用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
樓主: crystalupala
go

好有出師未節[心已死]的感覺  

回覆樓主:

升小期間大人的心理狀態好重要。壞消息一定有,要懂得如何欣然接受,並以適當的方法告知小朋友。還有,面試時間好多時都撞或緊迫,如我們最想入的兩間的第二輪面試相距只有三十分鐘,要盡量令小孩唔緊張。

crystalupala 發表於 17-8-8 20:06
多謝你既指點,我有追你開既po, 所以都有概念。咁講,上B1英中係理想,小朋友呢六年小學讀成點真係無得估 ...

又咁睇, 即使話如果小朋友成績未必能上B1中學, 咁留係龍校亦非壞事, 建議你考慮以下既問題:

1. 目前大多數一條龍直資龍校 (唔計由傳統名校轉直資個D), 升讀大學既, 大多數有一半或以上都係升讀海外大學. 而當中, 不少就係因成績未如理想, 未能留港升學. 所以如果話B2生可以繼讀龍中無問題, 建議你多留一筆錢作海外升學之用

2. 直資中學, 因受EDB資助, 至少有50% (好似話會收緊到2/3) 要考DSE, 咁原本可以俾未夠能力應付香港考試制度學生既另一出路: 國際課程 (如IBDP, GCE), 基本上變相成了"精英班", 叻人爭住去讀, 無咁叻既只能繼續留係度面對DSE等運到

3. 大部份直資中學, 除了培僑近年有開辦一些銜接海外大學既預料課程 (一樣要儲定錢去海外讀書囉), 其餘直資龍中, 暫時見唔到有咩特別安排係俾非B1學生應付日後升學/就業 (EDB開辦為非B1學生應付日後升學既"應用學習課程", 連QC, 聖提女子等都有開, 但暫時未見有任何一間直資龍中有開辦), 到時家長可能都係要自己諗諗有冇財力送子女去海外升學

一條龍學校, 尤期升中門檻低既, 基本上中學部Band1/2/3既學生都有, 學校是否一定能有效協助各類學生呢?

以近年成績優異既港同為例, 近3年每年有30%+學生升讀3大資助學士學位, 但一樣有~30%學生連升讀本地大學既資格都攞唔到, 所以如果唔係B1學生, 入到龍中, 是否會有唔錯既支援/發展呢?

家長自己諗諗了!

noelsze    發表於 17-8-17 10:24
Felix223    發表於 17-8-9 11:43
taxibird    發表於 17-8-9 09:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

來日方長... 好似之前有人說, 有D小朋友不是面試型, 但如果小一成績好, 一樣可小二再試抽班. 你有得選擇搬, 都已經唔錯.

我自己當年都剛經歷過, 搬去41校網, 先穩入一間不錯的津小, 再小二考插班.

不過遊戲剛開始, 可能之後OK呢, 唔使太擔心住.

hkpapa852 發表於 17-8-9 08:54
又咁睇, 即使話如果小朋友成績未必能上B1中學, 咁留係龍校亦非壞事, 建議你考慮以下既問題:
1. 目前大多數 ...

Thank you so much for bringing up various scenarios for consideration. Really surprised by knowing 30% students of HKUGA couldn't get into local universities apart from some others' outstanding performance in DSE.

回覆 RunningPig 的帖子

明白呀~ 不過覺得而家係備戰階段, 搵出問題希望可以幫小朋友力求進步...

noelsze    發表於 17-8-17 10:25

whitepurin 發表於 17-8-9 10:41
來日方長... 好似之前有人說, 有D小朋友不是面試型, 但如果小一成績好, 一樣可小二再試抽班. 你有得選擇搬, ...
我都有咁計劃, 考唔到直私就搬去41抽non-LS津小, 都有諗就算佢讀得好好, 其實唔一定再考插班入名津, 如果間學校程度幾好又適合佢, 可能小朋友在校名列前矛仲有自信有成功感, 也未可知

crystalupala 發表於 17-8-9 18:35
我都有咁計劃, 考唔到直私就搬去41抽non-LS津小, 都有諗就算佢讀得好好, 其實唔一定再考插班入名津, 如果間 ...

