用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: muimui2
go

deleted [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

MSC是民生吗?

Koala0000 發表於 18-2-24 11:07
回覆 MrBeast 的帖子

MSC是民生吗?
Typo, sorry.  Should be mcs maryknoll

星星的後裔 發表於 18-2-24 08:33
我估是那位小朋友適應唔到環境,同語言未必有關。

答樓主,英文又唔同食飯,無足夠的情況。我在外國讀過 ...

將來的事, 好難预科, 但学更好英文就 一定有好處。

assado 發表於 18-2-24 12:54
將來的事, 好難预科, 但学更好英文就 一定有好處。

我覺得幼稚園,初小最緊要是中英文根基打得好,學既其他野drama 又好,音樂又好,跑跳碰都好,都是輔助性的。

不過知易行難

muimui2 發表於 17-8-2 19:12
小朋友讀雙語幼稚園,所以以往英文oral 不成問題。但小學開始讀中文小學,學校雖有net, 但語境始終不及幼稚 ...

想問吓,英文要到乜嘢level至收貨?在香港生活,要學到native咁,唔多唔少要有中文嘅trade off, 但有見及中文/pth嘅重要性,又想兩者兼得,,,
俾我...好似馬雲嘅英文已經收貨畢竟人最重要嘅係人個腦和質地。馬雲應該冇讀英文小學掛

星星的後裔 發表於 18-2-24 13:05
我覺得幼稚園,初小最緊要是中英文根基打得好,學既其他野drama 又好,音樂又好,跑跳碰都好,都是輔助性 ...

我都認為初小是打好中, 英語最好時間, 特別是英文, 不是我們母語, 如底子打得不好, 去到中學, 冇時間, 更難追到。

回覆樓主

想起認識一個BBC, 她4年班前在英國生活,4年班跟家人回香港,生活了4年,期間讀本地小學。之後返英國繼續生活,現在都應三十幾了。她的英文水平是native 程度,用詞句識都是同英國人無異。但一直是香港口音如 play 型,非屎卜等。她例子可能較極端,但一放鬆左就未必可收返。

猴子爸 發表於 18-2-24 15:03
想問吓,英文要到乜嘢level至收貨?在香港生活,要學到native咁,唔多唔少要有中文嘅trade off, 但有見及 ...

口音對我唻講問題不大,講得流暢用詞豐富已經很好。老實講,自己都唔係native 有乜資格批評人哋口音唔純正? 又再引伸,點為知口音純正? 就算係英國口音,唔同地方長大都有不同,只要能流暢咁表達自己,個人認為就算係香港音都無問題。講真,係香港人先咁著重"口音", 印度人法國人啲英文都唔見得好聽得去邊,但出唻工作無人會話佢哋英文唔好。

回覆樓主:

如果可以更好就不妨去學。

我都覺得去學好的,中文小學的英文唔多足夠,每星期上一堂,同老師講兩句交流下,保持住的英文,平時上網睇多的戲,去到外國就不用再花時間重新適應。等如由K升上小學,你無打好個底便要追,底好個的第一堂已經開始吸收知識。

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 23:50
回覆 Koala0000 的帖子

咁如果話畀你聽 DGJS 全部英文老師都係香港人呢? ...

吾擔心因為dgjs d家長自己會安排net比小朋友

muimui2 發表於 17-8-2 19:12
小朋友讀雙語幼稚園,所以以往英文oral 不成問題。但小學開始讀中文小學,學校雖有net, 但語境始終不及幼稚 ...

去外國生活,到時日對夜對唔會唔識英文,現在補唔補影響不大

wingyan008 發表於 18-2-28 02:35
吾擔心因為dgjs d家長自己會安排net比小朋友
有D家長會認為入咗名校, 英文自然會"lok lok" 聲

ok3 發表於 18-2-28 15:40
有D家長會認為入咗名校, 英文自然會"lok lok" 聲

我認識家長, 須然不是名校, 但都注重英語, 請老師上門教, 何況名校。

回覆樓主

要流利, 必須日講夜講, 可從家庭語境著手, 或乾脆入IS
‹ 上一主題|下一主題