用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於接種日本腦炎疫苗和/或流行性腦膜炎疫苗 ...
go

關於接種日本腦炎疫苗和/或流行性腦膜炎疫苗 [複製鏈接]

在英國讀大學, 學校是否要學生接種此疫苗, 因亞囡打算讀職業治療或物理治療
   1    0    0    0

大學係要求打 Meningitis,即係「腦膜炎」,申請 NHS 之後同醫生預約打呢個就得。不過最好打完翻到宿舍食退燒藥打底,因為好多人打完之後發高燒。
不過你堅持唔打嘅話都得,冇人會特別查你....不過就祝你 Freshers Week 之後唔好病到要退學,已經見過人咁。

學校有要求腦膜炎疫苗, 但不是必須

1998Ruby1998 發表於 17-8-4 21:26
大學係要求打 Meningitis,即係「腦膜炎」,申請 NHS 之後同醫生預約打呢個就得。不過最好打完翻到宿舍食退 ...

點解Freshers Week 之後會病到要退學,已經見過人咁。係咩原因會有此情況,請分享。

回覆 dizidizi 的帖子

因為 Freshers Week 好多活動,由朝搞到晚,學生會同埋所有 Society 輪流搞活動,好多人都飲酒、參加派對。除左我呢 d 「自閉」人之外,基本上個個都會去,尤其英國人。咁樣維持一個禮拜,你唔病算你好彩。有好多人 Freshers Week 都未 book 到時間打針,尤其 International Students,會好容易傳染。我樓下有個人 Freshers 飲酒開 Party,飲到嘔到成個 Ground Floor 都係,後來聽樓下嘅人話佢病到上唔到堂,要返屋企靜養,所以退學。
我冇去任何 Freshers Party,但係因為同班英國人多,佢地好多都有去,而且有病到咳嗽、流鼻水,佢地唔多戴口罩(戴口罩代表有嚴重病症例如癌症、肺癆等),所以好容易傳染。我都果陣染到少少,流鼻水流左 2-3 日。

1998Ruby1998 發表於 17-8-4 22:53

因為 Freshers Week 好多活動,由朝搞到晚,學生會同埋所有 Society 輪流搞活動,好 ...

多謝分享,好保貴既意見,會提醒fresher 小心身體,(emoji)(emoji)

係咪吾一定要係英國打,自己住的地方打都可以?

大學建議在香港先打 Meningitis ACWY , 但QHMS 只有 Meningitis AC. 不過仍希望在香港先打疫苗

回覆 Macau媽媽 的帖子

邊度打都得,我係英國打,因為香港打好貴...

http://www.nhs.uk/Conditions/vac ... n-acwy-vaccine.aspx

^ 可參考以上網址,非常有用

1998Ruby1998 發表於 17-8-5 01:39
http://www.nhs.uk/Conditions/vaccinations/Pages/men-acwy-vaccine.aspx

^ 可參考以上網址,非常有用 ...
在香港约千二元,但二十五歲前可到 NHS 免費打 。

謝謝網址 !

1998Ruby1998 發表於 17-8-4 22:53

因為 Freshers Week 好多活動,由朝搞到晚,學生會同埋所有 Society 輪流搞活動,好 ...
還想問一問, 日本腦炎同腦炎是否不同的?,我初初以為是同一樣嘢, 但我找過一些資料, 原來日本腦炎是經蚊傳播, 而英國入大學叫學生打的是腦炎針, 係經感冒傳播, 亞囡話英國人感冒不用口罩, 口水橫飛, 好易傳染,咁囡囡即係要打腦炎針?而不是日本腦炎針?有錯請指點,謝謝!

回覆 Macau媽媽 的帖子

絕對唔同,日本腦炎係 Japanese encephalitis,經動物(蚊)傳染,而英國所講嘅係腦膜炎(Meningitis),由微生物引起。
英國蚊蟲相對少很多,患上日本腦炎機會率低。英國人的確沒有重病就不會戴口罩,所以很容易傳染。

3HBall 發表於 17-8-5 00:35
大學建議在香港先打 Meningitis ACWY , 但QHMS 只有 Meningitis AC. 不過仍希望在香港先打疫苗
...

應該要在香港先打,因為注射至到身體要有足夠抗體要三至四星期,去到當地先打可能遲咗D亦較難控制時間,去得英國留學就無謂慳嗰千零蚊,腦膜炎雙球茵,中咗真係可大可小。

回覆樓主:

Deleted

我都贊成先在港打腦膜炎針,一來由於學校建議先在港先打,二是避免在英打反應大時又剛剛開學仲麻煩
‹ 上一主題|下一主題