用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優的小朋友會否比較敏感 、 負面?
樓主: pure_carol
go

資優的小朋友會否比較敏感 、 負面? [複製鏈接]

回覆樓主:

因為資優小朋友,知的野比同齡小朋友多好多,少少野便想好多。我仔看霍金資料,知佢患了漸凍症,所以癱了,佢有次見隻手仔關節有D硬硬地,佢就好驚自己患了此症,不斷在網上查此症的資料,直至有次我問我此症資料時,我才發現他一直擔心,後我解釋清楚比佢知,佢才放下心頭大石。

Activehealth 發表於 17-12-3 20:26
昨天12月2日HKAGE 何東資優教育專題講座
「正向心理:以靜觀培育資優兒童」
香港大學心理學林瑞芳教授指出 ...

但哪裏有給學生的靜觀課程?學苑好像沒有?

阿Yan 發表於 17-12-25 15:20
但哪裏有給學生的靜觀課程?學苑好像沒有?

Mindfulness HK 有廣東話靜觀課程

https://mindfulness.hk/wp-content/uploads/2015/11/Social-Emotion-Group-primary-2017-Nov-1-1.pdf

但有朋友孩子上過類似課程(不是這個),但朋友孩子是teenager,因不同年齡的孩子組別不夠人,全綜合在一起,他跟六、七歳孩子一起學很不高興。

阿仔英文人teenager, 呢排無啱佢課程。我自己上完英文Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) 教佢。

我倆仲用埋個app HeadSpace 自己做Guided meditation, 個app 有小朋友特別部分可以用。

Activehealth 發表於 17-12-26 09:57
Mindfulness HK 有廣東話靜觀課程

https://mindfulness.hk/wp-content/uploads/2015/11/Social-Emotion-G ...

我睇睇,唔該哂!

Activehealth 發表於 17-10-28 14:05
阿仔依家啲負面情緒好咗,大個咗事情考慮面廣咗睇得遠咗闊咗。

呢幾個月,我自己開始mindfulness trainin ...

可否pm資料給我

我反而想知道,點解會覺得資優既小朋友比較敏感、負面?
認識既數學、邏輯、運動資優既小朋友,想法都很正面,計仔多多。
語言、藝術類既有時會諗多咗,但係最終都係講得出問題既解決方法,我又唔覺得有問題。

josewing    發表於 18-4-22 08:31

其實資優、敏感、負面三個變數之間係無causal effect既。反而敏感同正負面有indirect effect,indirect effect係正定負,好睇moderating variables(例如父母影響、壓力等)。
‹ 上一主題|下一主題