用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小號/圓號
樓主: Mrs.Luckycat
go

小號/圓號   [複製鏈接]

回覆樓主

如果小朋友想學saxophone 入學團機會如何?好像不多見有saxophone 手

回覆 mymelody0701 的帖子

Saxophone好多人鍾意學的,我仔學校樂團的saxophone比trumpet, trombone, horn, tuba和euphonium加埋的總數還要多

回覆樓主

有幾乎全新小號出售,有興趣可以pm我,thanks

Hellomimi112 發表於 17-8-6 17:10
我仔P1開始學小号,P5已經上到8级了,所以初學時不用怕不夠氣,反而初學時不夠力揸住小号練習,而嘴唇薄一 ...
請問你小朋友是讀那間學校呢考到8級很不錯呢。事緣我小朋友k3開始學小號.私人老師一對一教.而現在小二.因時間關係想轉學校教.但朋友們紛紛都說學校教好流架.學左6年都學唔到咩.唉。請可否給予意見

tanping 發表於 18-9-19 11:29
請問你小朋友是讀那間學校呢考到8級很不錯呢。事緣我小朋友k3開始學小號.私人老師一對一教.而現在小二.因時 ...

我小朋友讀基灣,小号是一對一教的。小學很著重音樂,所以都push到D學生在音樂上很緊。三年级入了樂校管樂及管弦隊後,可能因為有很多練習機會,所以在技術上進步很快。但小号老師的專業也有很大幫助。好的音樂老師及努力練習真的很重要,少DD努力也不容易進步。本身仔的小号老師收街客很貴(我們是小學refer找這個老師,所以收平D).所以不敢介紹你, 柏C的管樂老師也不錯可嘗試。

tanping 發表於 18-9-19 11:29
請問你小朋友是讀那間學校呢考到8級很不錯呢。事緣我小朋友k3開始學小號.私人老師一對一教.而現在小二.因時 ...

我女兒都是小二,但只是學了小號一年
想問小朋友考咗升級試未?

老師說今年年尾報名下年可考二級
但我多數聽聞其他小朋友一考都係三級
心大心細中.....

波頓媽媽 發表於 18-9-19 14:22
我女兒都是小二,但只是學了小號一年
想問小朋友考咗升級試未?

當年我個仔第一次考級是在小學3年级時考3级的。如果想用小号幫升中考直資,5年级下學期要上到8级,最遲6年级上學期攞到8级報自行。不過咁樣推,真係幾吃力,好彩我個仔肯合作……

Hellomimi112 發表於 18-9-19 16:53
當年我個仔第一次考級是在小學3年级時考3级的。如果想用小号幫升中考直資,5年级下學期要上到8级,最遲6年 ...

未唸咁遠
不過我同意早考到八級都係好
因為六年班或者中學後
其實會少啲時間專注學樂器

回覆 mymelody0701 的帖子

Saxophone 因為是比較新的樂器,所以傳統的古典管弦樂是沒saxophone,但管樂團就有saxophone,我仔小二開始玩學校管樂團,好開心呀!
私下就好鐘意吹Jazz,成日問我有沒俾小朋友吹的Jazz band.
我覺得學樂器是長遠,俾小朋友選一樣自己喜歡的樂器。

波頓媽媽 發表於 18-9-20 08:46
未唸咁遠
不過我同意早考到八級都係好
因為六年班或者中學後

由於仔學校一定要學生學樂器,仔自小愛睇迪士尼卡通,卡通人物常有吹小号出現,所以小一選樂器學也選了小号。在讀書上,初時也没寄對仔予厚望。當幾年過去,發覺仔讀書及小号竟然發展得不錯,開始部署升中。最後竟然真係入了阿媽夢寐以求中學,改變一生。所以,既然選中了有機會幫助升中的樂器,不防好好哉倍佢,就算幫不到升中,多一分學識,的確添一份自信,在不知不覺間成為自己其中一項長處。

想請問大家一般小朋友初學上門收費幾錢呢?

回覆樓主

我都想搵老師上門教trumpet...有冇好老師推介?

回覆樓主:

我知港島天后有個好出名, 不過應該佢唔上門

Kafather 發表於 18-10-9 11:56
我知港島天后有個好出名, 不過應該佢唔上門

Kelvin Ngai?

‹ 上一主題|下一主題