用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問應何時預備報讀小學?
go

想問應何時預備報讀小學? [複製鏈接]

如題,需請教各位應幾時報讀小學??

我小朋友嚟緊9月升K2,原本以為要升K3先開始報名考小一的事情... 但近日有人返問我乜唔係今年就開始留意同要報名.. 所以好混亂...

先謝謝各位回覆!!!
   2    0    0    0

blacktulip 發表於 17-8-4 12:19

我小朋友嚟緊9月升K2,原本以為要升K3先開始報名考小一的事情... 但近 ...
基本上K2下學期1月開始已有小一簡介會,最早的面試在3-5月,如果K3先準備,應該錯過了部份簡介會和至少3間小學既面試

vpo0615    發表於 17-8-9 11:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

blacktulip 發表於 17-8-4 12:19

我小朋友嚟緊9月升K2,原本以為要升K3先開始報名考小一的事情... 但近 ...

簡介會其實分開幾年聽最好。有興趣既學校仲去埋開放日。

主流較多人報既學校,應該係五月既音小,最多報名係八,九月。

祝好運。

rafaelbaba    發表於 17-8-17 11:54

唔該晒呀各位!!!
‹ 上一主題|下一主題