用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧為雞首,不作牛後
樓主: DengCK
go

寧為雞首,不作牛後  

hkpapa852 發表於 17-8-4 11:40
又咁講, 有D學校級頭5都未必會係B1生......

咪就係囉。

hkpapa852 發表於 17-8-4 11:40
又咁講, 有D學校級頭5都未必會係B1生......

Deleted

DengCK 發表於 17-8-3 12:00
睇到篇文,幾有意思。同大家分享下。

港姐:寧為雞首,不作牛後

十分認同,我自己深深体會通,自知我家小朋友資質平庸,希望佢係間普普通通的学校去到中上游位置,佢又開心,我又冇咁辛苦就算了……

回覆 hkpapa852 的帖子

好一句"長期把小朋友留在comfort zone, 是否就係對佢好呢?"

Comfort zone 同訓練鬥心之間想取得平衡, 真係好難好難。現在正為如何令孩子能重拾遇強愈強的能力而苦惱。當人開始怕輸時就會開始多停留在 comfort zone 。

回覆樓主

好文十分認同

所以我從不求最top既學校
但求最適合我小朋友同我既學校
快快樂樂上學是最緊要 同埋作為working mum 勉強去d 好谷既學校讀書 根本是難為了我同c6
同埋有自信 才是日後成功既原動力

所以真係好怕d 學校 只要考比少人地一分 就碌後廿幾三十名 既學校 小朋友既心係好脆弱 日日比分數折磨係好慘

其書讀書的路真的很長很長 還是好好享受上學的生活吧

爬文有神校家長講,8X分頭,排位已經跌到落全級一百左右,叻人多無辦法,神校拿奬特別多,我睇過佢奧數成綪,幾十人去參加,又真係拿一,二等奬的人數多過拿三等奬的人數,咁拿8X分個批學生,如果唔明白,又無人同佢解說,真係少的信心都被打沉(如果能夠知道全港排名,應該信心會返晒來)。要求不高的家長,普通津校8X頭應該排3,4X左右,同神校差成60位,家長開心個子女又唔會失去信心。

回覆 wongtw 的帖子

這好像不是神校津校的問題,似是學校出卷深和淺的問題。。。
卷深的學校可能全級也沒有十人拿9x分,卷淺的學校反而可以全級四份三人9x分,鬥的是小心而已。

mytambb 發表於 17-8-3 20:45

「小學時經常考頭五名,但升中學沒有上第一志願,結果派入了 ...

我都覺得而家好多年輕人都有類似的想法,唔想打拼,安於現況!

hkpapa852 發表於 17-8-3 14:52
回覆 DengCK 的帖子

雖然有點勵志, 但坦白說, 沒有任何單一方法, 是每一個人都可行.

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
其實係一家四口子

回覆樓主:

其實資料太少,沒有提及小學屬哪個組別,中學是哪兩間又不知道,小朋友真正水平不清楚,很難比較那隻牛和雞相差幾遠,第一志願學校,想入讀的原因是成績好? 神校? 課外活動勁? 多朋友入讀?

派了入一間被認為很普通的學校,這兩間學校相差有多遠? 如果真的不甘心,又自認為好有實力,就去叩門; 叩門不成就留在普通學校,加倍努力,去考中二插班。

如果是band one 學生派入了band two 學校,而小學時一向乖巧伶俐,又真的是頭幾名,找校長向相熟的band one尾學校寫封推薦信拿去叩門,應該不難。只怕是心頭太高,有心無力又不自知。

IYY 發表於 17-8-5 15:52
回覆 hkpapa852 的帖子

好一句"長期把小朋友留在comfort zone, 是否就係對佢好呢?"

同意針冇兩頭利。

基本上留在"comfort zone"嘅人,可以扯盡來完全發揮自己potential 嘅機會,多數係比在"fighting zone"嘅人低。

問題就係:本身身性格唔係遇強越強,你擺佢係fighting zone,而佢卻身處中後列,只會消耗佢嘅上進心同自信心。

所以做大池小魚定小池大魚最重要係睇小朋友性格。咁當然,如果小朋友係band1,大池就係band1a,小池就係band1b/c。小池並唔係講緊band2/3,因為呢啲叫錯配。

我發覺好多Ek家長都強調小朋友要「盡」展所長,「盡」佢嘅能力做到最好,downgrade 少少個小朋友都嫌失禮,其實呢種諗法冇話有問題,人地父母人地仔女,我梗係尊重la。

邊個小朋友適合扯到盡,邊個唔適合,父母有責任識得分,而且面對現實。

有人問我呢,我就會答:「除咗呈分試同DSE,其他時候佢發揮80%我已經滿意。」

有邊個父母唔想小朋友chur足100%?問題就係個「盡」字。中國人有句俗諺叫「凡事唔好去到咁盡」。因為一chur到盡,風險就大增。小朋友性格愈弱,風險就越大。小朋友越硬淨,風險就冇咁大。

