用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國校服
樓主: mkklau
go

英國校服 [複製鏈接]

回覆樓主:

500什費好。。。亞細100鎊什費包校巴,church ,學校要買的保險等。。。

noel2010 發表於 17-8-4 14:08
第一年係嚇親,之前中學每個term 有£500 什費,每月收剪髮費,事實冇剪過,之後查是每月都會收,另4張証件 ...

剛剛收了單都是大約£500 幾什費 ,主要是往來機場車費 , 學校安排 參觀 地理 、科學、歷史參觀,法文去了法國一天的 trip. 另外星期六日安排活動的 費用 ,見到阿女買了sweatshirt £20 .

所以中學的開支會較大,比比下已經習慣。

醒目開學勳章

回覆樓主:

上年第一次訂校服用了£63x, 包括兩件校褸, 有一件到讀完一年都無著過, 忘記了當時為何會買2件, 之後補買了2套裇衫及西褲, 因為阿仔習慣每天更換, 之前買3套唔夠替換

katrinafu 發表於 17-8-4 12:49
買校服時 頸巾一定要穿學校出的頸巾 , 後來我女說 ,大把人都用外面頸巾啦, 只要Navy色就得,學校條頸巾 ...

School shop不斷話要咁要咁,但係之前briefing又話冇所謂

之後我去department store買多幾件同款裇衫俾佢,開學冇耐阿囡仲話跟本冇人理你件校服嘅details合唔合格!

etoile 發表於 17-8-4 23:29
School shop不斷話要咁要咁,但係之前briefing又話冇所謂。

之 ...

Same case , 初時去就梗係買啦,費時她冇呢樣那樣時又喊住打回來,始終她年紀又細又要適應,我在場盡量 買到的就買,冇諗到咁多外面買 ,因為 到當地已經好多野要買 ,又要諗 有排見唔到個女 。
‹ 上一主題|下一主題