用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招放榜
樓主: wendyw
go

聯招放榜   [複製鏈接]

sugarbunny 發表於 17-8-16 10:45
回覆 nhi 的帖子

中大、港大都是要求放A1
Speech A3 一定收
放A2 博一博 可惜

sugarbunny 發表於 17-8-16 10:45
回覆 nhi 的帖子

中大、港大都是要求放A1

根據 Jupas, 大學唔知學生放 A 什麼位置的啊!但會知學生把所選擇的科系一路放什麼 band。

比如理大的 entry scholarship 就要求入讀學生在 jupas 申請全程,都放最後入讀科系在 band A 才符合獲得 entry scholarship 的第一資格要求。

hksarhksar    發表於 17-8-16 21:00

回覆樓主

Best 6-----23分入理大物理工程,28分入港大生物XX,32分入港大工程,25分入城大創意媒體,26分入城大bio med xx

Best 5, 23 分入理大護理。(大海有人話理大護理好過港大,中大,但以收生分數計明顯唔及)

15分既 O u 收咗,令我對O U印像 大打折扣。

回覆樓主

Best 5 25分 理大 Nursing

October. 發表於 17-8-19 10:43
Best 5, 23 分入理大護理。(大海有人話理大護理好過港大,中大,但以收生分數計明顯唔及)

15分既 O u 收 ...

我懷疑理大有加權指數,所以看起來較低!

如果計埋加權,結果可能差不多!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-19 11:24
我懷疑理大有加權指數,所以看起來較低!

如果計埋加權,結果可能差不多!
2016年理大護理收生計“ 中英+ 3X” .

DSE實行咗幾年了,依家大學各科各系計分越來越复雜,家長及學生真係要好心水清先得。

19分 城大 Electronic Engineering
‹ 上一主題|下一主題