用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反同陳守仁邊間合適呢?
樓主: VonnieTo
go

赤柱聖士提反同陳守仁邊間合適呢? [複製鏈接]

tiffany168168 發表於 17-8-4 09:01
唔計錢唔計路程一定st stephen,  課程很好,老師很優質,我見d學生小息都係用英語交談,仲要有中學可直升, ...

我都覺得SSCPS D小朋友兩文三語好強, 好有自信
價錢雖然貴, 但係比國際學校平, 有IB 同DSE揀, 都算物有所值

VonnieTo 發表於 17-8-6 10:05
我住東區, 有校車直達, 30分鐘車程都ok啦!
如TSL要差不多一小時路程, 如果唔搬, 其實小朋友會好攰因為多 ...

的確好impressive哦!請問你介不介意分享下你個仔仔除了靜,咩奇怪character?

VonnieTo 發表於 17-8-6 10:05
我住東區, 有校車直達, 30分鐘車程都ok啦!
如TSL要差不多一小時路程, 如果唔搬, 其實小朋友會好攰因為多 ...

你才是仔仔的媽媽,你最清楚仔仔需要甚麼呀,不是你需要甚麼呀,我都是傳統女校畢業,都好想自己個女讀番自己學校,但身邊不同人都同我講你個女性格唔適合呀,放底左之後,就自然揀到合適的,在我而言,是否一條龍不是最重要因素,因為只要揀到合適既學校,小朋友自然會發揮到更好。從來讀書都要付出的,沒有免費午餐,視乎你怎樣培養子女的學習心態。

ddtt347 發表於 17-8-6 10:19
的確好impressive哦!請問你介不介意分享下你個仔仔除了靜,咩奇怪character?
...

佢好慢熱, 屬於觀察型
如果佢好鐘意某一個topic, 例如Pearl Harbour, 佢會喪睇關於呢個topic嘅書, 記住D細節, 如美軍每隻battleship 嘅名, 邊隻冇沉邊隻沉咗etc....
其他嘢佢就好似shut down 咗咁, 冇興趣唔想學
楊校長話佢學校有個高小嘅小朋友好迷埃及嘢, 迷到連金字塔點起都知! 佢話佢比呢個小朋友機會响學校去share佢呢方面嘅知識, 同時亦幫佢取一個平衡點, 希望佢知道不能只focus on Egypt, 因為呢個世界好大
校長同我哋講:「放心, 我哋學校好多呢D小朋友, 佢有辨法handle」
係好impressive同好感動, 因為睇得出佢好有心, 同埋就算interview 7千幾個小朋友, 佢都有心機同方法令一個慢熱嘅小朋友open up and share their thoughts!

button822 發表於 17-8-6 11:54
你才是仔仔的媽媽,你最清楚仔仔需要甚麼呀,不是你需要甚麼呀,我都是傳統女校畢業,都好想自己個女讀番 ...

絕對同意!
所以令一個考慮因素係仔仔好典型artistic嘅人, 對大自然好熱愛, 佢可以企响棵樹面前企好耐原來係欣賞緊D木紋佢會話D紋好靚呀......佢好鐘意畫畫, 隨身攜帶畫板, anytime anywhere 都畫
SSCPS 環境其實都適合佢呢類小朋友, 亦較其他學校輕鬆, 呀仔可以多D時間去發揮創意, 學校亦幫佢平衡返運動同音樂方面, 小朋友亦可以build up自信, 都係好學校

VonnieTo 發表於 17-8-6 12:09
絕對同意!
所以令一個考慮因素係仔仔好典型artistic嘅人, 對大自然好熱愛, 佢可以企响棵樹面前企好耐原來 ...

咁你要思考哪個因素對仔仔的學習是較有利了,沒有絕對最好的,只是較好是也,好好同老公一起分析和決定,佢都會是最了解仔仔的人,一起共同進退吧。

聖提

回覆樓主

兩間都係好好的學校!但如果愛好大自然及唔想比較谷應該選聖提會好一些!

我大的係TSL 高小用家, 細的9月亦將入讀, 楊校長真是一個有心又warm 的校長,   在不同的場合他都會鼓勵小朋友去study hard play hard,  學校亦實踐此理念, 鼓勵同學發展潛能.    我細仔同你仔都似, 文靜些, 對機械建築同自然景物動物都很喜歡. TSL 應該都有好的空間給他們此些小朋友學習.    但如你說TSL 的活動真係多, 唔參加又好似小朋友冇得投入好慘,  所以你考慮"遠近"絕對是正確的,  加上你是聖提校友, 對學校的了解深入,  所以讚成你選聖提.

VonnieTo 發表於 17-8-6 11:55
佢好慢熱, 屬於觀察型
如果佢好鐘意某一個topic, 例如Pearl Harbour, 佢會喪睇關於呢個topic嘅書, 記住D細 ...

楊校長實在很令人尊敬

絕對同意!
所以令一個考慮因素係仔仔好典型artistic嘅人, 對大自然好熱愛, 佢可以企响棵樹面前企好耐原來 ...

喜愛閱讀、愛好藝術、喜歡自然環境,SSCPS 十分適合你的小朋友。歡迎加入SSCPS 大家庭

回覆樓主

講開藝術,我家小孩冇咩畫畫天份所以我都冇點理會呢科不過今個暑假同佢行museum, 佢竟然指住Keith Haring 既畫,話我上堂畫過佢既畫。一d 大師級如Picasso, Vincent Van Gogh, Monet 佢都識呢!個一刻先知學校VA 堂又幾有深度喎

VonnieTo 發表於 17-8-3 20:10
我仔十分喜愛閲讀, 愛大自然, 但偏靜內向....
兩間都好似好活動教學, D小朋友都充滿自信, 好presentable! ...

要大自然就一定係聖提,老師會帶小朋友去沙灘玩
閱讀的話應用間間都著重。但兩間都英小,英文閱讀比較多。兩間都比較多愛說話的小朋友,但男女校都有文靜的小朋友。如住港島東,校巴約半小時返到聖提,有課外活動校巴,至於TSL, 好似有校巴但是街車,有其他學校的學生坐,另沒有課外車,放學後如有活動要自己帶回家的。快樂學習方面,初小應差不多,到高小應該有分別,聖提有中學,升中無乜壓力,家長注重發展小朋友興趣。要注意聖提要學樂器,鋼琴不算,要考試

Nath 發表於 17-8-6 22:33
講開藝術,我家小孩冇咩畫畫天份所以我都冇點理會呢科不過今個暑假同佢行museum, 佢竟然指住Keith H ...

絕對同意!

咁樓主放了位未?
‹ 上一主題|下一主題