用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招放榜
樓主: wendyw
go

聯招放榜  

hk001682 發表於 17-8-10 23:53
中文校內成績一向唔好,舊年best 5 23分 斷腳中文2咗,今年重考中文加多科數和M1,但聽人講中文底唔好,再 ...

你兒子目標好清晰,用多年時間就可以達成夢想呢!恭喜晒呀!

可否分享他去咗科大邊科嘅課程編號嗎?thx.thx.

Tinkerbell 發表於 17-8-12 07:19
我仔學校-話combine cert  有扣分,是否正確?

以下HKU連結有齊2016 admission scores 及2017 Jupas admission 嘅以下資料

Programme Entrance requirement
Selection Principles
Subject Weighting
Consideration of other factors
Consideration of HKDSE Combined Results and penalty for HKDSE repeaters

睇完應該好清楚。

http://www.aal.hku.hk/sites/default/files/2017%20Programme%20Admissions%20Information.pdf

hk001682 發表於 17-8-11 11:30
DSE 成績 335*3  +  M1 5* +  BAFS 5  +  PHY 4   點計 BEST 5 都係 24分

我懷疑 BASF 唔計咁重,所以冇24分,或者面試未能發揮水準!反而港大,AD/HD GPA只要 3⃣️.3⃣️以上!

讀工程,三大差不多了,到大學,始終會有新朋友!

我仔較多同學選港大,但他反而選中大!班讀港大同學亦繼續老友,假期出嚟玩,不用太在意!

lindalowailing    發表於 17-8-15 10:58

ANChan59 發表於 17-8-12 10:39

我懷疑 BASF 唔計咁重,所以冇24分,或者面試未能發揮水準 ...

個subject weighting表又無話有heavier weighting嘅subject。

但Best 5 又要英和數,specified subject 指定是Physics。咁無理由Eng/Maths/Phy唔計重手D?

LingChiBaBa 發表於 17-8-12 11:31
個subject weighting表又無話有heavier weighting嘅subject。

但Best 5 又要英和數,specified subject  ...

你自己答咗啦,表面五科同分,tie breaker 自然是英、數、物理、M1/M2的分數!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-12 11:43
你自己答咗啦,表面五科同分,tie breaker 自然是英、數、物理、M1/M2的分數!
...
如果係同分咁好清楚,但樓上2個cases係23同24分而收23分唔收24分,所以有D唔明。
或者有埋23分嗰個嘅資料可能清淅D。

LingChiBaBa 發表於 17-8-12 11:53
如果係同分咁好清楚,但樓上2個cases係23同24分而收23分唔收24分,所以有D唔明。
或者有埋23分嗰個嘅資料可 ...

單純有個分數,冇得分析!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

今年有朋友囡有個BEST SIX =35入了HKU Bachelor of Science in Speech and Hearing Sciences, 另一個BEST 5=23 入了Bachelor of Science

ANChan59 發表於 17-8-12 10:39

我懷疑 BASF 唔計咁重,所以冇24分,或者面試未能發揮水準 ...
我知我仔面試表現一定唔會好, 而佢有2個係HKCC 讀工程副學士同學第一年 GPA 4,  已入HKU ENG。

YmOra 發表於 17-8-12 09:01
你兒子目標好清晰,用多年時間就可以達成夢想呢!恭喜晒呀!

可否分享他去咗科大邊科嘅課程編號嗎?t ...

科大讀的是 JS5200 / Engineering,其實佢一直都無目標, 係舊年中文2咗,眼見身邊既同學都入咗大學,先開始醒覺,今年佢真係好勤力, 所以話現在啲小朋友,路行得太順係唔會珍惜, 同佢講乜嘢都無用, 要佢自己跌過先會知。

回覆 hk001682 的帖子

Well, can be a good experience to him.  

hk001682    發表於 17-8-12 16:35

回覆樓主:

今年有最佳6科36分入港大醫

LingChiBaBa    發表於 17-8-12 22:50

回覆樓主

4+2有32分、Best 6 有35分,入唔到 HKU LLB

CPLA 發表於 17-8-12 21:56
4+2有32分、Best 6 有35分,入唔到 HKU LLB

ATU報緊4C+2X最低33分,資料吻合。

BSCYL 發表於 17-8-12 21:15

多謝!好有參考價值的資料!

hk001682 發表於 17-8-12 15:58
科大讀的是 JS5200 / Engineering,其實佢一直都無目標, 係舊年中文2咗,眼見身邊既同學都入咗大學,先開 ...

thx.thx.

講得好啱!孩子係要跌過才會成長呢!只是過程中父母會擔心,現在見他實實在在地有個學位才算安心呢!

hksarhksar    發表於 17-8-14 12:37
hk001682    發表於 17-8-13 17:47

BSCYL 發表於 17-8-12 21:15
我知有人6科38分都入唔到港大醫, 入了SPEECH THERAPHY

hongkeikei 發表於 17-8-16 04:45
我知有人6科38分都入唔到港大醫, 入了SPEECH THERAPHY

非常感謝您的回復!有更詳細的資料嗎,配如主科几分,選修是哪几科,及面試等各方面?thanks!

hongkeikei 發表於 17-8-16 04:45
想做医生点解唔報埋中大?而家連医生也冇得做。
如果係我,会take gap year and re-apply next year.

回覆 nhi 的帖子

中大、港大都是要求放A1