如果我係41網我不會唔揀喇沙,名津吸引在有直屬band one中學,條路同讀無中學嘅小學完全唔同行法。

karen55407 發表於 17-8-9 18:49
如果我係41網我不會唔揀喇沙,名津吸引在有直屬band one中學,條路同讀無中學嘅小學完全唔同行法。
...
考到私小backup的話, 我都應該會揀喇沙, 但係咪真係好谷好chur架呢?
其實都有諗12網, 除左St Jo, 仲可以軒小, 第日妹妹都好, 不過九龍人要搬去港島確實需要D勇氣

crystalupala 發表於 17-8-9 19:02
考到私小backup的話, 我都應該會揀喇沙, 但係咪真係好谷好chur架呢?
其實都有諗12網, 除左St Jo, 仲可以軒 ...
如果搬去41網唔抽LS,不如去91網好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-9 19:07
如果搬去41網唔抽LS,不如去91網好過

91 抽沙呂?

crystalupala 發表於 17-8-9 18:31
回覆 RunningPig 的帖子

明白呀~ 不過覺得而家係備戰階段, 搵出問題希望可以幫小朋友力求進步... ...

當然事先預備係重要,但九至十二月的不斷檢討,不斷進步更重要。一開始我的仔仔不太主動答問題,到後來越戰越勇。

crystalupala 發表於 17-8-9 18:35
我都有咁計劃, 考唔到直私就搬去41抽non-LS津小, 都有諗就算佢讀得好好, 其實唔一定再考插班入名津, 如果間 ...

我地個時都有唸如果唔得搬去九龍塘抽喇沙,但好彩最後考到加多利山。

crystalupala 發表於 17-8-9 19:24
91 抽沙呂?

唔好去 91 天地網,競爭比 41 更激烈。

利申: 本身在 91

RunningPig 發表於 17-8-9 21:24
唔好去 91 天地網,競爭比 41 更激烈。

利申: 本身在 91
3/4年前91網未有借位時,大抽獎的確係地獄,不過有得借位後,識抽就會抽得好好多。

crystalupala 發表於 17-8-9 19:02
其實都有諗12網, 除左St Jo, 仲可以軒 ...
如果你去41網唔抽LS去抽九官,基華,華德,不如去12網放乙1寶血好過了!

hkpapa852 發表於 17-8-10 08:26
如果你去41網唔抽LS去抽九官,基華,華德,不如去12網放乙1寶血好過了!

同意。

12 都比較好,而且很多放乙一都幾安全。進可攻退可守,也可搏下軒小等。

hkpapa852 發表於 17-8-10 08:22
3/4年前91網未有借位時,大抽獎的確係地獄,不過有得借位後,識抽就會抽得好好多。 ...

舊年大型公屋水泉澳邨入伙,令 91 網的競爭更激烈。

RunningPig 發表於 17-8-10 09:17
舊年大型公屋水泉澳邨入伙,令 91 網的競爭更激烈。
其實大家好多時都跨大咗"屋苑入伙"既影響力....

有新屋苑入伙, 其實主要主咗D咩人? 實際上多咗幾多"適齡兒童"?

佢多咗人, 咁EDB更加大條道理去隔離網借位, 到時再借多幾間二線學校既位, 但升中網留番係沙田, 點都好多入咗41網抽獎但最後要去求籤.

坦白講, 沙田區91網, 有70%小學升讀B1中學比例都係40%+, 借番嚟既二線都有幾間有3X%, 升讀B1%絕對唔會比係41網個堆無乜透明度既男女校差.

加上幾年前聖家爸爸既故事, 話被大家知其實41網既學校真係會名大於實.

再者, 黃大仙強津校之一既何壽南, 正式納入九龍城中學網, 相信九龍城區非一線官津小學既B1學生比例, 又會再被分走咗一D...... 所以如果搬去41網唔係抽3大名校, 或者另外2間女校, 個人覺得係嘥錢兼戇居

hkpapa852 發表於 17-8-10 09:27
其實大家好多時都跨大咗"屋苑入伙"既影響力....

有新屋苑入伙, 其實主要主咗D咩人? 實際上多咗幾多"適齡兒 ...

你有你的道理。但如果專登搬去 91,都係想入心儀個幾間,而個幾間多人爭咗,機會少咗亦係現實。

hkpapa852 發表於 17-8-10 08:22
3/4年前91網未有借位時,大抽獎的確係地獄,不過有得借位後,識抽就會抽得好好多。 ...
真心請教,如果心儀呂小或培基,乙二可以填哪一間?89網借位的學校可以嗎?