用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附中文科課程
go

福附中文科課程   [複製鏈接]

我覺得福附中文課程偏深,而且全部科目只有中文、國情係中文教(中文普通話教、國情廣東話教)。中文跟其他主科英文、數學、主題教育不同之處,是非常獨立的一科。其他三科因爲有兩位班主任+一位數學老師共同教學,即英數主題是每堂有兩位老師同時進行教學,可以同時按學生進度教學,科與科之間可以crossover。反而中文可以說跟其他三科無關。因為中文科是由中國學科老師按校本需要而設計出來。沒有跟別科crossover,沒有兩位老師同時教學,偶然有一位教學助理按需要幫忙教學。我覺得中文科程度跟神校差不多。不過因為只有兩科是中文教,我覺得中文科課程有些離地。

中文程度好的學生當然沒有甚麼問題,不過中文程度低的學生要跟上課程,也不是容易。每星期中文科教一至兩篇課文,課文每篇大約是60-70字,每星期有中文默書,每月有中文測驗。無背誦。默書範圍是抽出部分課文範圍而默。比起一篇20-30字文章多字。中文課程還包括要讀兩本課外書(每本9個chapters),課文程度艱深。課外書默書範圍是全部9課一起默。所以那次默書很吃力。測驗內容還可以。不過大測、考試,試題就很深。所以同學們普遍成績只可合格。

其實中文課程是應該可以跟其他科結合。福附中文科太過著重作者修辭技巧、文章用詞美麗。反而忽略教授學生一般很基本中國文法(如都、的、地、和等字用法)。沒有基本中文文法基礎,何來懂欣賞作者修辭技巧?所以中文科課程重點是有問題。若是跟其他三科主題crossover,我覺得對學生學習上絕對有幫助,因為知識只需學一套,只需學習中英文詞彙即可。中文其實也只是教學語言之一,並不是甚麼偉大科目。

若是要想出外補習的話,搵一間專攻中文閱讀理解、中文寫作已經可以。
   7    0    0    1

回覆樓主

是兩星期默一次,不是每星期默
同沒有九課一齊默?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

問:即福小係英文、數學、主題教育係有兩位班主任+一位數學老師共同教學?數學老師會教英文?班主任又會教數咁?

Charlotte_mom 發表於 17-8-7 13:00
問:即福小係英文、數學、主題教育係有兩位班主任+一位數學老師共同教學?數學老師會教英文?班主任又會教 ...

小一小二應該係兩位班主任教英、數、主題、生命教育。有額外數學老師會支援某些班級。

chung222 發表於 17-8-7 12:41
是兩星期默一次,不是每星期默
同沒有九課一齊默?

我囡果班都係兩星期一次,也沒有默九課

我小朋友唔需要補習,幼稚園時中英並重,又唔覺中文特別辛苦。

可能咪臣小朋友係讀英幼?或者幼稚園時唔駛點睇中文?

醒目開學勳章 王國長老

Mathew0214 發表於 17-8-7 13:32
小一小二應該係兩位班主任教英、數、主題、生命教育。有額外數學老師會支援某些班級。
...

謝謝資料

Mathew0214 發表於 17-8-7 13:33

我囡果班都係兩星期一次,也沒有默九課

我仔那班是每星期默中默。如果大家唔同班、又不是同一個老師教中文,請不要比較。而且我仔每次中默都有95分以上,你女每次拿足120分又如何?她可以代表全部學生嗎?我說出來是希望學校會改善,並不是說謊話、唱衰學校。唔同意講少一句就可以。

咪臣 發表於 17-8-6 01:09
我覺得福附中文課程偏深,而且全部科目只有中文、國情係中文教(中文普通話教、國情廣東話教)。中文跟其他 ...

認同你見解,但已轉校不便評論。

回覆樓主

同學阿女 , Lh 上,二个也說中文淺,我記得楼主也是Lh, 所以楼主仔女應該是好ok....

回覆樓主:

(emoji)

Rubycocoruby 發表於 17-8-13 12:34
同學阿女 , Lh 上,二个也說中文淺,我記得楼主也是Lh, 所以楼主仔女應該是好ok....
...

對!我仔中文底唔弱,我只是覺得福附教法可能會浪費一批好學生已有中文基礎。有基礎仍要學上去,無人可以一步登天。我只希望福附可以改善中文課程。福附中文課程徐校長完全無參與。如果只是我一個人投訴就是我問題,如果有其他家長也投訴的話,那不是一個單向、簡單問題。我只希望福附課程更加好!

咪臣 發表於 17-8-14 09:43

對!我仔中文底唔弱,我只是覺得福附教法可能會浪費一批好學生 ...

徐校長有心有力,你反應下,我今年考,也好鐘意福小

Rubycocoruby 發表於 17-8-14 09:45
徐校長有心有力,你反應下,我今年考,也好鐘意福小

我有去FB反應過,之後有中文課程副主任、中文組老師(今年將升副校)找我。結論係唔會改中文課程。我從來都無收過徐校長回覆。因為現在FB校長唔會再直接睇messages。可能覺得行政、教學上軌,校長就唔再直接跟家長溝通,交晒畀老師。我希望徐校長睇到我呢個message,解釋畀我知福附中文課程究竟想教甚麼、想學生知道甚麼。而不是一面倒自誇自讚。

咪臣 發表於 17-8-14 10:04
我有去FB反應過,之後有中文課程副主任、中文組老師(今年將升副校)找我。結論係唔會改中文課程。我從來 ...

感覺徐校長好有心辦好福小,希望她可以看到哪,支持你。加油

在forum寫意見而希望校長睇到再答你? 何不直接寫信或約見校長反映意見? 我覺得"解釋畀我知福附中文課程究竟想教甚麼、想學生知道甚麼"應該係中文科老師的責任, 問校長呢D問題, 99%會搵中文老師答你.

回覆樓主

其實對比其他小學(身邊朋友囝囡小學),福附的中文比較淺,而且默書範圍都是比較少,只是默詞語和幾句課文
只是因為依家全港小學中文課程比起當年我們小時候,真深了很多

tantanmama 發表於 17-8-14 11:14
在forum寫意見而希望校長睇到再答你? 何不直接寫信或約見校長反映意見? 我覺得"解釋畀我知福附中文課程究竟 ...

寫完信咪又係搵中文老師答我,有咩用?我已經寫咗好多

chung222 發表於 17-8-14 11:47
其實對比其他小學(身邊朋友囝囡小學),福附的中文比較淺,而且默書範圍都是比較少,只是默詞語和幾句課文 ...

如果用一間英文小學標準相比,我唔覺得淺,淺係心理作用。我已經問過中文補習老師、大型中文補習中心負責人意見。不要自欺欺人。要有理據(功課、默書、測驗、考試)比較才可。我講嘅係數據分析,唔係齋講。

咪臣 發表於 17-8-14 11:49
寫完信咪又係搵中文老師答我,有咩用?我已經寫咗好多
你在forum講更冇用的, 校長見到亦只會叫中文老師答你.

tantanmama 發表於 17-8-14 11:59
你在forum講更冇用的, 校長見到亦只會叫中文老師答你.

所以講完就算。已經講咗、寫咗畀班主任
‹ 上一主題|下一主題