用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
go

好有出師未節[心已死]的感覺  

[純感受分享]之前只係in左真道,入唔到2nd round,無咩感覺因為係第一次,仔仔又無上面試班,要俾佢有個體驗知道係咩來(佢個人比較BB)。最近交左幾間直私既報名表,又已經八月,於是約埋幾個好朋友一齊同大家既小朋友DIY模疑面試,我先發覺我小朋友唔鐘意俾人問野,所以佢無心機答。其實佢學術唔差,讀九龍塘區既私幼,學校程度唔算淺而佢有攞到品學兼優獎,家長日我同老師傾計,老師仲話佢平時積極發言又肯答老師問題同講野,面試應該會OK。但我依家睇就完全唔覺得,你同佢得閒講下問下咩,佢仲更加唔想答唔想practice,今年仲競爭咁激烈,真係完全無信心。。。唉~

回覆樓主

平常心啦,你自己也知道,比你勤力的人多的是,比你小朋友叻也多的是,你一定不會是最好也不會是最差,盡左力就夠。this is a matching game ,考到也不代表叻d勁d,考不到也不是渣過人。4,5歲小朋友,不能夠期望佢考試會點樣吧。你同佢盡力就夠,一定有書讀的。擔心就報多幾間lor.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

性格呢樣唔可一時半刻改到,有d小朋友唔係面試型。
不過品學兼優唔係更難得嗎?唔駛怕,叻仔無論去到邊都一定跑出,條路仲有好長呀

crystalupala 發表於 17-8-7 00:26
[純感受分享]之前只係in左真道,入唔到2nd round,無咩感覺因為係第一次,仔仔又無上面試班,要俾佢有個 ...

呢個情況我會向小朋友講清楚考學校嘅利害關係,解釋點解要考學校,老師會㨂選邊種學生。你小朋友明顯不是能力不足,只是唔願意認真對待吧!

回覆樓主

其實真道太早in, 好多小朋友都未warm up點interview, 好多時會失準。相反真道亦會miss左好多有潛力既小朋友。

YuTungMaMa    發表於 17-11-17 10:35
scarlettlai    發表於 17-11-17 08:52
noelsze    發表於 17-8-17 09:50
ooking    發表於 17-8-7 10:58
abby0624    發表於 17-8-7 08:52

[純感受分享]之前只係in左真道,入唔到2nd round,無咩感覺因為係第一次,仔仔又無上面試班,要俾佢有個 ...

平常心吧。好多人父母都覺得自已小朋友正正常常,學校表現算突出,或許手頭上幾張獎狀証書,都無second in或是offer. 有時候唔係自己小朋友弱,而係好多小朋友比父母train到超晒班,識既野已超出學校教過既野。

讀幼稚園時都有配錯,更何況小學。面試都係緣份遊戲一場,考唔到又唔代表小朋友係差。水

平常心,盡力而為,而且心理調整是關鍵。不要大起大落。

如果壓力太大就找老師朋友幫忙吧。其實這遊戲又唔係一定要玩。不過玩就放鬆一點,真係有排先玩完。香港係唔會冇書讀。小朋友亦有很多可以後來追上。

加油啊!唔好比一個小一面試影響親子關係吧。

既然你純感受分享,我就純感受(睇完你編野) 回應啦!
1.只係第一次面試啫,比多啲鼓勵佢就得啦!

2.你玩完1次遊戲就發覺小朋友既問題,係好事喎,仲教得切..(我意思唔係出去上面試班)

3. 你在遊戲中只看到小朋友既不足,有冇欣賞過佢既長處呀?? 唔好成日比較啦,小朋友做好自己就OK啦.

4.明白你花了好多時間係小朋友度(安排讀得名幼,對升小學早就有一個清晰目標),睇小朋友學業成績你已成功咗一大半了,還不知足嗎??

5.面對升小遊戲必須要懂得放鬆自己,否則好易抑鬱成病.

6.祝一切如願.

你們自己攪的模擬面試,氣氛會否略為拘謹?有些孩子比較敏感,較易sense 到壓力及排斥而影響表現。現在剩下的時間不多,不如將時間、精力重新放回日常的伴讀、認字、小朋友的情緒管理等。過去了的無謂多想。

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 karen55407 的帖子

我覺得呢樣最重要,特別是心態調節。亦要加鼓勵及讚賞

karen55407 發表於 17-8-7 07:34
呢個情況我會向小朋友講清楚考學校嘅利害關係,解釋點解要考學校,老師會㨂選邊種學生。你小朋友明顯不是 ...

Agree

平常心。照你所說,小朋友在學術上不成問題,可能未warm up,面試仍會陸續有來,今年的競爭激烈,無論面試表現如何,比多D鼓勵小朋友,大人的心態都好緊要,唔好比過大壓力比自己,祝願成功得到心儀小學offer。

家長自己搞的DIY面試,細路明知假嘢,問來問去三幅被,真係唔怪得小朋友無心機每一條題目同你用心詳細答。

回覆樓主

另外,依家考小學競爭激烈,幾千人考得百幾個位,唔得係正常不過,無需為只一間失敗而氣餒,反而應慶幸能及早發現問題所在,希望能加以糾正。

Jane1983 發表於 17-8-7 12:05
家長自己搞的DIY面試,細路明知假嘢,問來問去三幅被,真係唔怪得小朋友無心機每一條題目同你用心詳細答。 ...

我地都有咁諗,係咪小朋友覺得係呀May姨姨John叔叔問,平時都見架啦,媽咪又帶玩集體遊戲,所以繼續周身郁,唔認真呢?(emoji)

HK-MAN 發表於 17-8-7 09:39
既然你純感受分享,我就純感受(睇完你編野) 回應啦!
1.只係第一次面試啫,比多啲鼓勵佢就得啦!

多謝你!當然有睇到好處啦!例如從來無做過排連環圖說故事,一來就抽中玩左個八幅圖既,佢都算講得幾好,雖然唔係啱晒次序同無乜連貫性

crystalupala 發表於 17-8-7 12:28
我地都有咁諗,係咪小朋友覺得係呀May姨姨John叔叔問,平時都見架啦,媽咪又帶玩集體遊戲,所以繼續周身郁 ...

大部分人都會叫你唔使去面試班。

我唔係咁清高。

我真心覺得模擬面試(唔係uncle auntie搞)對某些小朋友有用。

不過邊間center好,要自己調查。

siden 發表於 17-8-7 12:34
大部分人都會叫你唔使去面試班。

我唔係咁清高。

我明,面試班呢樣我都唔想標籤佢。我真心覺得學術係靠學校同家長幫忙教,品格當然係家庭教,但係面試班有其價值係在於依家好多學校有太多玩法,例如玩某d遊戲睇小朋友表現,如果你個小朋友從來無接觸過「呢款」遊戲,自然現場好難發揮。所以我亦唔係專登上或唔上,之前有搵過又就唔到地點時間,咁又無覺得唔上就實執輸,所以就無上到。

同意你講有些小朋友係適用的

回覆 crystalupala 的帖子

梗係啦,而家d細路識分的。