有人會話:「小朋友潛力無限,你未試過點知佢唔得?」呢種講法唔係錯哂,因為總有小部分孩子是這樣。但以升中生來說,實在太天真。有兩個孩子已經讀緊中學嘅家長,尤其係資質平凡嘅家長會好明白,「突然爆發潛能」呢樣野係有,不過發生嘅機會率,唔係大家想像中咁高。除非小朋友在高小成績一般嘅主要原因係懶而未努力,咁升中後生性咗成績突飛猛進就機會大些。

楼主篇文個主角,冇人知底細因為冇校名。但事實係主角基本上都冇得揀la,叩得走都一早走咗。個女仔真係有咁叻,成件事有咁錯配,一早叩走咗la。一線學校考級頭5同二線學校考班頭5已經可以係兩個世界。筆者咁樣安慰個世姪女,我覺得非常妥當。

siden 發表於 17-8-6 09:56
同意針冇兩頭利。

基本上留在"comfort zone"嘅人,可以扯盡來完全發揮自己potential 嘅機會,多數係比在" ...
真係睇小朋友性格!

siden    發表於 17-8-6 11:02

yuenkw 發表於 17-8-6 07:08
我都覺得而家好多年輕人都有類似的想法,唔想打拼,安於現況!

我就係呢d安於現狀的中年人,幾開心,無咩問題。

回覆樓主

其實無論樓主和文章作者都是善意的。現實是有超過一半學生都未能升上所謂band1中學,莫講話所謂band 1A丶所謂神校。那些佔多數的非所謂band 1A丶所謂神校學生也要生活下去吧,也絕不應對他們過早下定論,事實上所謂band1A學生也有不少到後來DSE成績比不上一些非band1學生,相信這篇文章是對他們是作出安慰和鼓勵。只不過Ek充斥著大量神校丶band1A家長、準神校band1A家長、目標只入band1A家長、自以為一定是band1A家長......等等,這篇文章就變成消極丶不思進取的言論。

樓主,希望你明白我之前講入天主教堂宣揚佛教的意思。

siden    發表於 17-8-6 11:01

DengCK 發表於 17-8-6 10:32
我就係呢d安於現狀的中年人,幾開心,無咩問題。

人生衝有時、停有時。年輕時就要衝,
人到中年選擇停,無可厚非!

yuenkw 發表於 17-8-6 10:45
人生衝有時、停有時。年輕時就要衝,
人到中年選擇停,無可厚非!

我由細到大都係咁。小學至中三年年全級頭三(天才波)之後仍然打天才波就不管用了。但符符碌碌原校升讀,又符符碌碌升到三大。之後又符符碌碌搵到不錯既工。

小學時校長係都過要寫推薦信俾我入女拔。但我媽因為遠俾我去一間地區名津。雖然唔知假如我入左女拔會點,但據我理解自己性格,我係唔逼得的,入到去可能就變籮底橙仲俾人勸退

講咁多都係想講,尊重小朋友意願,父母只能指出正確方向,不要太過介入。教識佢地做人要為自己的決定行為負責就得喇。呢個係我小小分享。

beagoodman 發表於 17-8-6 10:40
其實無論樓主和文章作者都是善意的。現實是有超過一半學生都未能升上所謂band1中學,莫講話所謂band 1A丶所 ...

當然明白了

所以想信佛教的,睇下呢篇文更堅定自己的決定。
不信佛教的咪當了解下人地宗教咩思想

我點解信佛教呢,因為我由細到大打天才波,真心係懶到出汁果d,眼見身邊同學出盡九牛二虎之力仍然表現平平,有點覺得有d野無謂勉強,亦勉強不來。如果你信「書緣」呢樣野,就會相信有dd人天生係讀書材料。

DengCK 發表於 17-8-6 11:04

我由細到大都係咁。小學至中三年年全級頭三(天才波)之後仍 ...
呢个又係-个myth. DGS入边原來唔係个个要strive for excellence, 原來有唔少係安於現狀~中中间间就夠。
我十二分同意你最尾-段肺腑之言!

Yanamami 發表於 17-8-6 11:25
呢个又係-个myth. DGS入边原來唔係个个要strive for excellence, 原來有唔少係安於現狀~中中间间就夠。
我 ...

我無入到DGS我阿媽話嫌遠。我小學年年起碼兩三個入,如果我媽當時肯應該入左

我識的DGS都係strive for excellence, 有d仲係好勝到令人驚驚添,可能唔係果d已經俾人篩左出黎

回覆 DengCK 的帖子

你識嗰D會不會是我們已經大人這代?以前D人就算讀屋村band 1都拼搏好多哦。其實我見唔合格2至3科都可以升班的,上堂半班偷玩ipad iphone。。。。父母小朋友不介意成績,基本上壓力比其他學校仲少,唔會篩走人的。。