用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
樓主: crystalupala
go

好有出師未節[心已死]的感覺  

醒目開學勳章 王國長老

mytambb 發表於 17-8-10 09:07

同意。仲有軒小,12 「二線」都比較好,而且放乙一都很安全 ...

軒小乙一唔一定入到(起碼兩年了)
12網已無咩安全網。要乙一穩入,只有寶血、李賜豪、黃焯菴、雲官、嘉道理、李陞、寶覺、張凝文
其中寶血、李賜豪都係乙二唔穩入

要在12網play safe,犧牲好大。否則就係賭大細

emmyfok 發表於 17-8-10 09:59
真心請教,如果心儀呂小或培基,乙二可以填哪一間?89網借位的學校可以嗎? ...
88網/89網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

同意。仲有軒小,12 「二線」都比較好,而且放乙一都很安全 ...

軒小只是二線? 抽得過喎

軒小放乙二?等如自殺!而家net 12 寶血、李賜豪乙二都未必穩入!

Mrs.Luckycat    發表於 17-8-10 11:46

千語mami 發表於 17-8-10 10:21
軒小只是二線? 抽得過喎
如果同APS, KTS比, 應該只能當三線
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-10 12:17
如果同APS, KTS比, 應該只能當三線

你唔怕俾人打啊

Charlotte_mom 發表於 17-8-10 13:07
你唔怕俾人打啊
咁係事實嘛, 我諗無軒小家長認為軒小比得上APS同KTS.
軒小既好處, 只係區內水平較高, 而又係全港入QC最高機會既學校之一

hkpapa852 發表於 17-8-10 13:45
咁係事實嘛, 我諗無軒小家長認為軒小比得上APS同KTS.
軒小既好處, 只係區內水平較高, 而又係全港入QC最高機 ...
軒小無鐵粉乎...咁放任評論 ~~~

mcl203 發表於 17-8-10 13:48
軒小無鐵粉乎...咁放任評論 ~~~
話時話, 官津小學又真係比較少鐵粉喎!

hkpapa852 發表於 17-8-10 13:53

使唔使拗下?全港80%B1率,有乜論據,有無證明,我可以幫下手喎~~~

hkpapa852 發表於 17-8-10 13:53

你試下講黃焯庵三線,就知咩叫鐵粉

twotwoshing 發表於 17-8-10 14:02
你試下講黃焯庵三線,就知咩叫鐵粉
咁通常講聖心, HY, MCS, 都有幾個鐵粉既, 不過人數遠比非官津小學少

Felix223 發表於 17-8-10 11:20
軒小放乙二?等如自殺!而家net 12 寶血、李賜豪乙二都未必穩入!

楼上真係唔知米貴

RunningPig 發表於 17-8-9 21:22
我地個時都有唸如果唔得搬去九龍塘抽喇沙,但好彩最後考到加多利山。

好叻仔

hkpapa852 發表於 17-8-10 09:27
其實大家好多時都跨大咗"屋苑入伙"既影響力....

有新屋苑入伙, 其實主要主咗D咩人? 實際上多咗幾多"適齡兒 ...

借位請教一下,一仔一女,如果本身自行41網華德有20分,住91網,心儀培基沙呂,正路似乎係要左華德先(如果自行成功的話),再叩培基沙呂但成功率未必好高。但聽完你的分析,諗緊另一個方案,直情唔諗華德,博抽91 網一二線,唔得再叩91網學校。如果兩個方案比較,又點睇?先謝謝各位意見:)

hkpapa852 發表於 17-8-10 08:26
如果你去41網唔抽LS去抽九官,基華,華德,不如去12網放乙1寶血好過了!

91就唔會喇!我兩公婆成世都係港島返工,唔搬41 就12。定係14?

crystalupala 發表於 17-8-9 11:15
Thank you so much for bringing up various scenarios for consideration. Really surprised by knowing  ...

三成入不到U你已經好surprise?即糸差不多七成入U.呢個rate你可以check下全港有幾多間學校做到先。
利申:(我不是港同家長

luichamama 發表於 17-8-10 15:11
借位請教一下,一仔一女,如果本身自行41網華德有20分,住91網,心儀培基沙呂,正路似乎係要左華德先(如 ...
第一: 華徳20分好大機會唔入, 無謂浪費個1俾佢
第二: 個人唔會為華德浪費20分或其中一個1, 20分不如搏CSK, 油天好過. 再大大志D, 20分搏單性"神校" (基本上除咗LS, 其餘間間年年都有收到個位數字既20分學生)

lui 發表於 17-8-10 15:13
三成入不到U你已經好surprise?即糸差不多七成入U.呢個rate你可以check下全港有幾多間學校做到先。
利申: ...
7成入U, 就算只計升讀local degree其實都仲有好多

crystalupala 發表於 17-8-10 15:12
91就唔會喇!我兩公婆成世都係港島返工,唔搬41 就12。定係14?
今年14網比較多變數, 如無意外, 華仁就算校舍未落成, 今年都一定會轉去14網俾人抽, 咁過往幾年唔中乙1唔知去邊既情況, 可能會有大變, 因為多咗華小.
另外, 多咗華小之後, 仲是否需要再借位呢? 如果有, 仲可以用上年策略, 穩中求勝. 如果無, 咁就...... 更難估計了.

如果真係接受二線學校, 男仔選校一係去12網抽乙1寶血, 一係去16網抽乙1愛官