用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Ukiset 或 ielts是必須?
go

Ukiset 或 ielts是必須? [複製鏈接]

各位,如去英國讀高中或sixth form; 是否-定要考ielts 和ukiset??
   2    0    0    0

可否推薦uK成績好/校風好的男或男女高中?謝謝你們。!

回覆 TingTing 的帖子

好多間 wor,有冇地區限制(例如唔想係倫敦、北部等)、可否讀 Day School,budget limit 等....

1998Ruby1998 發表於 17-8-4 12:08

好多間 wor,有冇地區限制(例如唔想係倫敦、北部等)、可否讀 Day School,budget  ...
要boarding...gbp10000-15000每學期,最好唔近london....蘇格蘭也OK。要校風好…成績好的。謝謝介紹!

醒目開學勳章

TingTing 發表於 17-8-4 12:53
要boarding...gbp10000-15000每學期,最好唔近london....蘇格蘭也OK。要校風好…成績好的。謝謝介紹! ...

你可以因應小朋友的成績及你的要求向Agent查詢, 因為每個人心裡把尺(要求)都不同

3b 發表於 17-8-4 13:02
你可以因應小朋友的成績及你的要求向Agent查詢, 因為每個人心裡把尺(要求)都不同
...
那麼,各位家長,請問有無agent 可介紹?

醒目開學勳章

可以參考以下網頁A-Level

醒目開學勳章

TingTing 發表於 17-8-4 13:09
那麼,各位家長,請問有無agent 可介紹?

大公司可以搵AA, 細公司搵Dolphin

ielts is must?

在 British Council 網頁內「考試」欄目下有這樣的說明:

IELTS 是其中一項獲英國簽證與移民署 (UKVI) 認可的安全語言測試 (SELT) ⋯⋯請注意: 如你需申請第4類學生簽證 (Tier 4 Student visa) 以入讀學士學位課程或以上的高等教育學府,請事先查閱該院校的英語水平要求,因為大部分的院校都不需要報考安全英語語言測試 (SELT)。

請問這是否說學生不一定要考 IELTS ?  但爬舊文時看到有家長說,凡 GCSE 英文科 C 級以下或海外學生都要考 IELTS?

醒目開學勳章

shanna852 發表於 17-8-5 10:11
在 British Council 網頁內「考試」欄目下有這樣的說明:

IELTS 是其中一項獲英國簽證與移民署 (UKVI) 認 ...

報考six form, 沒有規定要考UKiset或IELTS, 每間學校要求不一樣, 詳情可以參考相關學校網頁。 你提到的討論, 是講緊考大學要求, 不是中學

3b 發表於 17-8-5 12:31
報考six form, 沒有規定要考UKiset或IELTS, 每間學校要求不一樣, 詳情可以參考相關學校網頁。 你提到的討 …
對,我看錯了,樓主是問緊去讀高中或 six form。

TingTing 發表於 17-8-4 09:35
各位,如去英國讀高中或sixth form; 是否-定要考ielts 和ukiset??

讀中學理論上唔需要考,除非學校指定要,所以最好都係問番心儀學校。

1998Ruby1998 發表於 17-8-4 12:08

好多間 wor,有冇地區限制(例如唔想係倫敦、北部等)、可否讀 Day School,budget  ...

請問Epsom和concord 好嗎?

如果您要在英國讀大學和first language唔係英文,要在Year12 或13考IELTS.

回覆 Vivis 的帖子

兩間都好好,不過按返成績黎講,Concord 好好多,兩年 A Levels 成績都係 接近 80% A*/A,Epsom 則冇咁高。Concord 比較多亞洲人,不過如果你唔介意的話,呢間係一間非常出色學校。

1998Ruby1998 發表於 17-8-19 00:25
回覆 Vivis 的帖子

兩間都好好,不過按返成績黎講,Concord 好好多,兩年 A Levels 成績都係 接近 80% A*/ ...

謝謝你

IELTS對boarding school嚟講並唔重要,可以唔考
UKiset只適用於部分學校,通常都係top school先會accept,而且考完ukiset學校都有機會再要小朋友考入學試

另外,依度有個成績/學費對照表,用嚟參考下囉 http://www.dadi.com.hk/uk-boarding-schools-comparison-table/

etoile    發表於 17-8-24 12:58

Vivis 發表於 17-8-18 20:02
請問Epsom和concord 好嗎?

我女九月會轉去Epsom, 成績雖不及concord, 但學校同宿舍嘅溝通、行政很清楚(emoji)香港嘅家長網路也不錯!在家長聚會中,難得的是家長對學校沒有什麼不滿,孩子讀得開心而成績也不俗,詳情當然要等呀女開學後至知道清楚!
‹ 上一主題|下一主題