用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求意見:自閉症評估
go

求意見:自閉症評估 [複製鏈接]

我個囡20個月,懷疑佢有自閉症,想快d幫佢做評估,請問:
1. 私人評估邊度快有得做?爬文好似普遍去協康會
2. 聽講私人評估都要等一段時間,現階段有d咩可以做去train up 小朋友?
3. 要吾要同一時間打去健康院要求(emoji)介做評估?爬文見到cac, 排s位等,有d亂,排政府應該點做?小朋友到二歳先要再返健康院。

謝謝各位!
   0    0    0    0

1. 私人評估最快就係搵個精神科醫生做
2. 評估前無咩可以做,因為都未知應該點幫佢,但確診後ASD應該盡早幫小朋友搵密集式訓練,呢個係對ASD小朋友最有效既方法
3. 如果有呢個懷疑可以要求健康院姑娘轉介去CAC做評估,如果真係有需要,佢會教你點排政府服務,但政府既就一定要等,此時可以能力許可應該搵私人的訓練,因為早期介入對於自閉症黎講好重要。

P.S.: 小朋友咁細個,未必可以確診,不如你講下你觀察到佢有咩問題?

mama.olive 發表於 17-8-14 15:48
1. 私人評估最快就係搵個精神科醫生做
2. 評估前無咩可以做,因為都未知應該點幫佢,但確診後ASD應該盡早幫 ...

謝謝你回覆
我個囡最主要係叫佢名吾睬人,對指令大多數時間係冇反應,但同佢講去街街,佢會立即衝去鞋櫃攞鞋著,叫佢飲奶,佢又會9秒9攞好咕(emoji)埋位飲奶。
20m識講的字不超過十個,但佢好鍾意唱歌會跟住音樂唱到abc&好多兒歌歌詞,亦會跟住做動作跳舞,但講詞語就吾得。
好少手指指,反而捉住大人隻手去幫佢做/攞。
玩具鍾意玩手抓版,stacking cups, 睇書,近排特登買bb公仔比佢玩,叫佢餵奶照顧bb都肯做。
近排鍾意圍住人轉圈,有時會登腳行路
好固執鍾意飲水&奶,比遲一陣or吾比佢飲會大喊。
會望人&鍾意笑,但超抗拒屋企人以外抱,會fling開人地隻手。
我send左form去協康等見心理學家做評估,staff話要等2個月。爬文覺得個囡中左好多特徵所以好擔心,所以問下大家意見。

我個囡有類似問題,岩岩send 左form 去做評估,乜要等咁耐😩

回覆樓主

樓主你個女最終有冇事,我就咁睇你講又唔覺佢係自閉

littlesecret123 發表於 17-11-2 22:47
樓主你個女最終有冇事,我就咁睇你講又唔覺佢係自閉

做左評估話語言發展遲緩,中左autism 一個feature: weak social response, 但只中一個feature所以心理學家認為佢唔係autism, 寫左referral letter 排e位做speech therapy, 同埋心理學家教我地要同小朋友多d interaction, 就算佢自己玩得好地地,都要主動同小朋友一齊玩,問佢問題多d一來一往interaction.

回覆 juliaduckduck 的帖子

請教一下樓主係邊度做評估?要排幾耐?謝謝

回覆樓主

協康會,排左大約三個月,如果要排星期六做應該輪候時間更耐

marykaybb 發表於 17-11-15 09:41
協康會都幾貴 :’(

係呀,最衰政府要排咁耐

回覆樓主

我現在排緊協康,心悠天地,社區言語治療等等的言語治療,因為要返工,只排星期六,但個個都話要等好耐,協康話等九個月,政府都係等一年,如果你個間快可否pm我. Thanks!

回覆 juliaduckduck 的帖子

謝謝你回覆,請問協康幾多錢?

回覆樓主

$5800
‹ 上一主題|下一主題