生喜歡既學校, 佢哋食全餐(自一甲一乙一) ...

係咪有D茅盾位,B1位過剩下,點會無B2生偷到雞。又現實,有幾多小學唔干預學生填全票B1 ~~~

王家爸爸    發表於 17-8-13 16:45

mcl203 發表於 17-8-8 10:20
係咪有D茅盾位,B1位過剩下,點會無B2生偷到雞。又現實,有幾多小學唔干預學生填全票B1 ~~~
...
你有你干預,我有我唔跟;學校係無最終決定權的.

有啲學校太過保守,係會累人累物的.

ps "統一最大機會會收 B2" : 我一開始都係覺得呢個係有茅盾, B1校俾BB2生偷到雞都係一個半個,但無可能係最大機會囉.

mcl203 發表於 17-8-8 10:20
...
有, 不過少D囉。

cmchang0927 發表於 17-8-7 16:43

請問邊間係 TKO MIT ?
‹ 上一主題|下一主題