用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小號/圓號
樓主: Mrs.Luckycat
go

小號/圓號  

我仔是升小一前入學前要返學校,由音樂老師檢查手掌大小及試吹小號的嘴,試吹個小號嘴睇下吹唔吹得響,因吹得幾響,音樂老師便建議我仔吹小號。有些小朋友吹唔響便建議學其他樂器,例如單簧管、打鼓、小提琴等
我覺得考左3級後,開始吹得有板有眼

Hellomimi112 發表於 17-8-17 11:49
是跳级學的,3年级考3级,4年级考5级,5年级上考7级,5下考8级的。

請問他一直是在學校跟同一個老師學?我見你囝一年2級咁跳,考試前有需要加堂嗎?管樂學費真的不平,上到高級再加堂每月支出重多過私校學費

Ocean419 發表於 17-8-17 13:24
請問他一直是在學校跟同一個老師學?我見你囝一年2級咁跳,考試前有需要加堂嗎?管樂學費真的不平,上到高 ...

我是真的有運氣,因為仔是跟學校指定的小号老師學習的,所以學任何级也是跟學校劃一價錢的,所以跳级並没有加價。而那小号老師也是香港管樂界有名氣的,但老師很嚴格,小一、二時差点涯不上去……

Ocean419 發表於 17-8-17 13:24
請問他一直是在學校跟同一個老師學?我見你囝一年2級咁跳,考試前有需要加堂嗎?管樂學費真的不平,上到高 ...

考試前沒有加堂,只在家練咋

roccolamar 發表於 17-8-17 13:11
我仔是升小一前入學前要返學校,由音樂老師檢查手掌大小及試吹小號的嘴,試吹個小號嘴睇下吹唔吹得響,因吹 ...
請問大約學了多久才去到3級呢 ?  Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

其實初時一直跟學校老師學,但我覺得他教得好HEA
由小一至小三,成首歌都吹唔到調,同埋D音都吹唔準。
小四開學,學校突然出通告要求小三要達ABRSM 2級, 小六達 ABRSM 4級。
所以小四quit 左學校個老師,出去跟私人老師學,逐個音執返正,小四暑假 (8/2016)考3級,pass左。
現在準備今年10月考4級,他的同學仔就考5級。我費事咁進取,附合小六要求便算。

其實是睇彩數,我仔間學校,教saxophone個老師比較嚴,教得非常好。
但教小號、長號及圓號個老師就好hea,覺得浪費時間。

roccolamar 發表於 17-8-17 18:02
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

其實初時一直跟學校老師學,但我覺得他教得好HEA

謝謝你詳細的分享。遇到一個好老師,的確很重要....

回覆樓主

請問點解要學小號?學小號有咩好處?

kuma_mama 發表於 17-9-7 12:56
請問點解要學小號?學小號有咩好處?

........我唔係從「好處」著眼。
不過樓上有家長分享學小號係有啲好處嘅,你可以問問他。

Hellomimi112 發表於 17-8-17 11:46
多謝你!的確是非常興奮!其實我仔小一時我真的沒打算學樂器入名校,只因小學規定要學一種樂器,所以一年 ...

聽你咁講,好大信心比我讓阿仔學!今年阿仔比選入吹小号,一支$3555, 學費另計

回覆樓主:

本身屋企無人識,如何陪他練?

回覆 bonnieleong 的帖子

我女以前學小号,我都唔識㗎。我只係叫佢練,佢一星期才練1 to 2次。反而piano我就日日坐係附近聽吓佢有冇彈老師叫彈好的歌。

bonnieleong 發表於 17-9-8 11:45
本身屋企無人識,如何陪他練?

其實我哋屋企也冇人識音樂,只係陪佢聽佢練習,捱過起步階段,之後就會上直路,加油!

回覆 Hellomimi112 的帖子

請問你仔仔是否很熱愛吹小號,每日自動自各練習?

juliso 發表於 17-9-9 00:33
回覆 Hellomimi112 的帖子

請問你仔仔是否很熱愛吹小號,每日自動自各練習?

不是自動自學的,要叫先去做,但總算肯做,男仔的自覺性真的很低(*'へ'*)佢唔算熱愛小号,但只是不抗拒。

唔知小號通常幾錢一支呢?同埋學費貴嗎 個女現在學鋼琴600一堂了(鋼琴十樂理)

回覆 Junjun7 的帖子

有平有貴呢!大陸出的千多元,yamaha student model 3 k 多,Advanced model 5k to 8k, professional model2萬蚊左右。
學費1xx元ㄧ堂有, 好貴又有。。
好似piano咁好難講收費值不值,只能説夾唔夾,我女和仔跟老師學緊演奏級都只是1300per 4堂,但老師好夾

cmchang0927 發表於 17-9-10 01:35

有平有貴呢!大陸出的千多元,yamaha student model 3 k 多,Advanced model 5k to 8k ...
我想俾個仔將來學小號或者圓號,幾多歲可以學?同埋你仔女的鋼琴老師收費都唔算貴,之前個老師跟佢6年,但學得個五級,依家去佐生bb,換佐另一個  

我會小一或以上才會比他們學銅管,因為重和要夠氣。女小二學trumpet,仔小ㄧ接近暑假學長號。
Piano老師我也覺得算是平,銅管收得仲貴過我們piano演奏級。。。

Junjun7 發表於 17-9-9 23:12
唔知小號通常幾錢一支呢?同埋學費貴嗎 個女現在學鋼琴600一堂了(鋼琴十樂理) ...

我仔小一開始學小号,現在上演奏級二千蚊四堂,小号用Bach大約二萬蚊。考級報名及夾琴都下下幾千,所以學音樂真係好貴。