用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反同陳守仁邊間合適呢?
go

赤柱聖士提反同陳守仁邊間合適呢? [複製鏈接]

我仔十分喜愛閲讀, 愛大自然, 但偏靜內向....
兩間都好似好活動教學, D小朋友都充滿自信, 好presentable!究竟點揀?
利申: 聖士提反我未去註冊, 所以想快D決定, 免得其他waiting家長苦等
   3    0    0    0

VonnieTo 發表於 17-8-3 20:10
兩間都好似好活動教學, D小朋友都充滿自信, 好presentable! ...

I vote for 聖提 if $ is not an issue...

aaqq_mom 發表於 17-8-3 21:08
I vote for 聖提 if $ is not an issue...

可以比多d insight 嗎?

揀SSCPS if location / school fee無問題。
或者你最大嘅考慮點為何?
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 17-8-3 21:33
揀SSCPS if location / school fee無問題。
或者你最大嘅考慮點為何?

其實想搵到適合, 讀得開心嘅學校

VonnieTo 發表於 17-8-3 21:42

有小朋友在Tsl讀的朋友話Tsl活動多,但Tsl其實好谷,升中壓力都大, 家長和小朋友都唔能夠放鬆

而st stephen 有中學,環境配套和資源, 在升中壓力細的情況下,小朋友會相對讀得開心

有小朋友在Tsl讀的朋友話Tsl活動多,但Tsl其實好谷,升中壓力都大, 家長和小朋友都唔能夠放鬆

而st stephen 有中學,環境配套和資源, 在升中壓力細的情況下,小朋友會相對讀得開心

回覆樓主:

st stephen

一定係聖士提反。

VonnieTo 發表於 17-8-3 20:10
兩間都好似好活動教學, D小朋友都充滿自信, 好presentable! ...
聖士提反 ! 還境優美、語境好、學術好.

回覆樓主

如果我有$$ 地區唔係問題 梗係 聖士提反 環境優美 正

回覆樓主

多謝各位寶貴嘅意見! 咁我知點選擇喇

VonnieTo 發表於 17-8-4 01:23

你決定今天去聖士提反註冊?

St. Stephen's. 我以前喺中學讀,環境一流,要咩設施都有,小學上又唔駛煩升中。但都要諗埋返學時間。

回覆樓主:

唔計錢唔計路程一定st stephen,  課程很好,老師很優質,我見d學生小息都係用英語交談,仲要有中學可直升,又有IB同DSE可供選擇。
不過你要預學費,飯錢,學樂器及校車一個月萬五左右,基於我地不只一個小孩,最後都無奈放棄了。

赤柱聖士提反,除咗貴,唸唔到有咩唔好

一定係聖士提反

VonnieTo 發表於 17-8-4 01:23
welcome to sscps

回覆樓主:

if money and travel time are not the concern...def st stephen.

abby0624 發表於 17-8-4 08:54
St. Stephen's. 我以前喺中學讀,環境一流,要咩設施都有,小學上又唔駛煩升中。但都要諗埋返學時間。 ...

我住東區, 有校車直達, 30分鐘車程都ok啦!
如TSL要差不多一小時路程, 如果唔搬, 其實小朋友會好攰因為多課外活動, 高小亦比較SSCPS 多功課, 會開始谷因為始終冇中學

其實我都係聖記校友, 都希望仔仔做自己師弟, 同埋仲要係真正嘅happy school, 環境一流

掙扎原因係見TSL楊校長時, 佢好似好明白我仔D奇怪character, 仲話學校好多呢D小朋友, 佢哋知點handle同develope佢哋。
同埋我仔比較靜, 佢話老師有方法响interview 時引到我仔講嘢, 仲同我地講返個內容, 所以我老公好impressed with TSL, 老公覺得呢間啱呀仔D......

‹ 上一主題|下一主題