用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted

deleted

muimui2 發表於 17-8-2 19:12
小朋友讀雙語幼稚園,所以以往英文oral 不成問題。但小學開始讀中文小學,學校雖有net, 但語境始終不及幼稚 ...

幾大個出國先?如果12歲前,我覺得冇所謂,太大個出國比較難説得好英語。

小朋友讀雙語幼稚園,所以以往英文oral 不成問題。但小學開始讀中文小學,學校雖有net, 但語境始終不及幼稚 ...

朋友阿女英幼畢業,本來已講得一口流利英語,但自從讀津小後,英文插水式下降,現在小三,連講英文也欠信心。

都係果句。最好生活化。搵D 外國人多既活動佢參加。

起碼多聽。

貝珠 發表於 17-8-3 06:25
幾大個出國先?如果12歲前,我覺得冇所謂,太大個出國比較難説得好英語。
...
心目中最快都14歲,最好16歲。
其實我哋唔係要佢好外國口音,只要流利溝通就得,口音不是太大問題。

cherrieshum 發表於 17-8-3 07:59
朋友阿女英幼畢業,本來已講得一口流利英語,但自從讀津小後,英文插水式下降,現在小三,連講英文也欠信 ...
呢個正正係我老公擔心嘅問題,小朋友本身已經係比較內歛,加上無講英語咁耐,我老公怕佢變得抗拒

retriever 發表於 17-8-3 08:24
都係果句。最好生活化。搵D 外國人多既活動佢參加。

起碼多聽。
有冇提議? 老公就係話因為咁所以想佢出去上oral。。。

最後點解決? 追文想知

cherrieshum 發表於 17-8-3 07:59
朋友阿女英幼畢業,本來已講得一口流利英語,但自從讀津小後,英文插水式下降,現在小三,連講英文也欠信 ...

我女P1, 我都發現oral 是冇在幼稚園期間好。

任何活動要學得好,一星期一堂係唔夠,負擔得起找net 1:1, 再加 英文片和一些活動,點都好過冇,就算講得慢致少聽得明

luvlygubi 發表於 18-2-23 01:16
最後點解決? 追文想知

最後都無外補,但我覺得佢ok, 因為睇英文書多左,識嘅生字都多左。加上打算中二過外國,無再諗補習

回覆樓主:

中二又大個了些, 我有朋友小朋友, 吾識應, 要repeat 一年中學。

assado 發表於 18-2-23 20:22
中二又大個了些, 我有朋友小朋友, 吾識應, 要repeat 一年中學。

我唔想佢唔識中文呀,到時大嗰個中二,細嗰個小六,應該ok。

想請教英小津校的用家,小朋友英文有無“插水式”下降的問題呢?小女現讀英幼,自行階段入咗英文津小,但畢竟教的老師是港人,擔心英文無現在由外國人教咁好,正心大心細轉唔轉校好。。。

回覆 Koala0000 的帖子

咁如果話畀你聽 DGJS 全部英文老師都係香港人呢?

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 23:50

咁如果話畀你聽 DGJS 全部英文老師都係香港人呢? ...
我有大學同學是DGS畢業的,她當年就話我知佢既Chemistry老師成日將quickly讀成kickly,crystal讀成kissto,你都咪話唔擔心😓

教中學 Chemistry 而已,又唔係英文,間間學校都會有一兩個非主科嘅老師英文唔多得,佢該學科知識好就得。認識好幾個私立同英文津貼小學生,英文能力都 OK,未必說得上完全冇口音,但係都對答如流,。
我覺得反而香港人教本地學生英文會比較有大幫助,尤其香港重視文法等範圍。如果個老師係英文本科出身的話,佢應該係有能力教同糾正學生口音。同埋香港人都可以去外國讀大學/進修然後返黎教書,班老師英文口語未必弱。加上女仔入得嘅果幾間英文津貼小學,佢地 d 英文講得好好。

個別例子吧

Koala0000 發表於 18-2-23 23:31
想請教英小津校的用家,小朋友英文有無“插水式”下降的問題呢?小女現讀英幼,自行階段入咗英文津小,但畢 ...
Fd 個女 sc -> msc,見面都見佢鵝個女唔好講香音
On the other hand,你看do 姐的英文,loc loc 聲

我估是那位小朋友適應唔到環境,同語言未必有關。

答樓主,英文又唔同食飯,無足夠的情況。我在外國讀過幾年書,語文上遇到的問題是,除我本身英文底子差外,詞彙同口語英文都唔夠。若我是樓主就會提供一個學生活化英文的環境比佢。