用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小號/圓號
go

小號/圓號  

請教:學以上兩種樂器,普遍是否中學生?
小學生好少學?小學生會否唔夠氣?又或者換牙仔時咪吹唔到?

醒目開學勳章

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 21:48
等換晒牙要到12歲喎如果間小學有管樂團就會有人學,1、2年班就學

我仔一年級開始在學校學

bobbob 發表於 17-8-4 22:23
等換晒牙要到12歲喎如果間小學有管樂團就會有人學,1、2年班就學

謝謝,我唔記得要12歲先至換哂牙仔。
天助自助者,  別再怨天尤人

mansum92 發表於 17-8-4 22:26
我仔一年級開始在學校學

是小號或是圓號?請問可否分享吓,為何會揀這種樂器?我仔今年升小一,我頭痛緊俾佢學什麼樂器?已排除鋼琴,因屋企無位。我自己覺得男仔吹小號/圓號好似幾型。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 22:51
是小號或是圓號?請問可否分享吓,為何會揀這種樂器?我仔今年升小一,我頭痛緊俾佢學什麼樂器?已排除鋼 ...

你比小朋友聽下兩種樂器的聲音看他有什麼意見。小號入門級樂器比圓號便宜,但小號比圓號多人學,入樂團可能比圓號難。我仔選小號因為在校做了個test, 小號分數最高,所以就選學小號。

mansum92 發表於 17-8-5 11:59

你比小朋友聽下兩種樂器的聲音看他有什麼意見。小號入門級 ...

明白,謝謝。

我唔知夠唔夠氣但見有k3已經學horn。
我女就小二跟學校小組學trumpet,佢自己有ㄧ天回家話要學。到最近f1傾開才知佢小二時誤會左 saxophone係trumpet...
我朋友個仔今年升小一學trumpet,佢又冇話唔夠氣。

cmchang0927 發表於 17-8-5 17:42
我唔知夠唔夠氣但見有k3已經學horn。
我女就小二跟學校小組學trumpet,佢自己有ㄧ天回家話要學。到最近f1傾 ...

請問你女女有冇再跟外面的老師操練trumpet?

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

以前小二時學校小組不是只教trumpet,將所有其他銅管學生也集中一起上課(約十多個),所以每堂只有十至十五分鐘左右係教trumpet。之後到左小三ㄧ半時,老師話可以考三級(但沒有仔細教那些歌),於是小三下學期開始就停了小組上私人課(小組和私人overlap了兩個月左右,因為試緊私人而不敢毅然quit小組)。

cmchang0927 發表於 17-8-5 18:53

以前小二時學校小組不是只教trumpet,將所有其他銅管學生也集中一起上課(約十多 ...

謝謝你的詳細分享。有時好疑惑,身邊的家長似乎都是鋼琴、violin 、sexophone。
Trumpet 似乎比較少。
所以我才疑惑這種學器是否不太適合小學生。

不用客氣
現在好多小一已學銅管了,不過你要有心理準備頭ㄧ年“砵砵”聲,好似放×咁聲。。。完全不好聽的

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-5 19:59
謝謝你的詳細分享。有時好疑惑,身邊的家長似乎都是鋼琴、violin 、sexophone。
Trumpet 似乎比較少。
所 ...

trumpet很多小朋友學,我仔學校樂團已經7支trumpet, 反而沒圓號,長號也不夠。我仔覺得小號長號都好玩,想學埋長號但老師不建議。saxophone 也多人學。唔需要擔心,唔會唔夠氣

mansum92 發表於 17-8-5 22:28
trumpet很多小朋友學,我仔學校樂團已經7支trumpet, 反而沒圓號,長號也不夠。我仔覺得小號長號都好玩,想 ...

thanks

音樂老師講過太細個學呢類管樂有機會影響牙齒生長,樓主要留意。我仔都玩管樂,但高小先開始玩。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-6 09:00
音樂老師講過太細個學呢類管樂有機會影響牙齒生長,樓主要留意。我仔都玩管樂,但高小先開始玩。
...

知道,謝謝提醒

我仔P1開始學小号,P5已經上到8级了,所以初學時不用怕不夠氣,反而初學時不夠力揸住小号練習,而嘴唇薄一点的更有條件掌握好D音色。

Hellomimi112 發表於 17-8-6 17:10
我仔P1開始學小号,P5已經上到8级了,所以初學時不用怕不夠氣,反而初學時不夠力揸住小号練習,而嘴唇薄一 ...

我仔細粒,手指較短,這個.....所以我對小號有小小保留。另外,我知道有一些膠造的小號(給KG學生用的),比較平。小一生會用膠造的小號嗎?

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-6 18:09
我仔細粒,手指較短,這個.....所以我對小號有小小保留。另外,我知道有一些膠造的小號(給KG學生用的), ...

初學買膠造的很正確,因為比較輕身及如學學下覺不合適放棄也不肉痛。初學時比較難上手,但只要肯堅持。的確對升中有意想不到的幫助。

Hellomimi112 發表於 17-8-6 20:37
初學買膠造的很正確,因為比較輕身及如學學下覺不合適放棄也不肉痛。初學時比較難上手,但只要肯堅持。的 ...

謝謝意見