用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2017-2018 培道中學 揮手區
go

2017-2018 培道中學 揮手區 [複製鏈接]

小囡今年9 月入讀培道中學。。。 有沒有媽媽可以交流一下。。。。
   1    0    0    0

Hello, 請問你囡囡係邊班? 返左學開心嗎?

回覆樓主:

請問培道係咪全中文,英文會有咩support?

回覆 kimberlybaby 的帖子

培道有3班英文班, 1班中文班
其實培道大部份科目都係英文教學, 而所謂中文班亦都係用英文書本但只係用中文輔助教學

irene0410 發表於 17-11-30 15:07
回覆 kimberlybaby 的帖子

培道有3班英文班, 1班中文班

但高中轉晒去中文喎

kimberlybaby 發表於 17-11-30 17:51
但高中轉晒去中文喎

其實,只是"以英語教學,並以母語輔助"的分別,如果接受嘅話係無問題的呢!最緊要明白課本內容,有時用少少粵語輔助下解釋下,應該問題不大的呢!

參考資料:
教學語文政策
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/School_MOI_chi.html

YmOra 發表於 17-12-1 10:10
其實,只是"以英語教學,並以母語輔助"的分別,如果接受嘅話係無問題的呢!最緊要明白課本內容,有時用少少粵語 ...
高中得理科先有英文咋喎, 文科係用中文喎.

chanwendy 發表於 17-12-1 10:58
高中得理科先有英文咋喎, 文科係用中文喎.

個人認為,所謂嘅3班英文班係指"微調下"對""初中""的教學模式取向,而非高中的"描述"情況,高中係需要按該校的整體學生的""能力為本""而選擇用英或用中來教授學科,再者,"培道"隨了""文史類""科目使用中文教授之外,理科係用英語教授母語輔助,商科類的BAFS亦是英語教授母語輔助,電腦科亦是,只是"經濟科"寫得唔係咁清晰而已,這方面可以响簡介會時問過清楚,經濟科會讓選修科學生""決定中教定英教"",以多數選擇者決定,固仍有機會以英語教授母語輔助,所以,文理商中已經有大多數科目皆是以英文為主要教授科目,已經算是不錯的配搭呢!我認為,以一所B2中學來說,要平衡於教學語言與提升個人成績間取其"平衡點",實不容易,培道有此選科政策,才有令人滿意的入U%呢!

參考資料:
位置與節錄::
DOC>>>第13頁>>>(1)修讀科目>>>選修科目>>>經濟 / Economics (見註1)>>>註 : 1.視乎合資格選修經濟科同學的需要,按較多同學的意願開設英文或中文之其中一組。
http://www.pooito.edu.hk/~hse/S.3%20guide%20book%2016-17.doc

YmOra 發表於 17-12-1 14:18
個人認為,所謂嘅3班英文班係指"微調下"對""初中""的教學模式取向,而非高中的"描述"情況,高中係需要按 ...

佢校網好似冇講入U率

kimberlybaby 發表於 17-12-1 14:49
佢校網好似冇講入U率

有呀!你試試去這裡看看吧!

參考資料:
2016-2017校務報告::第24頁
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201617/201617_report.pdf
週年校務報告::
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/School_plan_report_chi.html

想請問要自行入2b生可以入到嗎??
定要等大抽獎?

pcchobby 發表於 17-12-12 08:51
想請問要自行入2b生可以入到嗎??
定要等大抽獎?
如果想入, 還是值得用一個自行位的。雖然機會低, 但唔試就無了。面試前準備充足一D。

little_yolky 發表於 17-12-13 16:27
如果想入, 還是值得用一個自行位的。雖然機會低, 但唔試就無了。面試前準備充足一D。 ...
係啊,因為囡囡都鐘意哩間學校~

有冇d面試心得啊?或者需要準備d乜野呢?

little_yolky 發表於 17-12-13 16:27
如果想入, 還是值得用一個自行位的。雖然機會低, 但唔試就無了。面試前準備充足一D。 ...

自行應該b2生多,b1都唔會去培中。個個都睇高一線。如果咁自行競爭係咪無咁大?我指成績次第

kwankwanchun 發表於 17-12-14 22:59
自行應該b2生多,b1都唔會去培中。個個都睇高一線。如果咁自行競爭係咪無咁大?我指成績次第
...
自行全港都可以報, 睇高一線都只限B1位足既區份, 例如KLN3, 所以隔離附近既同學仔, 如果係B1C或邊緣人, 好大機會都會報培中的, 唔好掉以輕心。你諗下, 培道同九真大抽奬係KLN3網, 基本上B1唔需要揀, 如果自行都多收B2生, 咁佢哋點樣夠85%全港頭40%banding學生開3班英文班? 係咪?

回覆樓主:

請問培道會有游泳校隊同排球隊??
‹ 上一主題|下一主題