用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-8-4 14:23
你似乎唔係好明, 點解上面變成民族教育...

因為國界唔清唔楚, 政府代表性唔清唔楚, 係咪算做執政黨唔清唔 ...

係你講好難要人愛政府。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-8-4 13:57
咁我又無試過喎, 可能我都係大中華膠, 反而, 我C6係黃C, 成日會同佢tart 著。
同我家情況一樣啊

shadeslayer 發表於 17-8-4 14:12
愛國,不同愛政府,不同愛黨,無論黨係民主黨定共產黨。
認同啊

retriever 發表於 17-8-4 06:23
你似乎唔係好明, 點解上面變成民族教育...

因為國界唔清唔楚, 政府代表性唔清唔楚, 係咪算做執政黨唔清唔 ...

其實同唔了解中國嘅人討論呢啲咁具政治性議題嘅問題,真係雞同鴨講,即係嘥氣。係中國,永遠係黨大於國,解放軍要向黨效忠。講咩所謂民族國家教育,永遠離唔開黨係其中。因為新中國係以黨立國,咩「人民」係門面嘢。

中國嘅政治意識形態由立國到而家一路都無變過,同咩西方國家比較, 其實有咩意思?請恕我俗啲講句,真係膠不能夠再膠。

retriever 發表於 17-8-4 14:05
你同大陸多唔多接觸?!

以前我都係大中華膠,同呢度唔少人一樣,覺得民生同政治係可以分開既。
對於一般香港人而言算多, 但我無响國內長期住過, C6就有。我覺得民生同政治係不可分開, 但有時不同派要溝通, 要一人退一步, 只係香港既政客水平太低而已。

國內地方政府係差, 越地方就越差。所以我覺得香港好好, 振英哥之前既社會更好, 問題度度地方都有, 實要解決, 但現在大家起晒鋼, 唔想溝通, 唯我獨專。

IloveJJ 發表於 17-8-4 18:37
所以我想讀官校或聖公會學校
我想中六合彩, 俾小朋友讀國際學校。

IloveJJ 發表於 17-8-4 18:37
所以我想讀官校或聖公會學校

聖公會有幾十間學校,你想入邊間先

IloveJJ 發表於 17-8-4 23:10
咪係囉!聖公會咁多學校,剩係我嗰區,都由B1至B3都有,點會係「六合彩」呢!
...

你應該唔明 little yolky 意思。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 17-8-4 13:57
一露一帶,振英哥都幫大家送左唔少大禮。
連私德都除外,你仲回應乜鬼啫

little_yolky    發表於 17-8-6 10:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-8-4 09:44
教育, 學校係主要既持份者, 教育局既政策直接由學校實踐到學生身上, 如果教育局未能與學校充份合作互信, 就 ...

你講到重點!

她出嚟選舉之时,刻意標榜獨立,反而淡化教聯的背景。為什麼?不表示,亦是另一種表態!

當年國民教育科資料册是教聯會編列,而做就學民思潮,逼政府收回。該手册負責人之一是副局!

思歪在最後一次施政報告已經強調親自抓教育,可惜壯志未酬,我估本來是副局才是正局長,可能奶媽出盡九牛二虎之力,才可以把她降為副局,不然,爭議聲更大,百日宴都擺唔成!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

連私德都除外,你仲回應乜鬼啫

咁到底你理解力問題,定係私德問題。

IloveJJ 發表於 17-8-5 10:12
佢既意思係咪佢唔信任任何local school,想讀國際學校,所以想中六合彩呀?
...

差不多(不過佢無講不信本地校)

回覆樓主:

佢話好多中學有呢種政治傾向既老師唔好,咁以我所知官校同聖公會學校係無。咁如果按返呢個要求,係唔難達到既一個目標。

政治傾向個個都有,相信有專業操守的教師唔會亂嚟。

IloveJJ 發表於 17-8-5 11:23
咁我既意思係,佢話好多中學有呢種政治傾向既老師唔好,咁以我所知官校同聖公會學校係無。咁如果按返呢個 ...

官校聖公會的教師無政治取向? 定官校聖公會無染黄?  咁肯定。
‹ 上一主題|下一主題