用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧為雞首,不作牛後
樓主: DengCK
go

寧為雞首,不作牛後   [複製鏈接]

punlik 發表於 17-8-3 17:53
我既解讀是作者既雞首同自己既雞首 是唔同既.唔好盲從.

delete

punlik 發表於 17-8-3 17:53
我既解讀是作者既雞首同自己既雞首 是唔同既.唔好盲從.

你仲係講緊雞頭呀? 我真係搭唔到咀。唔緊要啦,每人都可以有唔同解讀,最緊要你解讀得舒服就得。

回覆樓主

謝謝樓主的分享。但相信唔會改變到什麼,入天主教堂宣揚佛教。

Jessy    發表於 17-8-4 02:24

beagoodman 發表於 17-8-3 17:57
謝謝樓主的分享。但相信唔會改變到什麼,入天主教堂宣揚佛教。

你的比喻好有趣到肉

punlik 發表於 17-8-3 17:59
怕我言多必失,沒意得罪。

只要互相尊重,各持己見都可以交流一下,不用過慮

punlik    發表於 17-8-3 18:10

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

作者自問懶散、不夠上進,揀band one尾覺得最適合,ok。個人選擇。
朋友個女長期考頭5,應有不同考慮吧!升中派位除資質亦要講運氣。派位失敗不是罕見之事。
作者在文中用朋友女兒作例子,批評別人擠進一個自己比不太上的級別、無自知、迫死自己,sorry ,我覺得毫不尊重別人選擇,令人反感。
我揀愉快,但會尊重別人選最top囉。唔同人有唔同性格唔同要求,難道你嘅comfort zone一定等於人地comfort zone?!

wonglily    發表於 17-8-3 22:48

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 18:28
作者自問懶散、不夠上進,揀band one尾覺得最適合,ok。個人選擇。
朋友個女長期考頭5,應有不同考慮吧!升 ...

完全同意

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 18:28
朋友個女長期考頭5,應有不同考慮吧!升 ...

我又唔覺文中作者有唔尊重別人選擇

佢冇反對有能力有鬥心嘅人去爭取最top喎

佢只係唔贊成別人盲目為了「最好最top」,卻因錯配而迫到冇哂信心入咗死胡同- -搞成咁旁人也很難認同吧

siden 發表於 17-8-3 20:03
我又唔覺文中作者有唔尊重別人選擇

佢冇反對有能力有鬥心嘅人去爭取最top喎

「小學時經常考頭五名,但升中學沒有上第一志願,結果派入了她覺得很普通的學校,不甘心到哭了三天。父母一向也對子女頗高要求,所以家中氣氛非常鬱悶。」

我想看清楚。其實99%類似發言都係叫人放棄,唔好嘗試。宿命論者太悶了!有很多事情,你肯努力、肯改進,未必係想像中咁差。先天不足,但後來居上的個案比比皆是,只要肯努力。為什麼未試過先認輸?

最近EK好似多咗好多這樣消極的想法。

老實說,我是她朋友的妹妹,也會不同意這消極的想法。為什麼考頭五也要入一間不合意的中學?你會同意因為要認命嗎?

回覆樓主

有d亞Q精神☝(emoji)

mytambb 發表於 17-8-3 20:45

「小學時經常考頭五名,但升中學沒有上第一志願,結果派入了 ...

「為什麼考頭五要入一間不合意的中學?」

咁唔入都入了,可以點?我假設佢叩唔走la,叩得走都走咗la。

唔甘心咁可以點?爬上告士打道天橋抗議嗎?

呢個唔係認唔應命嘅問題,係接受現實,在現實中找到可取之處,俾自己安慰同勇氣繼續走下去。

執著於往上爬,但果一個moment係冇辦法走出呢個困局,咁死唔認命唔認輸在新校充滿負能量會讀得好嗎?

在「普通」學校讀得好,中2咪去插班囉。如果在「普通」學校都不能上上游,咁唔甘心入不了top school又係為乜?!

Binlojai    發表於 17-8-4 11:39
Felix223    發表於 17-8-4 10:47
HK-MAN    發表於 17-8-3 22:59

ar_mak 發表於 17-8-3 21:07
呢單野我係咁睇,首先叫作者去食生日飯,可能真正原因都唔係為左生日,而係想借佢把口去開解妹妹. 因為故事背 ...

同意。

故事中心是作者「寧為雞首,不作牛後」的想法。她以朋友的故事説明何苦要擠進一個自己比不太上的級別中去辛苦自己呢?人要有自知之明。我覺得有點比喻不佳。

相信她朋友妹妹未必會照做,也會繼續叩門或者下年插班。因為她們根本不是什麼不自量力或辛苦了自己的問題!

「小學時經常考頭五名,但升中學沒有上第一志願,結果派入了 ...

我也是唔 like对宿命論
但當然,到了八月了,唔放開可以做什麼,死嗎?
But my point is, 考前五為何不如意?多數同其小學过往的成績有關; 佢咁入呢间小學之前,有冇睇清楚其師兄姊派位情況? 再遠啲,有冇從幼稚園開始便鋪路?'

咁我認為要睇吓所謂不合意, 係點不合意
如果佢只係入唔到MCS, 派去旅港, 咁文章作者既建議還是可以, 因為旅港都係一間非常好既B1中學

但如果係B1派入B2, 咁作者既建議, 就係不知所謂既堅離地

Felix223    發表於 17-8-4 10:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-4 10:06
咁我認為要睇吓所謂不合意, 係點不合意
如果佢只係入唔到MCS, 派去旅港, 咁文章作者既建議還是可以, 因為旅 ...

呢個case唔會係b1頭去咗b2所以不滿la

真係都叩走咗la

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實無需太認真。網上寫文,借題發揮開場白吧了。係咪真係有個世侄女派位失敗都未知,可能根本飯局云云純屬虛構
派位失敗,可能心頭高,who knows! 學hkpapa話齋有可能入旅港都叫失敗
不過用級5派位失敗呢個例子黎叫人「自知」,真係好嘔血!

Charlotte_mom 發表於 17-8-4 10:53
其實無需太認真。網上寫文,借題發揮開場白吧了。係咪真係有個世侄女派位失敗都未知,可能根本飯局云云純屬 ...

級頭5定班頭5都未知la

可能去唔到BPS去咗Canossa咪唔高興

siden 發表於 17-8-4 11:23
級頭5定班頭5都未知la

可能去唔到BPS去咗Canossa咪唔高興
又咁講, 有D學校級頭5都未必會係B1生......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題