用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
樓主: crystalupala
go

好有出師未節[心已死]的感覺   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-10 15:18
第一: 華徳20分好大機會唔入, 無謂浪費個1俾佢
第二: 個人唔會為華德浪費20分或其中一個1, 20分不如搏CSK,  ...

多謝你的意見,因為華德20分係舊生分,我地冇宗教分,所以無得搏其他....咁即係一係搏華德(原本天真地以為20分有機...),一係留番條1 叩91 網...咁我再硏究吓先 :)

hkpapa852 發表於 17-8-10 15:26
今年14網比較多變數, 如無意外, 華仁就算校舍未落成, 今年都一定會轉去14網俾人抽, 咁過往幾年唔中乙1唔知 ...

黎緊14 網 大變天
華仁加入
衛小新校舍
基本14 網 間間唔都唔差
得一間寶

14 網堅抽得過

tommyxsarah 發表於 17-8-10 15:51
黎緊14 網 大變天
華仁加入
衛小新校舍
不過如果無借位, 好大機會又係唔中乙1又中寶.
事實上, 14網大多數小學, 升中派位其實都未達一線水平 (大部份都只有少於45%學生升讀B1)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-10 15:26
今年14網比較多變數, 如無意外, 華仁就算校舍未落成, 今年都一定會轉去14網俾人抽, 咁過往幾年唔中乙1唔知 ...
14, 16 我都唔熟, 係咪滬江都幾好?

crystalupala 發表於 17-8-10 16:14
14, 16 我都唔熟, 係咪滬江都幾好?
滬江係14網最谷但升中派位好既一間 (除咗嘉諾撒)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-10 16:16
滬江係14網最谷但升中派位好既一間 (除咗嘉諾撒)

睇樣我個仔都谷得既... 咁如果住14, 除左華仁仲可以揀滬江

lui 發表於 17-8-10 15:13
三成入不到U你已經好surprise?即糸差不多七成入U.呢個rate你可以check下全港有幾多間學校做到先。
利申: ...
因為佢早兩年出到狀元, 會覺得佢應該都上到B1A, 如果B1A中學, 七成係基本

crystalupala 發表於 17-8-10 16:17
睇樣我個仔都谷得既... 咁如果住14, 除左華仁仲可以揀滬江
事實上, 任何一間熱門, 都只可放乙1.... 14網既變數係, 華仁會否令過往多單要乙1先入到既學校, 今年乙2都有機呢?

crystalupala 發表於 17-8-10 16:39
因為佢早兩年出到狀元, 會覺得佢應該都上到B1A, 如果B1A中學, 七成係基本

好多間中學都出過狀元, 不過不少現今都可能只有B2水平.
港同係出色, 應可站穩B1之列, 但如要達B1A水平, 除非中學部願意放棄低門檻既升中要求, 提升收生水平.

但如果係咁, 只為 教"好學生", 而唔係 教好"學生", 咁既港同就變咗質, 亦唔再值得推薦......

Felix223    發表於 17-8-10 17:15
crystalupala    發表於 17-8-10 17:00

hkpapa852 發表於 17-8-10 15:59
事實上, 14網大多數小學, 升中派位其實都未達一線水平 (大部 ...

借位一問,住係14網男仔,會係11網讀小學。咁應該留係11網升中定係都係揀返14網中學好啲呢?

Tomanb 發表於 17-8-11 11:03
借位一問,住係14網男仔,會係11網讀小學。咁應該留係11網升中定係都係揀返14網中學好啲呢?
...
男仔去東區升中會好D.
中西區只得KC一間係位較多, 入唔到就要去聖類斯

hkpapa852 發表於 17-8-11 11:07
男仔去東區升中會好D.
中西區只得KC一間係位較多, 入唔到就要去聖類斯

Hkpapa , 請教你女仔升中網那個較好?

Chubebe97 發表於 17-8-11 11:21
Hkpapa , 請教你女仔升中網那個較好?
女仔:
中西區, 東區, 九龍城, 深水埗, 沙田, 葵青

千祈唔好去油尖旺

hkpapa852 發表於 17-8-11 12:18
女仔:
中西區, 東區, 九龍城, 深水埗, 沙田, 葵青

Thanks hkpapa!

hkpapa852 發表於 17-8-10 15:59
事實上, 14網大多數小學, 升中派位其實都未達一線水平 (大部 ...

請問係因為本身14網小學水平達唔到一線水平,定係唔夠B1中學位呢?但如果係14網夠B1中學位,咁各小學又唔會入B1中學%低

hkpapa852 發表於 17-8-10 08:26
如果你去41網唔抽LS去抽九官,基華,華德,不如去12網放乙1寶血好過了!

時光飛逝,眨下眼就過左三個月。我晌出完po之後無幾耐,發現自己有左......第三胎。身體不適,無好多精力陪仔預備各個面試,仲有兩間未出result, 現在得到一間私小offer. 本來諗住搬41抽LS, 依家粗身大細,又考慮到將來都想住附近的外婆接應,好想唔搬家,就讀私小了~

crystalupala 發表於 17-11-16 19:27
時光飛逝,眨下眼就過左三個月。我晌出完po之後無幾耐,發現自己有左......第三胎。身體不適,無好多精力 ...

剛剛先加入討論區,用左半小時睇個po!

恭喜有新生命同有私校offer!

Terencema7 發表於 17-11-16 20:21
剛剛先加入討論區,用左半小時睇個po!

恭喜有新生命同有私校offer!

多謝你 突然有左真係唔同玩法,我又大仔細女再細b. 如果本身兩兄弟,真係點都搬去41搏一搏LS

siden 發表於 17-8-7 12:34
大部分人都會叫你唔使去面試班。

我唔係咁清高。

Yes, 我都覺面試班有用,起碼小朋友知道大概會做D咩

hkpapa852 發表於 17-8-10 08:22
3/4年前91網未有借位時,大抽獎的確係地獄,不過有得借位後,識抽就會抽得好好多。 ...

請教點樣排命中率會好一點?thx
‹ 上一主題|下一主題