用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小號/圓號
樓主: Mrs.Luckycat
go

小號/圓號  

little_kid 發表於 17-9-21 15:23
我見過初小打鼓 (夾band 那種鼓 ) , 好型!

我是比佢學木片琴和子鼓呀,不是流行鼓

Hellomimi112 發表於 17-9-9 12:21
不是自動自學的,要叫先去做,但總算肯做,男仔的自覺性真的很低(*'へ'*)佢唔算熱愛小号,但只是不抗拒。
...

學小號有無學過鋼琴?

題外話, 如果無學過樂器, 怎樣知小朋友適合學那一種樂器?

little_kid 發表於 17-9-21 15:37
學小號有無學過鋼琴?

題外話, 如果無學過樂器, 怎樣知小朋友適合學那一種樂器?

我仔K3時有學過琴的,但沒心機學,加上升小一學校要指定學管或弦,所以放棄學琴了。至於五、六歲咁细個小朋友,好難確定佢適合學哪些樂器。好彩我仔是自己選擇學小号的。如小朋友願意學樂器但沒有特別意願,我見到通常是家長選擇,而家長想法比較長遠,會選一些有較高競爭能力的樂器吧……

retriever 發表於 17-9-21 07:27
昨天有朋友話要小心,吹管樂器玩耐左會咀唇變厚,或變金魚咀,唔再靚仔/女。

大家有無聽過或分享?

冬天吹完小号嘴唇有少少红,搽下D潤D潤嘴膏沒事啦,不會變孖潤腸,放心。

keep-calm 發表於 17-9-21 14:00
請教一下,小朋友學管樂會否有生理上的限制?印象中以前聽人講吹管樂要8、9歳換了前排牙齒才適合學。但現 ...

我認為可能是小朋友pick up得快與慢的問題,但佢有冇能力又不能用pick up得快慢來定。我仔學小号頭兩年幾乎要放棄,但第三年考完3级,之後兩年內上到8级。最重要是小朋友有冇心學習下去。

醒目開學勳章

little_kid 發表於 17-9-21 15:23
我見過初小打鼓 (夾band 那種鼓 ) , 好型!

我兩個女學緊, 真係好型, 兩個都入咗學校管樂團打鼓.

醒目開學勳章

poodlema 發表於 17-9-21 14:30
我想問, 如果阿仔學敲擊咪無前途囉?

管樂團都有西洋敲擊呀

takuprio 發表於 17-9-24 10:39
我兩個女學緊, 真係好型, 兩個都入咗學校管樂團打鼓.

幾歲開始學? 平日喺邊度練習, 如在家練係咪好嘈?
學校管樂有幾多個鼓手, 係咪唔需要好多?

醒目開學勳章

little_kid 發表於 17-9-25 09:23
幾歲開始學? 平日喺邊度練習, 如在家練係咪好嘈?
學校管樂有幾多個鼓手, 係咪唔需要好多?
...

K3, 小一咁上下開始學, 屋企有電子鼓練習, 係幾嘈㗎. 識人屋企冇鼓打梳化練, 都打得好好.
樂團敲擊有四五個位咁上下, 有人打片琴, 仲有大鼓, 小鼓, 定音鼓, 咁位就一定冇管樂咁多. 阿女都係有興趣打鼓至學, 入到樂團係bonus.

Hellomimi112 發表於 17-9-24 10:09
我認為可能是小朋友pick up得快與慢的問題,但佢有冇能力又不能用pick up得快慢來定。我仔學小号頭兩年幾 ...

三級同八級之間再冇考級?何解突飛猛進?平時係單對單學?

Lindytiger 發表於 17-9-25 23:34
三級同八級之間再冇考級?何解突飛猛進?平時係單對單學?

我仔3年级考3级,4年级考5级及樂理,5上考7级5下考8级,因為趕住6上考直資中學。突飛猛進原因應該係3年级入了學校的管樂隊及管弦樂隊,而校隊的練習時間是每個星期五2至7時,chur到不得了。平時上小号堂是一對一,小号老師也是小号界出名老師,應該在很多因素下後期進步神速的。

Hellomimi112 發表於 17-9-26 09:01
我仔3年级考3级,4年级考5级及樂理,5上考7级5下考8级,因為趕住6上考直資中學。突飛猛進原因應該係3年级 ...

落左咁多時間練,進步神速都好值得我諗好老師單對單上堂都好重要。請問學費係咪好貴?

Lindytiger 發表於 17-9-26 09:05
落左咁多時間練,進步神速都好值得我諗好老師單對單上堂都好重要。請問學費係咪好貴?
...

因為現在準備下月考演奏级,老師收fan屎價2千蚊4堂。如你朋友堅持肯學,比佢努力一下,涯過頭兩年,後面是大直路了。我打算考埋呢次演奏级比仔休息下唔再考级住,等佢享受下習慣下佢喺佢夢寐以求的中學裏快樂地生活。

Lindytiger 發表於 17-9-26 09:05
...

你的小朋友先啱

Hellomimi112 發表於 17-9-26 09:15
因為現在準備下月考演奏级,老師收fan屎價2千蚊4堂。如你朋友堅持肯學,比佢努力一下,涯過頭兩年,後面是 ...

呢個粉絲價好平啊!我朋友個仔吹左2年都冇咩進步,所以暑假就試上單對單。佢起初諗住唔使佢考級,純享受吹下歌咁。但其實係咪考下級,有d目標好d 呢?

Lindytiger 發表於 17-9-26 09:25
呢個粉絲價好平啊!我朋友個仔吹左2年都冇咩進步,所以暑假就試上單對單。佢起初諗住唔使佢考級,純享受吹 ...

考級的確是設定目標增加練習動力,而不同级數的曲目有不同的難度,經過反覆練習而做好技術自然提升了。

Hellomimi112 發表於 17-9-26 10:51
考級的確是設定目標增加練習動力,而不同级數的曲目有不同的難度,經過反覆練習而做好技術自然提升了。
...

感謝你寶貴的意見

keep-calm 發表於 17-9-21 14:00
請教一下,小朋友學管樂會否有生理上的限制?印象中以前聽人講吹管樂要8、9歳換了前排牙齒才適合學。但現 ...

請問膠制French horn 在那裡可以買到?

我女之前個鋼琴老師教佐5年幾6年 依家換佐個老師先知之前一路被人呃 水平同呢個老師簡直無得比 好嬲白白俾佐咁多年💰 根本就唔值咁多 差不多6年先考5級 時常教嘢慢悠悠 考級都係我地提出來先考 遇到咁嘅老師你話死唔死 依家個老師開始幫女上完第一堂後 個女即刻同我講 呢個老師應該有料 細佬仔都識分辨老師叻唔叻的

Winnie3q 發表於 17-9-28 13:38
請問膠制French horn 在那裡可以買到?

我見過柏C有膠trumbom同膠trumpet,你可去問問有冇膠French horn.